Sari direct la conținut

VIDEO Cine este Marina Ovsiannikova, curajoasa jurnalista care a protestat la postul rus Pervîi Kanal împotriva războiului

HotNews.ro
VIDEO Cine este Marina Ovsiannikova, curajoasa jurnalista care a protestat la postul rus Pervîi Kanal împotriva războiului

O femeie a dat buzna în cel mai urmărit buletin de știri din Rusia, luni seară, cu o pancartă care critică ofensiva militară rusă din Ucraina, o scenă extrem de rară într-o țară în care informațiile sunt strict controlate, scrie AFP.

ONG-ul care apără drepturile protestatarilor OVD-Info, spune că este vorba de Marina Ovsiannikova, o angajată a tustului, și a raportat că a fost arestată și dusă la secția de poliție.

Scena a avut loc în cadrul principalului program de știri de seară al celui mai puternic canal de televiziune din țară, Pervîi Kanal, supranumit „Vremia” („timpul”), urmărit zilnic de milioane de ruși încă din epoca sovietică.

În timp ce faimoasa prezentatoare Ekaterina Andreieva prezenta buletinul de știri, în spatele ei apare Ovsiannikova cu o pancartă pe care scrie „Nu războiului. Nu crede propagandă. Te mint aici”.

„Rușii sunt împotriva războiului”, mai putem citi pe pancarta pe care este desenat steagul Ucrainei și cel al Rusiei.

Imperturbabilă, prezentatoarea continuă să vorbească câteva secunde în timp ce Marina scandează „nu războiului”, apoi canalul grăbește difuzarea unui reportaj despre spitale, încheind transmisia în direct pe platou.

„Se desfășoară o anchetă internă” asupra acestui „incident”, a transmis laconic Pervîi Kanal într-un comunicat.

Potrivit agenției de presă Tass, tânăra ar putea fi urmărită penal pentru „discreditarea folosirii forțelor armate ruse”.

Cu tată ucrainean și mamă rusoaică / „Am făcut propagandă pentru Kremlin și mi-e rușine”

Într-un videoclip înregistrat anterior și publicat de OVD-Info, Ovsiannikova explică că tatăl ei fiind ucrainean și mama ei rusoaică, nu poate vedea cele două țări ca pe inamice.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi”, spune ea.

„Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zoombificat”, adaugă ea.

Videoclipul s-a viralizat rapid pe rețelele de socializare, mulți internauți salutând „curajul” acestei femei, într-un context de represiune brutală împotriva tuturor formelor de disidență.

În încercarea lor de a controla toate informațiile despre conflict, autoritățile au blocat presa independentă, precum și principalele rețele sociale, ca Twitter și Facebook.

Drept urmare, majoritatea rușilor au acces doar la versiunea emisă de guvern și mass-media, inclusiv Pervîi Kanal, a unei „operațiuni militare speciale” care vizează „denazificarea” Ucrainei și prevenirea unui „genocid”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro