VIDEO AUDIO De ce a trecut PSD de la impozitul progresiv pana la 35% la impozitul regresiv pana la 8%. Victor Ponta: Este o evolutie importanta a mea, personala / A fost o sustinere a liberalilor
„Cred ca este o evolutie importanta a mea, personala, spre o gandire a unei societati in care piata trebuie sa functioneze dar trebuie oprite excesele piete iar statul nu trebuie sa intre brutal in economie ci trebuie sa asigure un cadru corect”, a explicat Victor Ponta schimbarea sa de optiune si trecerea de la impozitul progresiv propus in octombrie anul trecut de PSD la impozitul regresiv propus pe 27 martie de USL. Ponta a admis, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro-RFI realizata de Dan Tapalaga, ca „ideea ca nu trebuie sa trecem peste cota psihologica de 16% a fost o sustinere a liberalilor”.
- Ponta: Va rog sa-l intrebati pe dl Basescu in materie de mogul. Nici acuma nu mai am, in sensul ca atunci cand o cunostinta devine mogul nu-mi mai este apropiat. Ma vad cu dl Ghita doar la baschet.
- Ponta pleda, intr-un interviu la HotNews.ro, in august 2010, pentru impozit progresiv, cu cote de la 0 la peste 40%. Doua luni mai tarziu anunta oficial programul PSD: patru cote diferentiate de impozit, de la 0 la 35%.
Asculta integral interviul cu Victor Ponta
Descarca fisierul audio in format MP3
Citeste cele mai importante declaratii facute de liderul PSD la Discutia de Luni
- Cine are peste 1600 RON pe luna plateste tot 16% impozit, ca si pana acum. Cine are salariul minim pe care noi il vedem la 800 de lei va plati 8%, 12% pentru cei intre cele doua categorii. Pentru celelalte venituri ne va trebui cel putin un an de zile pentru a reveni la declaratiile de venit pe impozit global. Celelalte venituri raman la 16% impozit.
- Acesta este programul USL. Este un program despre care specialistii au vorbit de a treia cale romaneasca. De un model economic asa cum a fost in Marea Britanie, cum a fost in Germania lui Gerhard Schroeder, dupa o perioada foarte dura de masuri de dreapta care au saracit si populatia si tarile respective. Este o viziune in care am pus impreuna ideea ca cel care are venituri mai mari, 1600 nu e un venit foarte mare dar e totusi un venit spre media nationala, isi plateste cei 16%. Cei care au venituri foarte mici au un impozit mai mic cu speranta ca vor trece si ei la un venit de 1600 de lei.
- Mai mult, si aici a fost influenta corecta a colegilor liberali, ideea ca relaxarea fiscala intr-o perioada de criza si pesimism general era absolut necesara. Cred ca este o solutie inteligenta care a rezolvat nu doar politic marea problema a discutiei intre PSD si PNL dar cred ca a rezolvat si economic foarte multe lucruri.
- Despre propunerea PSD din 2010 privind impozitarea progresiva, care ajungea la 35%: Nu cred ca David Cameron, premierul britanic, sau Angela Merkel gresesc, avand un impozit diferentiat de pana la 40%… Eu va prezint ce propune USL, o alianta construita la inceputul acestui an si care probabil va castiga urmatoarele alegeri si va guverna. Va da premierul, va da un guvern format nu doar din membri PSD ci si din membri PNL. Cred ca este o evolutie importanta a mea, personala, spre o gandire a unei societati in care piata trebuie sa functioneze dar trebuie oprite excesele pietei iar statul nu trebuie sa intre brutal in economie ci trebuie sa asigure un cadru corect.
- Este o evolutie a mea de la o gandire a social-democratiei in Romania, asa cum a fost in 2000 – 2004, la ceea ce cred ca este necesar ca viziune economica pentru Romania dupa criza economica si in perioada 2012 – 2020. In anul 2011, atunci cand am pus impreuna cu Crin Antonescu bazele a ceea ce inseamna USL, atunci cand am acceptat sa guvernam impreuna 2012 – 2016, atunci cand am vazut care sunt pericolele, puteam sa facem o cota unica de 37%, cum este in Islanda, de exemplu, in mod sigur n-ar fi fost o solutie bune, ci asa cum merge societatea romaneasca acutala, asa cum arata datele macro-economice, politicile economice ale tarilor din jur, solutia 16 – 12 – 8 este o solutie sustenabila si actioneaza asupra ceea ce este important intr-o societate: impactul psihologic.
- Impreuna cu toti cei din USL, am ajuns la concluzia ca acest program economic si aceasta viziune economica foarte de centru, nu este nici de stanga nici de dreapta, este foarte de centru pentru ca are foarte multe masuri care au dat rezultate in tari conduse de guverne liberale, populare sau social democrate, asta este solutia noastra, da.
- Ideea ca nu trebuie sa trecem peste cota psihologica de 16%, da, a fost o sustinere a liberalilor si impreuna am gasit solutia prin care pe de-o parte cel care are venituri foarte mici plateste 8% impozit, jumatate decat cel care plateste 16%, dar prin toate celelalte masuri il stimulam sa ajunga si el la acea cota de 16%. (…) Nu stiu daca pierde PNL sau PSD, cred ca castigat foarte mult USL. Cred ca prin faptul ca am venit cu un program coerent si o viziune au castigat cei foarte pesimisti care spuneau: PDL-ul e foarte rau, dar nici USL nu are un proiect. Iata ca il avem acum.
- Va rog sa-l intrebati pe dl Basescu in materie de mogul, il aveti pe dl Basescu priceput. Nici acuma nu mai am, in sensul ca atunci cand o cunostinta devine mogul nu-mi mai este apropiat. Eu ma duc la Realitatea TV, ma duc la Antena 3. Eu merg la Realitatea TV de cand s-a infiintat, nici nu stiu cine au fost patronii pana la Vantu si dupa Vantu. Ma vad cu dl Ghita doar la baschet.
- Nu ma intereseaza cine sunt patronii de presa. Singurul lucru care ma intereseaza este faptul ca exista o televiziune publica pe care o platesc din banii mei si ai dvs si care este mult mai partinica si face propaganda decat orice post sau agentie privata. Asta mi se pare inadmisibil.
- Suntem primii care am pus in program desfiintarea celor 6000 de posturi numite politic, desfiintarea nu inlocuirea celor 6000 cu penelisti si pesedisti.
- Ceea ce putem in primul buget USL este acea schema pentru produsele de baza, in care TVA-ul de 24% se imparte intre stat si producator, 9% vine la bugetul national, 15% se deduce de la producator, in asa fel incat acesta sa fie interesat sa produca factura, si in al doilea rand sa fie un tip de ajutor posibil in reglementarile europene pentru producatorul nostru national.
- O reducere a TVA-ului inseamna un sprijin pentru producatori si inseamna o incurajare a consumului dar numai in masura in care avem acel 1 milion de locuri de munca noi, numai la privat. Prima fraza din programul USL a fost aceea ca suntem constienti ca nu statul creaza locuri de munca, nu in aparatul bugetar se vor face noi locuri de munca, dar statul prin mixul de politici pe care-l propune statul trebuie sa asigure politic care sa sprijine acest mediu economic si statul mai are un rol, acela de a opri dezechilibrele sociale.
- Da, sunt in 2011, sunt un social democrat modern si cred ca locuri de munca se fac in acest moment in sectorul privat, si ca statul actual, guvernul actual, reuseste sa incurce foarte tare sectorul privat si reuseste sa opreasca investitiile straine, cele care creaza locuri de munca.
- Nu-l ascultati pe domnul Boc care vorbeste de 500 de mii de someri. Romania in acest moment are 7 milioane de persoane active, are un grad de ocupare de 53%, media europeana este 65 – 68%. In momentul in care avem 4, 1 milioane de angajati, mai avem in munca la negru estimat 1 milion de lucratori, avem in strainatate romani plecati care si-au pierdut job-urile in Spania, in Italia, in tari lovite de recesiune, care se intorc in tara, avem in agricultura in care toata munca e nefiscalizata. Deci din 7 milioane de romani care pot lucra, noi avem 4 acum, vrem sa facem 5. Este foarte posibil, imi dau seama acum ca puteam fi chiar mai ambitiosi decat trecut.
- Scaderea CAS cu 3% pe studiile profesioniste facute in Romania ar insemna 150 – 200.000 de noi locuri de munca, in momentul in care mergi cu 5% e un tip de masura care creaza efecte. Unii l-au cerut dealtfel, tot ce inseamna zona de afaceri si capitalul romanesc, si capitalul strain ne-au spus: Sunteti cu o medie foarte mare de impozitare a muncii, dati un semnal important pe care puteti sa-l compensati la buget prin cresterea locurilor de munca si prin salariul minim.
- Daca putem sa scadem cota de impozitare pe companii o sa incercam sa o facem. In acest moment, daca o scadem la 15% cu un procent nu se simte. Am preferat sa o lasam la 16%. Daca putem din punct de vedere economic sa o ducem la 10% o sa o facem, dar n-am pus-o acolo ca o promisiune, pentru ca am pus in programul nostru doar lucruri posibile si realizabile.
- Din moment ce David Cameron, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy sau Silvio Berlusconi, care este azi in Romania, patru reprezentanti europeni ai dreptei, au cota diferentiata…cred ca in Romania a existat o manipulare a opiniei publice. Cota unica este o masura administrativa, nu este nici de dreapta nici de stanga. De aceea o are Rusia, care e greu de spus… Daca construiesc un PSD modern si adaptat asa cum a fost partidul laburist a lui Tony Blair voi fi foarte fericit, si vor fi foarte nefericiti cei de extrema dreapta.
NOTA: EmisiuneaDiscutia de Luni poate fi ascultata si pe frecventele Radio France International (Bucuresti – 93, 5 FM), de la orele 19.10