Sari direct la conținut

Vestea proastă a ministrului Sănătății: Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la ținta de 5 milioane până în luna iunie / Ioana Mihăilă are însă și o veste bună

HotNews.ro
Ioana Mihaila, Foto: Agerpres
Ioana Mihaila, Foto: Agerpres

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, consideră că nu este posibil ca în acest ritm de vaccinare România să ajungă la cinci milioane de persoane vaccinate cu două doze, dar afirmă că este probabil să se atingă această cifră pentru persoanele cărora li se administrează o singură doză, transmite News.ro.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, spune însă că vestea bună e că pandemia a început ”să o ia mai încet” şi că nu mai există o mare presiune pe paturile de spital, în special pe cele de la Terapie Intensivă. Ea a precizat că dacă lumea se va vaccina în număr mare şi vor fi respectate măsurile de protecţie atunci pandemia se va încheia curând.

Ioana Mihăilă a fost întrebată duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă România ar putea atinge ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate în această toamnă.

“Dacă ritmul de vaccinare ţine pasul cu ritmul de distribuţie şi de aprovizionare cu vaccinuri, dar ritmul de vaccinare din păcate nu este dependent doar de aprovizionarea cu vaccinuri care a început să aibă un trend destul de bun şi în creştere. Acum avem suficiente vaccinuri, avem suficiente centre de vaccinare, am început de săptămâna asta şi vaccinarea la medicii de familie şi îmi încurajez colegii medici de familie, chiar dacă nu sunt dintre cei 3.000 înscrişi, să înceapă să se înscrie pentru a primi vaccinurile şi pentru a vaccina în comunitate. Extindem şi locurile şi ne adresăm şi altor categorii şi populaţionale, dar şi de profesionişti care să poată să fie vaccinaţi, respectiv să vaccineze tocmai cu scopul de a creşte şi ritmul de vaccinare pentru că în momentul acesta vaccinuri avem”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a precizat că până în luna iunie e posibil să fie cinci milioane de români vaccinaţi cu prima doză, dar nu cu ambele doze.

“Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze şi de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză. Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză şi prima doză conferă un oarecare grad de protecţie”, a transmis Ioana Mihăilă.

Ea nu crede că statul trebuie să ofere cetăţenilor bani ca să se vaccineze şi consideră că “că cea mai mare răsplată pentru vaccinare e liniştea pe care o simţim după ce ne-am vaccinat”.

Întrebată de realizatorul Sebastian Zachmann dacă persoanele vaccinate vor avea mai multe drepturi decât cele nevaccinate, Ioana Mihăilă a răspuns:

”Nu le-aş spune drepturi, pentru că intrăm într-un teren sensibil, beneficii. Cred că persoanele vaccinate ar trebui să se simtă mai relaxate în a reveni la activităţi care nu sunt încă acceptabile pentru cei care au risc de contractare a infecţiei. (…) Nu vreau să spun lucruri concrete pe care după aceea să le contrazic. Deciziile nu depind doar de Ministerul Sănătăţii, deciziile depind de Ministerul Sănătăţii, care se consultă cu industria HORECA, de exemplu, care se consultă cu ceilalţi membri ai Guvernului, care se consultă cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Aşa că atunci când finalizăm toate aceste consultări vom veni cu propunerile concrete”.

Ministrul Sănătăţii a mai fost întrebat dacă este de acord cu afirmaţia fostului consilier în cadrul MS Răzvan Cherecheş care a precizat că nu este niciun motiv să mai existe restricţii pentru populaţia vaccinată.

“Sunt de acord că, atunci când suficientă populaţie va fi vaccinată, nu mai există motiv de restricţii, dar încă nu suntem în acel moment”, a transmis Ioana Mihăilă.

Premierul Florin Cîţu declara la sfârşitul lunii aprilie că avem toate condiţiile să atingem ţinţa de 5 milioane persoane vaccinate cu cel puțin o doză până la data de 1 iunie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro