Sari direct la conținut

Versiuni mai ieftine ale medicamentelor de succes pentru slăbit sunt deja create în India și China

HotNews.ro
Versiuni mai ieftine ale medicamentelor de succes pentru slăbit sunt deja create în India și China
Companie farma în Shanxi, China. Foto: Lou Linwei / Alamy / Profimedia

În condițiile în care brevetele mai multor medicamente pentru tratarea obezității sunt pe cale să expire, India și China fac eforturi susținute pentru a crea versiuni la costuri mult mai reduse, care să permită accesul publicului larg la astfel de tratamente, anunță revista Nature.

Versiuni mult mai ieftine ale unor medicamente de succes pentru pierderea în greutate, vezi cazul Wegovy, vor deveni realitate grație companiilor farmaceutice din India și China. Cert este că, în acest moment, mai multe companii din cele două țări se întrec pentru a crea versiuni modificate, ba chiar mai performante ale acestor medicamente, pentru a da o lovitură puternică pe piața farmaceutică globală.

Astfel de companii vor aduce medicamente considerate „extrem de scumpe” către o gamă largă de cumpărători, la prețuri mult mai accesibile, a declarat Guy Rutter, biolog în cadrul Universității din Montreal,
Canada, pentru Nature. Iar cererea este una uriașă, în condițiile în care peste un miliard de oameni suferă de obezitate la nivel global, iar sute de milioane trăiesc în India și China.

De la medicamentele generice, la cele biosimilare

Ultimii ani au adus o veritabilă revoluție în domeniul tratamentelor pentru pierderea în greutate. Astfel de medicamente mimează un hormon natural, GLP-1, care nu doar că reglează nivelul de zahăr din sânge, dar are capacitatea de a inhiba receptorii din creier responsabili cu apetitul, precum și de a induce receptorilor din intestine semnale care să încetinească digestia, fapt care duce la senzația de sațietate.

Primul astfel de medicament, Saxenda, creat de compania farmaceutică daneză Novo Nordisk, a fost lansat pe piață în anul 2014, și implica o serie de injecții zilnice, care duceau la o pierdere a greutății de circa 8% după doar un an.

Următoare generație de medicamente, una care necesita mai puține injecții, a fost lansată pe piață în 2021, tot de către Novo Nordisk, în varianta Wegovy. Ulterior, în anul 2023, compania famaceutică americană Eli Lilly lansa pe piață un tratament similar, cunoscut ca Zepbound.

În aceeași ordine de idei, au apărut pe piață medicamente ca Ozempic, unele care nu doar că ajută la pierderea în greutate, dar care pot de asemenea să reducă inflamațiile renale, problemele cardiace sau chiar pe cele create de diabetul de tip 2.

Însă astfel de tratamente sunt scumpe. Unele pot costa cel puțin 1.000 de dolari lunar, ceea ce le face inaccesibile publicului larg. Aici intră în scenă companiile farmaceutice din India și China, care își propun să trimită pe piață versiuni mult mai ieftine ale acestora.

Este vorba despre așa numitele medicamente biosimilare, produse farmaceutice care nu mai sunt protejate de brevete, și care seamănă foarte mult cu produsul original. De menționat că acestea nu trebuie confundate cu medicamentele generice, care sunt identice cu cele originale.

Administrația Națională a Produselor Medicale din China a aprobat deja două medicamente GLP-1 produse de companii chineze, relatează Nature. India nu a aprobat încă niciun tratament de acest gen, însă este de așteptat să o facă în curând. Asta cu atât mai mult cu cât compania Glenmark Pharmaceuticals din Mumbai a lansat în ianuarie Lirafit, un medicament biosimilar pentru tratarea diabetului de tip 2.

Oficialii companiei indiene au anunțat că tratamentul vine cu un cost de 1,2 dolari (100 de rupii) pe zi, un preț cu circa 70% mai redus față de medicamentele deja existente pe piață.

India și China anunță că tratamentele lor vor fi chiar mai eficiente decât cele occidentale

O altă companie famaceutică indiană, Sun Pharmaceuticals, a anunțat că dezvoltă în acest moment un medicament ce va avea la bază o moleculă botezată GL0034, care interacționează cu celulele secretoare de insulină și cu celulele nervoase și care a oferit rezultate „încurajatoare” în testele de laborator.

Mai exact, au dus la o pierdere în greutate cu 10% în decurs de doar luni, conform oficialilor companiei citați de Nature. De altfel, Sun Pharmaceuticals a anunțat că intenționează să pună în vânzare medicamentul în maxim cinci ani.

Astfel de inițiative vor schimba radical regulile jocului pe piața farmaceutică globală, iar specialiștii se așteaptă la o scădere substanțială a prețurilor medicamentelor pe fondul unei competiții severe cu cele două țări asiatice.

INTERVIURILE HotNews.ro