Sari direct la conținut

VIDEO Cum se vede din dronă zborul unei rachete Javelin care lovește în plin un tanc rusesc / Un alt blindat o ia la fugă imediat

HotNews.ro
Zborul unei rachete Javelin care lovește un tanc rusesc, Foto: Hotnews
Zborul unei rachete Javelin care lovește un tanc rusesc, Foto: Hotnews

Ucrainenii folosesc cu succes rachetele antitanc Javelin primite de la americani încă din primele zile ale războiului, iar atacuri cu aceste rachete au tot fost surprinse pe video. Dar niciodată până acum zborul rachetei nu a fost surprins dintr-o dronă suficient de bine încât să se vadă funcționalitatea rachetei de a lovi tancurile chiar deasupra, acolo unde blindajul e cel mai subțire. Până acum…

Într-o înregistrare video realizată de militarii ucraineni cu o dronă aflată în zonă, poate fi văzut un tanc rusesc ce este atacat și lovit în plin de o rachetă Javelin. Ce e interesant este că pe filmare se vede exact zborul rachetei pe ultima sa parte, cum vine cu o boltă pronunțată și apoi se prăbușește cu putere chiar deasupra turelei.

Imediat după impact, tancul explodează violent odată ce muniția din interior se aprinde. Pe imagini se văd resturi ale tancului ce sare în aer, dar și ceea ce pare a fi corpul unui soldat care e aruncat câteva zeci de metri.

După explozie se vede cum un alt tanc aflat puțin mai în spate, întoarce grăbit și pornește în trombă din zonă.

Atenție! Imagini dramatice!

„Sfânta Javelina”, coșmarul armatei ruse în Ucraina

Sistemele antitanc Javelin de fabricație americană sunt printre vedetele forțelor armate ale Ucrainei, fiind poreclite „Sfânta Javelina” încă din primele zile ale invaziei când au fost folosite pentru a distruge numeroase vehicule și tancuri rusești.

Javelin este printre cele mai moderne sisteme mobile anti-tanc dezvoltate de SUA. E un sistem fire-and-forget, adică soldatul alege ținta, o fixează și după ce trage se poate ascunde, fără să fie nevoit să stea să ghideze racheta până la țintă.

Rachetele Javelin se ghidează singure printr-un senzor infraroșu și au o rază de acțiune între 2,5 și 4 km, în funcție de configurația lansatorului.

Lansatorul sistemului este refolosibil după lansare. Capul de luptă al rachetelor are două focoase practic, primul menit să lovească și să anihileze orice tip de blindaj reactiv (exploziv), iar al doilea pentru a penetra blindajul de la bază.

Rachetele Javelin pot adopta un profil de atac de sus în jos, practic după lansare se ridică mult deasupra țintei și cade peste partea de sus, unde de obicei blindajul e mai subțire la tancuri.

VEZI ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro