Sari direct la conținut

VIDEO Coreea de Nord anunță că a testat cu succes o rachetă cu focoase multiple

HotNews.ro
Coreea de Nord a reuşit miercuri testul unei rachete cu focoase multiple, a informat joi agenţia de stat nord-coreeană KCNA, scrie AFP.
Coreea de Nord susține că a testat cu succes o rachetă cu focoase multiple. FOTO: KCNA via KNS / AP / Profimedia
Coreea de Nord susține că a testat cu succes o rachetă cu focoase multiple. FOTO: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Regimul de la Phenian „a efectuat cu succes pe 26 iunie un test de separare şi control al unor focoase mobile individuale”, a indicat agenţia, precizând că „ogivele separate au atins trei ţinte coordonate”, notează Agerpres.

Potrivit KCNA, acest tir a urmărit să testeze capacitatea Mirv („Multiple Independently Identificable Reentry Vehicle Technology”) de a trage mai multe focoase independente folosind o singură rachetă balistică.

Armata sud-coreeană a anunţat miercuri că Phenianul a testat ceea ce părea a fi o rachetă hipersonică, dar proiectilul a explodat în zbor după ce a călătorit aproximativ 250 de kilometri deasupra Mării Japoniei.

Potrivit statului-major sud-coreean, ar putea fi vorba despre o rachetă cu combustibil solid, care ar fi întâmpinat probleme de combustie pentru că emana mai mult fum decât de obicei.

Potrivit KCNA, testul „a fost efectuat folosind motorul din prima etapă a unei rachete balistice cu combustibil solid cu rază intermediară de 170 până la 200 km”.

„Eficacitatea unei momeli separate de rachetă a fost verificată şi de un radar antiaerian”, a informat agenţia.

Coreea de Nord caută de mult timp să stăpânească tehnologii hipersonice şi cu combustibil solid mai avansate pentru a-şi face rachetele mai capabile să neutralizeze sistemele de apărare antirachetă ale Coreei de Sud şi Statelor Unite, precum şi să ameninţe bazele militare regionale americane.

În cazul rachetelor cu combustibil solid, nu este necesară realimentarea înainte de lansare, ceea ce face ca desfăşurarea lor să fie mai rapidă şi, prin urmare, face identificarea şi distrugerea lor de către adversar mai complexă.

Phenianul face obiectul unei serii de sancţiuni ONU de la cel de-al doilea test nuclear din 2009, dar continuă să-şi dezvolte programele nucleare şi de armament.

Pe lângă testele cu rachete, Coreea de Nord şi-a inovat recent metodele de a-şi enerva vecinul din sud, trimiţând aproape zilnic peste frontieră sute de baloane încărcate cu gunoi şi excremente, reaminteşte AFP.

INTERVIURILE HotNews.ro