Sari direct la conținut

VIDEO Audiența săptămânală a papei Francisc a fost întreruptă de un protest împotriva „tauromahiei”

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Activiste ale organizației pentru drepturile animalelor PETA au întrerupt miercuri, pentru scurt timp, audienţa săptămânală a papei Francisc la Vatican, fluturând pancarte prin care cer oprirea „tauromahiei”, arta de a lupta cu taurii în arenă, relatează AFP și News.ro.

Două activiste din cadrul PETA, o organizaţie internaţională de caritate care nu a fost lipsită de controverse de-a lungul anilor, au strigat sloganuri la începutul audienţei și au fugit în direcția papei Francisc înainte de a fi oprite și escortate în afara clădirii de membrii Gărzii Elvețiene.

„Tauromahia este un păcat!”, scria pe pancarte în italiană şi engleză, în timp ce pe tricourile activistelor se putea citi „Stop blessing corridas” („Nu mai binecuvântaţi coridele”).

Coridele sunt o tradiţie controversată practicată în Spania, mai multe ţări din America Latină, dar şi în unele regiuni din sudul Franţei şi în Portugalia.

PETA susține că în fiecare an mii de tauri sunt ucişi în arene din întreaga lume.

De ce este vizat papa Francisc de activiștii pentru drepturile animalelor

Protestul de miercuri nu este primul de acest gen, mai mulți manifestanți încercând în ultimii doi ani să îl convingă pe papa Francisc, primul suveran pontif din America Latină, să ia poziţie împotriva tauromahiei și a coridelor. Coridele sunt interzise în Argentina, țara natală a papei Francisc.

În secolul al XVI-lea, Papa Pius al V-lea a interzis coridele, pe care le-a catalogat drept „crude” şi contrare ”pietăţii şi milei creştine”.

Însă preoţi catolici continuă să oficieze ceremonii religioase legate de coride şi să slujească toreadorii în capele construite în interiorul arenelor, potrivit PETA.

Columbia a devenit luna trecută ultima dintr-o serie de state din America Latină care au interzis coridele, o tradiție consfințită anterior inclusiv în Constituția țării.

INTERVIURILE HotNews.ro