Sari direct la conținut

VIDEO. Cine este primarul din România cu cel mai mult pământ în declarația de avere, peste 3.000 de hectare

HotNews.ro
Gabriela Iacobici, în discuție cu reporterii Snoop, Foto: Hotnews
Gabriela Iacobici, în discuție cu reporterii Snoop, Foto: Hotnews

Pe timpul celor patru mandate ca edil, Gabriela Iacobici (PSD) a crescut de la 190 de hectare la peste 3.000. ”N-am avut nimic de ascuns. Dacă aveam, nu declaram sau mă ascundeam după deget”, a explicat primărița din localitatea Grădina, județul Constanța.

Cea mai stufoasă declarație de avere a unui edil din România se găsește în câmpul verde al Dobrogei, printre satele cu minarete, într-un sertar al unei primării din Constanța.

Siteul de investigații Snoop a agregat și a citit, cu ajutorul unui soft, 3.053 de declarații de avere ale primarilor din România. Ei reprezintă 96% dintre edilii activi în mandatul 2020-2024. Mulți dintre ei candidează din nou.

Primar votat de 492 de oameni și unic candidat

Procesarea datelor a evidențiat că primarii dețin 42.000 de hectare, de două ori suprafața Bucureștiului. Analiza celor 3.053 de declarații a relevat și cazuri cu foarte mult pământ, păduri sau fără nicio proprietate declarată.

O primăriță din județul Constanța are peste 3.000 de hectare. Este vorba despre localitatea Grădina, la 60 de kilometri nord de Constanța, unde primarul Gabriela Iacobici (PSD) a crescut de la 190 de hectare la peste 3.000 pe timpul celor patru mandate ca edil.

Dintre cele 3.000 de hectare, 1.000 hectare sunt pe raza localității Grădina, pe care Gabriela Iacobici o păstorește. La ultimele alegeri, Iacobici a fost votată de 492 de oameni, însă a fost suficient, pentru că a candidat singură.

Familia Iacobici are venituri de aproape un milion de euro în 2022

La ieșirea din localitatea Grădina încep nu doar proprietățile familiei Iacobici. Ci și cel mai mare parc eolian terestru din Europa, Fântânele – Cogealac, cu o capacitate de 600MW.

Dezvoltate de grupul CEZ, acestea funcționează în România prin compania Ovidiu Development. Potrivit documentelor consultate de Snoop, primele trei din cele 240 de turbine sunt ridicate pe un teren deținut de Terracheia Land, firmă deținută 100% de Ion Iacobici, soțul primarului din Grădina.

În 2022, contractele legate de eoliene trecute în declarația din 2023, referitoare la anul 2022, i-au adus familiei Iacobici 261.910 lei. Adică vreo 52.000 de euro.

Alte 2.368.000 lei au fost încasate pe vânzare de cereale, 103.200 lei pentru nutreț, iar subvențiile de la APIA peste 2,3 milioane de lei. Veniturile totale au fost de aproape un milion de euro.

Gabriela Iacobici: ”Avem o suprafață destul de mare, da”

Reporterii Snoop.ro s-au deplasat în Grădina și a contactat-o pe primărița Gabriela Iacobici și pe soțul ei. Inițial, edilul a refuzat dialogul cu jurnaliștii. Însă, ulterior, reporterii au surprins-o ieșind din primărie.

”Avem o suprafață destul de mare, da. N-am avut nimic de ascuns. Dacă aveam, nu declaram sau mă ascundeam după deget. Din 1990 fac agricultură, terenurile rudelor, părinților, moștenirile, terenurile rudelor noastre plecate la Constanța ni le-au dat să le lucrăm. Ni le-au dat în arendă, apoi încet-încet le-am cumpărat. Sunt 40 de ani de când facem agricultură, creșterea animalelor…”, a spus Gabriela Iacobici.

Ion Iacobici: ”Noi suntem și foarte generoși, facem gesturi de întrajutorare”

Ion Iacobici, coborât de pe tractor, a povestit reporterilor cum este interesat, în continuare, de terenurile din zonă, „cumpăr dacă se ivește ocazia, sunt foarte atașat de pământ”, și că nu poate fi vorba de ceva „tendențios” cu eolienele. Amplasamentul e ales de firma care le montează.

Întărește ce a spus și soția sa: că a cunoscut-o la fostul IAS (n.r. Întreprindere Agricolă de Stat), s-au apucat de agricultură și au dezvoltat afacerea în timp.

”E și normal să fie așa. În momentul în care te angajezi, când doamna s-a angajat să candideze, trebuie să fii un om care să reflecte că e un bun gospodar. Noi suntem și foarte generoși, facem gesturi de întrajutorare. Am cedat terenuri și către Arhiepiscopia Tomisului, unde e nevoie de o mănăstire, de o biserică. Așa îmi dictează conștiința. Că am plecat de jos. Eu apreciez oamenii cu situație financiară. La un moment dat trebuie să te oprești și să dai și la comunitate”.

De cealaltă parte, sunt și primari care nu au nici o proprietate trecută în declarația de avere. Ce au declarat ei puteți citi aici, în ”Cea mai mare grădină din România”, investigația de pe Snoop.ro despre averile primarilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro