Vasta flotă de pescuit a Chinei, cea mai mare din lume, ar fi un paravan pentru spionaj și culegere de informații (Radio Free Asia)
Noi dovezi au ieșit la lumină care sugerează că flota comercială de pescuit a Chinei ar putea fi un paravan pentru operațiuni secrete de strângere de informații în apele disputate din Marea Chinei de Sud, relatează MSN.
O investigație realizată de Radio Free Asia a legat flota care operează în largul Insulei Woody ce face parte din arhipelagul Paracel contestat de proiecte privind securitatea națională, sugerând că navele sunt implicate în activități care merg dincolo de pescuit, potrivit The Telegraph.
China a negat mereu acuzațiile că miliția sa maritimă a fost infiltrată în secret în flota comercială a țării pentru a intimida celelalte țări care au revendicări asupra apelor traversate de importante rute maritime.
Jurnaliștii de la RFA au descoperit de asemenea că una dintre navele ce operează din portul orașului Sansha de pe insula Woody a fost folosită pentru testarea unui sistem de comunicații și comandă construit cu tehnologie străină.
RFA notează că nava a fost transformată probabil într-o platformă mobilă de comunicații și supraveghere capabilă să transmită informații autorităților de pe uscat.
Investigația a dezvăluit de asemenea că numeroși „pescari” care locuiesc în Sansha sunt de fapt membri ai miliției responsabile de apărarea avanposturilor Chinei, descoperind că miliția maritimă din Sansha a fost creată în 2013 și 3 ani mai târziu avea deja peste 1.800 de membri și mai mult de 100 de nave ca parte a unei flote despre care autoritățile locale afirmă că joacă „un rol de neînlocuit” în apărarea revendicărilor maritime ale Beijingului.
„Omuleții albaștri” ai Chinei
China și-a intensificat prezența în strategica Mare a Chinei de Sud, provocând îngrijorări că încearcă să acapareze accesul la rute maritime pe care să le folosească apoi pentru șantajarea economică a țărilor învecinate.
Beijingul a fost de asemenea acuzat că militarizează recife, atoli și ape revendicate de alte națiuni.
Vietnamul consideră insulele Paracel ca făcând parte din teritoriul său.
Pentru a-și extinde revendicările teritoriale, China și-a desfășurat flota, paza de coastă și miliția maritimă, membrii acesteia „omuleții albaștri” ai Chinei în referință la „omuleții verzi” ai Rusiei – soldați fără marcaje militare care au apărut în Crimeea cu puțin timp înainte ca Moscova să anexeze peninsula.
Reciful Whitsun revendicat de Filipine a devenit un punct de tensiuni după ce peste 200 de nave chinezești au ancorat în largul său, sfidând protestele diplomatice ale Manilei și Washingtonului.
China a negat toate acuzațiile, insistând că vasele au ancorat în zonă pentru a se adăposti de apele agitate.
China are cea mai mare flotă de pescuit din lume cu până la 17.000 de nave, conform analizelor făcute de observatori independenți. Beijingul afirmă însă că numărul ar fi de fapt mult mai mic, de doar 2.700 de vase, potrivit Wall Street Journal.
Citește și: