Sari direct la conținut

VIDEO Boeing a reușit să lanseze capsula Starliner cu doi astronauți la bord, după mai multe încercări nereușite

HotNews.ro
Boeing Starliner, Foto: Joel Kowsky/Nasa / Zuma Press / Profimedia
Boeing Starliner, Foto: Joel Kowsky/Nasa / Zuma Press / Profimedia

După mai multe amânări și după numeroase probleme tehnice apărute, Boeing, United Launch Alliance și NASA au reușit miercuri să lanseze capsula Starliner care, în premieră, are și doi astronauți la bord. Ei ar trebui să ajungă în 24 de ore la Stația Spațială, să stea acolo opt zile și să revină tot cu Starliner pe Terra.

  • UPDATE: La 15 minute de la lansare, naveta Starliner s-a desprins de racheta Atlas V ṣi își continuă drumul spre SSI.

Lansarea capsulei Starliner – esențială pentru viitoarele misiuni NASA către SSI – a fost amânată de mai multe ori în ultima lună. Acum, în sfârșit, a fost o lansare reușită, iar racheta Atlas V a pornit la ora 17.52 (ora României) de la centrul spațial din Cape Canaveral (Florida).

Sunt șapte astronauți la bordul SSI, la o altitudine de 400 km, iar pentru opt zile vor fi acolo nouă persoane, datorită celor doi aduși de Starliner.

Cel mai recent, lansarea a suferit o amânare pe data de 1 iunie, cu doar 3 minute și 50 de secunde înainte de pornirea motoarelor, din cauza unui computer ce nu a încărcat configurația corectă pentru lansare.

Nava spațială Boeing Starliner este formată din capsula în care stau astronauții și modulul de serviciu care conține sistemele de propulsie și de alimentare cu energie. Cei doi astronauți sunt Butch Wilmore și Suni Williams și sunt în carantină de la final de aprilie, pentru a nu apărea vreo problemă de sănătate.

Williams și Wilmore vor testa multe dintre sistemele capsulei Starliner, de la cele de propulsie și de pilotaj, până la cele care ar trebui să intervină dacă apare vreo problemă gravă. De mare importanță vor fi testele despre cum funcționează costumele spațiale în interiorul capsulei.

Boeing a construit până acum trei capsule Starliner, iar cea care a fost lansată miercuri a mai fost utilizată la un zbor fără echipaj uman în 2020, zborul de test fiind atunci scurtat din cauză că au apărut probleme tehnice.

Prima capsulă construită a fost folosită pentru diverse teste la sol și nu va face parte din vreo viitoare misiune. A treia capsulă a fost utilizată în 2022, la un alt test fără echipaj uman, iar planul pentru ea este de a fi folosită în 2025, pentru a duce patru astronauți NASA către SSI.

În teorie, fiecare capsulă Starliner ar trebui să fie folosită în maxim zece misiuni, în timp ce modulul de serviciu, componenta cilindrică de sub capsulă, arde la reintrarea în atmosferă și este nevoie de unul nou pentru fiecare nouă misiune.

NASA are mare nevoie de o capsulă de rezervă pentru a transporta astronauți la SSI, în afară de capsulele SpaceX Crew Dragon care au funcționat excelent. Boeing ar fi trebuit să fie acea soluție, dar problemele tehnice s-au ținut lanț și nu a putut fi realizată lansarea nici în vara lui 2023.

Contractul semnat de NASA cu Boeing pentru proiectul Starliner a fost în valoare de 4,2 miliarde dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro