Sari direct la conținut

VIDEO Ambasada Lituaniei de la Moscova, vandalizată cu vopsea roșie. Patru „indivizi mascați” au desenat mâini pătate de sânge pe ușa misiunii diplomatice

HotNews.ro
VIDEO Ambasada Lituaniei de la Moscova, vandalizată cu vopsea roșie. Patru „indivizi mascați” au desenat mâini pătate de sânge pe ușa misiunii diplomatice
Ambasada Lituaniei din Moscova, 1 iunie 2022. FOTO: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Un grup de vandali neidentificați a aruncat vopsea roșie pe ușile de intrare ale ambasadei Lituaniei la Moscova, a anunțat luni Ministerul de Externe al țării baltice, potrivit The Moscow Times.

Ministerul lituanian de Externe a precizat că a înaintat un protest oficial consilierului ambasadei ruse Andrei Gasiuk în urma incidentului.

Înregistrările video difuzate de mass-media arată mai multe amprente roșii pe emblema ambasadei lituaniene și bălți de vopsea roșie sub cele două uși de intrare ale clădirii misiunii diplomatice din centrul Moscovei.

Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest gest, iar motivele nu sunt imediat clare, însă Lituania este un aliat puternic al Ucrainei în apărarea acesteia împotriva invaziei Rusiei. Lituania și-a rechemat ambasadorul de la Moscova, l-a expulzat pe ambasadorul rus și a redus discuțiile diplomatice începând din aprilie 2022.

Ministerul lituanian de Externe a transmis că patru „indivizi mascați neidentificați” au fost văzuți vandalizând intrarea în ambasadă, în timp ce ofițerii de poliție ruși care păzeau clădirea priveau fără să intervină.

Vilniusul a acuzat Moscova că nu a reușit să prevină vandalizarea ambasadei, ceea ce încalcă normele diplomatice.

Incidentul de la Moscova vine după un atac de incendiere asupra ambasadei ruse din Vilnius, care a avut loc în aprilie. Un cetățean lituanian a fost arestat sub acuzația de distrugere a proprietății, o infracțiune care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

INTERVIURILE HotNews.ro