Sari direct la conținut

VIDEO Cum va juca Rusia in Moldova si Transnistria? Vladimir Socor: Notiunea de statut special este un instrument de reexpansiune a Rusiei

HotNews.ro

„Notiunea de statut special este un instrument de reexpansiune a Rusiei in fostele republici sovietice, indeosebi in Ucraina si Republica Moldova. Rusia a avut proiecte de federalizare si pentru Ucraina si pentru Republica Moldova. Cuvantul federalizare starneste pe buna dreptate asemenea temeri, incat noua denumire a federalizarii este statut special”, sustine Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Socor sustine ca interesul Rusiei in Republica Moldova se limiteaza la deschiderea unui precedent in Transnistria, dar Kremlinul nu este capabil sa intretina Chisinaul. In opinia sa, Romania este mai influenta in Moldova decat Rusia in acest moment.

Vezi integral interviul cu Vladimir Socor despre Rusia si interesele ei in Republica Moldova si Transnistria

  • Republica Moldova nu este o prioritate de politica externa a Rusiei. Rusia are mainile pline in zona cu Ucraina si in alta zona cu Siria, iar acum la nivel oficial manifesta subit o dezamagire profunda fata de Donald Trump. Conducerea Rusiei isi pusese mari sperante in Trump.
  • Canalele tv ale Rusiei il prezentau pe Trump in mod triumfator, ca promitand o noua era de cooperare bilaterala intre Rusia si Statele Unite. Acest tratament a disparut dupa numai doua saptamani. Astazi, canalele de televiziune rusesti sunt foarte retinute. Domnul Trump a abandonat atat pozitiile pro-rusesti, cat si cele riscante pentru politica externa americana. 
  • In viziunea Kremlinului, gestul lui Putin cu harta respectiva a fost un sarcasm sau un gest malitios gratuit. Gratuit din punct de vedere politic. Nici Dodon, nici Putin n-au intentia sa creeze o Moldova mare la Carpati. 
  • Rusia nu este in stare sa intretina Republica Moldova. Daca prin absurd ar veni partidul lui Dodon in Republica Moldova, sustinerea economica ar cadea in sarcina Rusiei. Rusia nu e capabila sa intretina nici macar Transnistria, necum Republica Moldova. Rusia are un interes limitat in Moldova, acela ca Republica Moldova sa practice o politica de echilibru intre Occident si Rusia si sa consulte Rusia in privinta deciziilor majore economice si de politica externa. 
  • Rusia vrea sa stabileasca si niste precedente in Republica Moldova, pentru utilizarea in alte situatii. De exemplu, precedentul de a renegocia acordul de asociere UE ¬ Moldova, de a-l supune unei reexaminari in trei, cu participarea Rusiei. Abordare pe care Rusia ar dori sa o impuna si in cazul Ucrainei. Succesul in Moldova ar constitui un precedent. 
  • Alt precedent care mi se pare si mai periculos: acordarea unui statut special Transnistriei. Scopul oficial al negocierilor in formatul 5+2 este acela de a se ajunge in cele din urma la acordarea unui statut special. Acesta a devenit scopul oficial, declarat, si iata de ce consider ca ar fi un lucru foarte periculos. Notiunea de statut special este un instrument de reexpansiune a Rusiei in fostele republici sovietice, indeosebi in Ucraina si Republica Moldova. 
  • Rusia a avut proiecte de federalizare si pentru Ucraina si pentru Republica Moldova. Cuvantul federalizare starneste pe buna dreptate asemenea temeri, incat noua denumire a federalizarii este statut special. Acest statut ar integra teritoriul secesionist si pe reprezentantii acestuia formal in sistemul politic al statului recunoscut, dar teritoriul ar continua sa fie sub control rusesc si teritoriul respectiv si-ar delega reprezentanti in sistemul politic al statului reintregit cu puteri de blocaj. Blocaj decizional pentru deciziile de politica externa etc. 
  • In Transnistria a avut loc o schimbare in rau dupa alegerea lui Krasnoselski (noul presedinte, care il inlocuieste din decembrie 2016 pe Sevciuc). Transnistria a deschis o reprezentanta la Moscova. Se numeste reprezentanta presedintelui Transnistriei in Federatia Rusa, care este un fel de prim pas catre constituirea de misiuni diplomatice. 
  • Revin la periculozitatea statutului special in republica Moldova. Daca Transnistria primeste un asa-zis statut special in care Transnistria ar face parte din republica Moldova in masura suficienta ca sa fie reprezentata in institutii, dar in masura insuficienta ca sa fie controlata de guvernul din Chisinau, deci ar ramane sub control de facto rusesc, in cazul in care Moldova accepta asa ceva, ne vom trezi cu o cascada de revendicari pentru statute speciale. Conducerea Gagauziei a anunat deja ca in cazul in care Transnistria primeste un statut special, Gagauzia va cere ridicarea nivelului propriului statut la acelasi nivel cu Transnistria. Orasul Balti cu siguranta va cere un statut special, e populat in proportie de 70% de vorbitori de limba rusa. Deci vom asista la o cascada de revendicari de statute speciale, cu pericolul dezmembrarii Republicii Moldova. 
  • Intrebarea la care diplomatii occidentali nu pot raspunde este: daca se va ajunge la un statut special pentru Transnistria, ce se va intampla cu trupele rusesti? Nici un diplomat occidental nu a putut sa-mi dea asigurari ca trupele rusesti se vor retrage. Toate negocierile politice au loc cu prezenta trupelor rusesti pe teren. A disparut conexiunea care existase intre acordarea de statut special si retragerea trupelor rusesti. Consider ca este complet gresit din partea oricaror diplomati occidentali sa preseze Republica Moldova sa consimta la acordarea unui statut special cata vreme trupele rusesti sunt pe teren si atata timp cat nimeni nu poate garanta ca trupele rusesti s-ar retrage. 
  • In etapa actuala, republica Moldova este incapabila de a absorbi Transnistria. Statul in Republica Moldova practic este un stat prabusit. Transnistria este un fel de proto-stat sustinut de Rusia, dar altfel Transistria este in unele privinte mai viabila decat Republica Moldova. Are o propaganda interna care injecteaza populatiei sentimentul de apartenenta la un stat si la un tip specific de identitate, o identitate postnationala, legata de lumea rusa. Republica Moldova nu este atragatoare pentru populatia obisnuita a Transnistriei. Reintegrarea Transnistriei in Republica Moldova in aceasta situatie ar duce la dezagregarea completa a statului Republica Moldova. Institutiile sunt si asa prabusite, nu ar fi capabile sa absoarba Transnistria. 
  • Romania are instrumente de influenta in Republica Moldova cu impact major pe care uneori am impresia ca le subapreciaza. Ambasada Romaniei, in comparatie cu Rusia, este foarte influenta la Chisinau. Ambasada Rusiei prin contrast este neinfluenta la Chisinau, pe cand ambasada Romaniei si altele sunt tot timpul consultate. Din pacate Romania nu a dus la bun sfarsit proiectele de conectare cu gaz si energie electrica, aceasta este o mare restanta. Romania pentru prima data dupa 90 incoace este capabila sa ofere asistenta bugetara republicii Moldova. Cred ca Romania devine mai influenta decat Rusia la Chisinau.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro