Sari direct la conținut

VIDEO Ce condamnare a primit o femeie din Rusia care a turnat vopsea verde în urna cu voturi în timpul alegerilor prezidențiale la care Putin a obținut un scor record

HotNews.ro
alegeri prezidentiale Rusia 2024, cand Vladimir Putin a castigat cu un scor record, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
alegeri prezidentiale Rusia 2024, cand Vladimir Putin a castigat cu un scor record, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Un tribunal rus a condamnat-o luni pe o femeie care a turnat vopsea verde pe buletinele de vot exprimate la alegerile prezidențiale din martie din Rusia la un an și 8 luni de „muncă corecțională”, a declarat o filială regională a Comitetului de anchetă de stat, relatează Reuters.

Președintele Vladimir Putin a câștigat alegerile din 15-17 martie 2024 cu un record post-sovietic, obținând aproape 88% din voturi și un al cincilea mandat, fără precedent. Țările occidentale și observatorii independenți ai scrutinului din Rusia au condamnat alegerile ca fiind nici libere, nici corecte, acuzații pe care Kremlinul le-a respins.

Aliații politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, care a murit cu o lună înainte de alegeri într-o închisoare din Arctica, i-au îndemnat pe ruși să protesteze fie anulându-și votul, fie votând pentru orice alt candidat în afară de Putin.

Șeful electoral al Rusiei i-a numit pe cei care au încercat să perturbe votul drept „nenorociți” și a promis că se vor confrunta cu pedepse aspre cu închisoarea. Autoritățile electorale au înregistrat incidente presărate de proteste pe parcursul votului de trei zile, inclusiv cu oameni care au turnat colorant verde în urne pentru a deteriora buletinele de vot.

Luni, o femeie de 47 de ani din regiunea Krasnoiarsk din Siberia a fost găsită vinovată de obstrucţionarea activităţii comisiilor electorale prin încercarea de a distruge buletinele de vot cu colorant verde.

Comisia de anchetă a declarat că femeia, pe care nu a numit-o, a mers la o secție de votare din orașul Kuragino în prima zi a alegerilor și, acționând la ordinul „persoanelor neidentificate”, a încercat să toarne lichidul într-o urnă.

Acțiunile ei au creat „dificultăți semnificative” autorităților, a spus Comitetul, iar ea a fost arestată la fața locului.

Nu era clar ce formă de muncă va trebui să efectueze. Conform legislației ruse, persoanele condamnate pot fi condamnate la muncă corecțională ca alternativă la închisoare.

Acest lucru poate avea loc la locul de muncă obișnuit, dacă există unul, sau în alt mod la un loc de muncă desemnat de autoritățile locale, iar până la 20% din câștigurile persoanei sunt reținute și plătite statului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro