Sari direct la conținut

VIDEO Ciucă explică lăsarea UDMR în afara Guvernului: „Nu cred că a fost pe o situaţie conflictuală”

HotNews.ro
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: Adrian Vasilache / HotNews.ro
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: Adrian Vasilache / HotNews.ro

UDMR a rămas în afara guvernului după ce PNL nu a fost de acord ca formațiunea condusă de Kelemen Hunor, care a renunțat la Dezvoltare, să preia ministerul Mediului. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, nu crede că „a fost o încetare a participării UDMR la guvernare pe o situaţie conflictuală”.

  • „Nu am avut niciodată o abordare conflictuală şi în politică trebuie să existe permanent dialog.
  • Nu cred că a fost o încetare a participării UDMR la guvernare pe o situaţie conflictuală. Ca atare, relaţiile şi modul de agreere a obiectivelor politice nu trebuie să fie afectate de acest lucru (…)
  • Am spus foarte clar că PNL a avut ca primă opţiune de negociere rămânerea în protocol. În momentul în care nu s-a putut asta, s-a ales opţiunea ca fiecare dintre celelalte două partide, PNL şi PSD, să ofere un minister UDMR-ului.
  • În aceste discuţii, când a fost vorba despre ce poate să ofere PNL şi a fost şi solicitarea UDMR pentru ministerul Dezvoltării, a fost ministerul Energiei. Un minister pe care l-am dat. Aici a ieşit din joc puterea noastră de a oferi şi deschiderea la dialog”, a susținut, miercuri, Nicolae Ciucă.

El mai spune că a „rămas în dialog” cu Kelemen Hunor pentru a-și asigura susţinerea parlamentară pentru „obiectivele coaliţiei de guvernare”.

h2. „La impuse nu se poate lucra”

UDMR a acceptat să rămână cu ministerele Mediului și Energiei în noul guvern, arătând mai multă flexibilitate în negocieri, însă PNL s-a opus și acestei variante, a declarat Kelemen Hunor:

  • „Acum aproape o săptămână am discutat și colegii au zis că nu putem continua, nici cu ministerul Dezvoltării, nici cu Ministerul Mediului. Am zis că nu e corect, că avem rezultate.
  • Am propus să mergem pe acordul de coaliție: nu se poate. Am zis să mergem pe varianta cu Ministerul Dezvoltării.
  • Au fost făcute câteva discuții în urma cărora s-a conturat o soluție: să preluăm două ministere noi.
  • Azi am făcut oferta să prelăm noi Ministerul Mediului și Energiei, nu s-a putut nici această variantă. PNL are atât Dezvoltarea cât și Mediul. Nu poate renunța la niciunul dintre ministere.
  • Regret enorm de mult, dar la impuse nu se poate lucra”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro