Sari direct la conținut

Vasile Bănescu, despre azilele groazei: Monștrii adevărați au chip uman, apar la tv, susțin cauze filantropice și sunt „credincioși”

HotNews.ro
Vasile Banescu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Vasile Banescu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a avut sâmbătă o nouă reacție în cazul vârstnicilor bătuți, infometați și lăsați fără tratament în azilele din Ilfov, unde marți au avut loc descinderi ale DIICOT, susținând că adevărații monștri care fac rău sunt oameni deghizați care susțin că sunt credincioși ce ne cheamă să îi urmăm și votăm. Mesajul vine după ce joi seară primarul din Voluntari, Florentin Pandele, a sărit în apărarea soției sale, Gabriela Firea, lansând un atac dur la adresa Bisericii, cerându-i patriarhului Daniel „să ia atitudine”, după ce Bănescu a intervenit în scandalul azilelor groazei și a părut că o atacă pe Gabriela Firea.

„Absența totală a umanității în forma ei concretă numită omenie, absența compasiunii reale cu victimele brutalității sadice, apărarea disperată a imaginii publice – aceasta este finalmente esența morală a cazului care denunță în aceste zile existența, chiar lângă noi, a unui hău de indiferentism sinistru în fața suferinței umane”, și-a început Bănescu mesajul de sâmbătă.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că în cazul ororilor din azilele din Ilfov trebuie stârpită „monstruoasa caracatiță publică” din care fac parte „monștrii adevărați” deghizați în oameni, care apar la televizor și susțin că sunt „credincioși”.

  • „Compasiunea reală presupune împreună-suferința cu cel zdrobit de pumni, de foame, de sete. De cruzime. Compasiunea reală se traduce în reacție reflexă de implicare în orice mod accesibil ție pentru stoparea suferinței celuilalt, aflarea adevărului sugrumat și, în context, pentru elucidarea urgentă a cauzelor tentaculare din care se hrănește o monstruoasă caracatiță publică.
  • Toate acestea, față în față cu abrutizarea înspăimântătoare a celor care băteau batrâni înfometați și puși să muncească în stare de invaliditate cel puțin psihică, lovindu-i probabil cu aceeași mână cu care, eventual, își făceau cruce când veneau sau plecau de la serviciu, trecând pe lângă biserica din apropiere și spunând mecanic „Doamne ajută”.
  • Monștrii adevărați au adesea chip agreabil uman, apar la tv, susțin cauze filantropice, se oferă să se sacrifice pentru binele nostru cetățenesc și sunt, desigur, „credincioși”.
  • Exact după chipul și asemănarea celui care-i inspiră: „tatăl minciunii”, marele denigrator al Domnului în fața omului, marele sabotor al Binelui, marele scamator care truchează realitatea, rânjind din spatele ei, marele clovn care-l maimuțărește pe Dumnezeu, dar care descinde azi elegant, îmbrăcat impecabil, vorbind retoric despre orice, promițând marea cu sarea și mierea cu laptele, mimând convingător situarea sa exclusiv în slujba binelui comun, invocându-L oricând ca martor pe însuși bunul Dumnezeu, neuitând să adauge și ceea ce a făcut el cândva pentru El”, a mai spus Bănescu.

„Monștrii” la care se referă ne vor cere mereu să îi urmăm și să îi „votăm”, mai spune Bănescu.

  • „Astfel travestit, diavolul insinuat mereu în paradigma noastră cotidiană, ne convinge că e gata de orice pentru noi. Că va face totul, exact ca pe vremea totalitarismului. Doar să-l girăm, doar să-l „votăm”, doar să-l urmăm.
  • E însă suficient și salvator să ezităm măcar puțin, să ne gândim și doar o clipă că binele real nu ni se poate oferi pe o tavă plină de vorbe, că el se cucerește în tăcere, cu efort și sacrificiu personal, că binele real are totdeauna legătură cu ceea ce dăruim, nu cu ceea ce iluzoriu și fără efort primim, că Hristos ne invită pe calea cea strâmtă și dreaptă, nu pe una largă, comodă, vulgară și stearpă.
  • Binele nu are nicio legătură cu vorbele sâsâite sau nu, cu predicile sforăitoare și cuvântările șerpuitoare, ci doar cu faptele concrete ale milei și dragostei despre care Cuvântul Însuși ne spune că sunt criteriul unic al adevăratei și roditoarei credințe în El”, și-a încheiat Bănescu mesajul.

Florentin Pandele, dezlănțuit la adresa lui Vasile Bănescu

Florentin Pandele a avut o intervenție, joi seară, și la România TV, unde a acuzat o campanie a USR de discreditare a Gabrielei Firea.

Mai mult, el a lansat un atac dur la adresa Bisericii, cerându-i patriarhului Daniel „să ia atitudine”, după intervenția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, în scandalul azilelor groazei.

  • „(…) Am citit postarea purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, credeți-mă am crezut că este postarea unui membru USR.
  • Îmi aduc aminte când Gabriela Firea era primarul general al Capitalei și în litera și spiritul legii erau aprobate fonduri pentru bisericilor, fonduri pentru construirea catedralei Mântuirii Neamului, se lansase că nouă ne plac spațiile mici.
  • Haștagiștii nu știau ce să îi facă Gabrielei, iar USR-ul își rupeau hainele de pe ei în consiliul general și pe la televizoare spunând că nu trebuie dați bani la biserică. Ceea ce a făcut purtătorul de cuvânt al BOR, lansând un atac voalat la adresa Gabrielei… Am primit mesaj de la dumnealui că nu e adevărat, că nu a vrut să o atace pe Gabriela. Nu este adevărat, este o minciună, dânsul a aruncat o piatră în baltă și știm foarte bine că nu mai putem să o scoatem”, a declarat Florentin Pandele la România TV.

El s-a declarat convins că intervenția purtătorului de cuvânt al BOR nu a fost întâmplătoare:

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro