Sari direct la conținut

Victor Ponta despre ordonanta care va permite migratia politica a alesilor locali: Nu am primit inca textul de lege. Legea e necesara pentru a debloca autoritatile locale, nu se mai pot asigura majoritati in teritoriu

HotNews.ro
Liviu Dragnea si Victor Ponta, Foto: Agerpres
Liviu Dragnea si Victor Ponta, Foto: Agerpres

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, chestionat de jurnalisti pe tema oportunitatii ordonantei care le va permite alesilor locali sa isi decida apartenenta politica, ca nu a primit inca textul de lege, deoarece „domnul Dragnea nu e in Bucuresti”. Primul ministru spune insa ca ordonanta, extrem de contestata de adversarii politici ai PSD, este „necesara” deoarece „va permite in primul rand sa deblocam autoritatile locale. Mi-a spus primarul general din Bucuresti ca nu mai poate lucra si nu se mai pot lua decizii de 3 luni in Consiliu. Candidatii USL au candidat in 2012 cu Ponta si Antonescu si acum s-au trezit cu Blaga si Iohannis. Daca poate un primar care a candidat din partea unui partid sa treaca la alt partid – domnul Iohannis – atunci ceilalti de ce sa nu poata?”, a afirmat Victor Ponta.

„Domnul Blaga si domnul Iohannis au migrat politic. Toti alesii locali sunt USL si nu i-a intrebat nimeni daca nu mai vor sa mai fie USL. Nu vreti totusi sa iesim din minciuna asta in care domnul Boc e PDL dar voteaza cu PMP-ul, sau domnul Pinalty, sau cine mai e? Avem cazuri ridicole cand ai un primar de mare municipiu cum e Clujul si isi toarna galeti in cap cu PMP-ul. Daca e cu PMP, sa scrie pe el PMP. Intrebati toti presedintii de CJ din Romania cu cine au fost in campanie, cum au fost alesi? Toti au fost alesi ca USL, avandu-ne langa ei pe mine si pe Crin Antonescu, nu au fost alesi ca PNL sau PC”, a adaugat Ponta, care este de parere si ca „Refacerea unei forme a USL, pentru ca nu mai poate fi forma initiata, ar fi corecta fata de oamenii care ne-au dat votul.”

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a declarat sambata, la Bistrita, ca ordonanta care va permite alesilor locali ca, intr-un termen de 15 zile, sa decida apartenenta lor politica ar putea fi adoptata pana la sfarsitul acestei luni.

„Pana la sfarsitul acestei luni, in opinia mea. Noi putem sa fim ipocriti, sa ne fandosim la televizor si sa discutam la modul teoretic si deontologic despre asa-zisa migratie a alesilor locali. Am putea sa fim ipocriti fara sa vedem ce se intampla in realitate in tara aceasta acum, in aceasta perioada, de vreo cateva luni de zile. Scena politica a fost tulburata profund in acest an. S-a desfiintat USL, din pacate, la initiativa colegilor de la PNL, au aparut partide noi – PMP, PLR, a aparut o alianta, ACL cred ca se numeste. In administratia locala, de cateva luni de zile, destui alesi locali au iesit chiar in conferinte de presa langa lideri de la alte partide decat partidele pe listele carora au fost alesi, spunand ca sustin acel partid. (…) Au inceput de vreo doua saptamani sa apara aceste idei, si anume sa ne aducem aminte de anul 2006, cand a fost adoptata tot o asemenea lege”, a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.

El a mentionat ca scena politica a fost „tulburata” de liderii politici nationali si ca nu este vina primarilor si a consilierilor locali ca nu se mai regasesc intr-un partid sau altul, motiv pentru care i s-ar parea „nefiresc” sa se continue cu aceasta situatie.

Intrebat daca se asteapta ca aceasta lege sa fie atacata la Curtea Constitutionala, vicepremierul Dragnea a raspuns ca astfel s-ar ajunge la un blocaj in tara.

  • Monica Macovei: Dragnea vrea sa legifereze o ilegalitate

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale, l-a acuzat pe Liviu Dragnea de faptul ca vrea sa „legalizeze o ilegalitate” prin ordonanta care va permite alesilor locali sa isi decida apartenenta politica: „Dragnea vrea sa legalizeze o ilegalitate: migratia politica in randul alesilor locali. Este un alt atac al PSD la functionarea statului de drept, dupa modelul ‘martea neagra’, pentru ca PSD incearca sa acapareze puterea si sa controleze intreaga tara”, scrie Macovei, candidat independent la presedintie, pe blogul sau.

„Are legatura initiativa lui Dragnea cu faptul ca tot mai multi primari din tara se plang de presiunile si santajul la care sunt supusi, trezindu-se peste noapte cu proiectele europene blocate chiar de institutii aflate in subordinea ministrului Dragnea? Deblocarea finantarii proiectelor europene de catre ministerul lui Dragnea se rezolva cu inscrierea primarilor din alte partide in PSD?”, a adaugat europarlamentarul.

  • Klaus Iohannis: Ar fi o eroare mare daca Guvernul ar da ordonanta prin care s-ar aproba migratia politica a primarilor

Si liderul PNL, Klaus Iohannis, spera ca actualul guvern nu va emite ordonanta care sa permita migratia politica a primarilor, dupa cum a declarat sambata la Ramnicu Valcea, in cadrul Delegatiei Permanente a liberalilor valceni: „Ar fi o eroare mare de tot daca Guvernul Ponta ar da ordonanta prin care s-ar aproba migratia politica a primarilor. Ar fi o eroare la fel de mare ca acea lege a amnistiei si a gratierii pe care si-o doresc foarte multi din PSD. Eu sunt total impotriva unei astfel de inlesniri, sper ca in ultimul moment Guvernul PSD se va trezi si nu va da o astfel de ordonanta. Eu vreau sa schimb acest mod al PSD-ului de a face politica. Trebuie sa terminam odata cu migratia politica, trebuie sa facem politica pentru Romania, pentru romani, pentru economie, si nu de dragul grupurilor de interese oculte din interiorul partidelor. Din pacate, in aceasta directie merge PSD-ul”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

In opinia sa, trebuie schimbata actuala clasa politica din Romania, „aceasta a ramas in urma romanilor si aici vine oferta ACL pentru Romania”.

Referitor la candidatura Monicai Macovei si a Elenei Udrea la Presedintie: „Mi se pare un lucru foarte bun ca sunt doua femei candidate la functia suprema in stat si asta este foarte bine, ca tot mai multe doamne intra in politica. Este important ca in secolul XXI sa terminam cu acea politica doar a barbatilor”, a afirmat el.

In acelasi timp, Iohannis sustine ca in campania sa electorala nu vor fi „scandal, galagie si acuze”: „In campania mea, romanii nu vor avea parte de scandal si galagie, dar nu inseamna ca o sa tac. Eu nu vreau sa tac un discurs, eu vreau sa tin un discurs. Dupa parerea mea, un presedinte nu trebuie sa distreze poporul, el trebuie sa conduca poporul. Sunt constient ca oamenii vor sa vada candidatii la televizor, in direct, este nevoie de o interactiune, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne certam, sa avem scandal, sa ne acuzam. Trebuie sa ne prezentam oferta, trebuie sa discutam proiecte politice”, a subliniat liderul PNL.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro