Sari direct la conținut

Coridele, subiect de dispută politică în Spania. Decizie controversată a guvernului de la Madrid

HotNews.ro
Statul spaniol nu va mai premia toreadorii, Foto: Europa Press / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Statul spaniol nu va mai premia toreadorii, Foto: Europa Press / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Spania a abrogat un premiu anual pentru luptele cu tauri, provocând reproșurile conservatorilor față de o măsură împotriva unei tradiții de secole pe care ei o văd ca o formă de artă, dar care provoacă îngrijorare în ce privește protecția animalelor, scrie Reuters.

Coridele spaniole, în care animalul sfârșește de obicei ucis de sabia matadorului îmbrăcat în veșminte strălucitoare, este pentru susținătorii săi o tradiție culturală care ar trebui menținută, în timp ce criticii susține că este un ritual crud care nu-și găsește locul în societatea modernă.

Ministerul Culturii a spus că decizia de a abroga decernarea premiului e bazează pe „noua realitate socială și culturală din Spania” unde grija pentru bunăstarea animalelor a crescut în timp prezența publicului în arenele luptelor cu tauri s-a redus.

„Cred este în asentimentul majorității spaniolilor care înțeleg din ce în ce mai puțin de ce torturarea animalelor este practicată în țara noastră, dar și mai puțin de ce tortura este premiată din fonduri publice”, a scris ministrul Culturii Ernest Urtasun, pe rețeaua X.

Premiul național este sub forma unui cec de 30.000 de euro și a fost acordat un toreadori faimoși precum Julian Lopez, cunoscut drept „El Juli”, sau unor asociații culturale care au legătură cu tradiția luptelor cu tauri.

Borja Semper, purtător de cuvânt al Partidului Popular, formațiune conservatoare de opoziție, a afirmat că decizia guvernului arată că „nu cred în diversitate culturală sau în libertate” și că partidul său va reinstitui premiul atunci când va reveni la putere.

De asemenea, liderul PP al regiunii Aragon, Jorge Azcon, a spus că va institui un alt premiu. „Tradiția ar trebui să fie ceva care ne unește, nu care ne dezbină”, a spus Azcon.

Opoziția față de luptele cu tauri a crescut și în America Latină, unde tradiția a fost exportată în secolul XVI, precum și în sudul Franței, unde s-a răspândit în secolul XIX.

În Spania, publicul luptelor cu tauri a devenit mai bătrân și numărul festivalurilor la care au loc s-a redus cu o treime între 2010 și 2023.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro