VIDEO Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei, pentru neaplicarea normelor UE in eficienta energetica a cladirilor. Ce raspunde Romania
Comisia Europeana a declansat joi o procedura de infringement impotriva Romaniei si a Cehiei pentru nerespectarea unei directive privind normele europene de eficienta energetica a cladirilor. Procedura de sanctionare a Romaniei si a Cehiei este abia la inceput, Comisia transmitand doar un aviz motivat, cele doua state fiind invitate sa adopte masuri nationale privind eficienta energetica a cladirilor.
„Comisia a cerut in mod oficial Republicii Cehe si Romaniei sa isi respecte integral obligatiile care le revin in temeiul legislatiei UE privind eficienta energetica a cladirilor (Directiva 2010/31/UE). Comisia a trimis un aviz motivat celor doua state membre, solicitandu-le sa ii notifice toate masurile de transpunere a directivei, care trebuia sa fie transpusa in legislatia nationala pana la 9 iulie 2012”, a informat Comisia Europeana, printr-un comunicat de presa.
Daca Romania nu isi indeplineste obligatia legala in termen de doua luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie. In temeiul acestei directive din anul 2010, statele membre trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor, sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor si sa solicite inspectia periodica a sistemelor de incalzire si de aer conditionat. De asemenea, directiva solicita statelor membre sa se asigure ca, incepand din 2021, toate cladirile noi vor fi asa-numite „cladiri cu consum de energie aproape zero”.
De partea cealalata, agentul Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan Horatiu Radu, da asigurari ca tara se va conforma cerintelor europene in teremenul stabilit, iar cauza ridicata de Comisie nu are grad inalt de risc. „Avem un termen de doua luni in care putem raspunde Comisiei Europene si transpune integral directiva. Din punctul nostru de vedere, nu este o cauza cu grad de risc ridicat, asa incat transpunerea si conformarea reprezinta o problema de timp”, a declarat, pentru HotNews.ro, Razvan Horatiu Radu, subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.
In septembrie 2012, Comisia a initiat proceduri de infringement impotriva a 24 de state membre (toate, cu exceptia Danemarcei, a Irlandei si a Suediei) care nu ii notificasera masurile nationale de transpunere a directivei in legislatia nationala. Au fost trimise deja avize motivate Italiei, Greciei, Portugaliei si Bulgariei in ianuarie 2013, Spaniei si Sloveniei in aprilie 2013, Belgiei, Germaniei, Finlandei, Frantei, Letoniei, Poloniei si Tarilor de Jos in iunie 2013 si Austriei, Ciprului, Estoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Ungariei si Regatului Unit in septembrie 2013.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/c124d010cd08d5758d258e1f47f38caf/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));