Sari direct la conținut

VIDEO Activiste indiene au incendiat casele bărbaților acuzați că au dezbrăcat femei de altă etnie pe stradă și le-au violat

HotNews.ro
femei ard casa unuia dintre barbatii suspectati ca au scos goale femei pe strada apoi le-au violat, Foto: AFP / AFP / Profimedia
femei ard casa unuia dintre barbatii suspectati ca au scos goale femei pe strada apoi le-au violat, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Femei furioase au incendiat casele a doi bărbați care au fost acuzați, împreună cu alți doi suspecți, că au forțat două femei să defileze goale printr-o mulțime în statul Manipur din nord-estul Indiei, unde luni de violențe etnice au ucis cel puțin 120 de persoane, potrivit unui videoclip difuzat vineri, relatează AFP.

Cei patru bărbați, care au fost arestați joi de poliție, au fost identificați dintr-o filmare a incidentului care a avut loc la începutul lunii mai și care a devenit viral pe rețelele de socializare miercuri, indignând întreaga țară.

„Patru acuzați principali au fost arestați în cazul filmării virale”, a declarat poliția de stat Manipur pe Twitter joi seară.

Videoclipul prezintă două femei, aparent aparținând tribului Kukis, aflat în conflict interetnic cu tribul Meiteis, mergând goale pe o stradă, batjocorite și hărțuite de o mulțime identificată ca aparținând comunității Meiteis, grupul etnic dominant.

În ziua în care cei patru suspecți au fost arestați, un grup de femei activiste a aruncat cu coșuri de fân în casa unuia dintre cei patru bărbați din Imphal și i-a dat foc.

În timp ce focul făcea ravagii, femeile, membri ai comunității Meiteis, la fel ca cei patru acuzați, au atacat cu bețe pereții și acoperișul casei.

Vineri, un alt grup de femei a distrus casa unui al doilea suspect.

De la ce au început de fapt violențele interetnice din Manipur

India este o ţară în general conservatoare şi patriarhală, însă în comunitatea Meiteis – în care femeile au un rol mai important în cadrul societăţii decât în alte părţi – există activiste ale cauzei femeilor, potrivit News.ro.

Înregistrarea video în care apar cele două femei goale a provocat vineri mişcări de protest în întreaga Indie, la care manifestanţii au cerut demisia şefului Guvernului statului Manipur, căruia-i reproşează inacţiunea sa.

”Pot să facă nişte oameni normali aşa ceva? Nici măcar pisicile, câinii, animalele nu au comis niciodată fapte atât de respingătoare”, declară o manifestantă la Imphal, capitala statului Manipur, unde s-au adunat sute de femei.

Guvernul acestui stat, condus de către Partidul Bharatiya Janata (BJP, naţionalist, hindus, la putere), a anunţat că poliţia a luat măsuri imediat ce înregistrarea video a apărut pe reţele de socializare, la două luni după incident.

O ”anchetă aprofundată” este în curs, a anunţat pe Twitter ministrul-şef al statului, N. Biren Singh.

”Ne vom asigura că se iau măsuri stricte împotriva tuturor autorilor, inclusiv prin luarea în calcul a pedepsei capitale”, a subliniat el.

Violenţele au explodat în mai, în Manipur, în urma unui marş de protest faţă de eventualitatea ca membrii comunităţii Meiteis – majoritatea hindusă – să obţină statutul mai avantajos de ”trib înregistrat”, care i-ar garanta cote de locuri de muncă în sectorul public şi de admiteri la universităţi.

Această ipoteză a reaprins vechi temeri ale tribului Kukis – în general creştin – ca Meiteis, dar şi membri altor grupuri tribale, să fie autorizaţi să dobândească pământ în zone care le sunt rezervate în prezent.

Locuinţe şi biserici au fost incendiate, iar zeci de persoane au fost nevoite să se refugieze în tabere administrate de către Guvern.

Într-un raport prezentat la un tribunal, în iunie, grupul societăţii civile Manipur Tribal Forum arăta că au avut loc violenţe numeroase şi teribile – violuri şi decapitări -, fără ca autorităţile de la nivelul statului să deschidă anchete.

Premierul indian Narendra Modi a declarat joi că ”incidentul din Manipur este o ruşine pentru orice societate civilizată”.

”Asta face ruşine întregii naţiuni”, a denunţat Modi, care se exprima pentru prima oară cu privire a aceste violenţe.

Curtea Supremă a Indiei a avertizat Guvernul lui Modi că, în cazul în care nu acţionează, va dispune măsuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro