Meta elimină protecțiile pentru persoanele LGBT de pe Facebook și Instagram, ca parte a măsurilor anti-„cenzură”. Ce se schimbă
Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a eliminat marți o parte din protecțiile pentru persoanele LGBTQ din regulile sale privind discursul de ură, ca parte a unei revizuiri mai ample a practicilor de moderare a conținutului, relatează The Hill.
Conform noilor politici actualizate privind comportamentul care incită la ură, Meta le va permite utilizatorilor să acuze persoanele LGBTQ că ar fi bolnave mintal, deși, în alte cazuri, interzice astfel de conținut.
„Permitem acuzațiile de boală mintală sau anormalitate atunci când se referă la gen sau orientare sexuală, având în vedere discursurile politice și religioase despre transsexualism și homosexualitate”, se arată în politicile actualizate ale Meta.
Asociația Americană de Psihiatrie a eliminat în 1973 homosexualitatea din nomenclatorul său al bolilor mintale.
Limbajul actualizat al Meta arată de asemenea că utilizatorilor le este permis să militeze pentru „limitări bazate pe gen pentru locuri de muncă în armată, poliție și învățământ”, precum și conținut asemănător legat de orientarea sexuală, dacă acesta provine din convingeri religioase.
Fondatorul și CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a anunțat, marți, că compania va renunța la funcția de „factchecking” (verificare a faptelor), va reduce „cenzura” și va recomanda mai mult conținut politic pe platformele sale, Facebook, Instagram și Threads.
Schimbări majore anunțate la Meta de Mark Zuckerberg
Zuckerberg a declarat, într-un mesaj video înregistrat, că „verificatorii de fapte ai Meta au fost prea părtinitori din punct de vedere politic și au distrus mai multă încredere decât au creat”.
El a precizat, de asemenea, că echipele de moderare a conținutului firmei de tehnologie vor fi mutate din California în Texas, recunoscând că modificările aduse modului în care Meta filtrează conținutul înseamnă că „vom detecta mai puține lucruri rele”.
Într-o declarație amplă, Zuckerberg a declarat că Meta va „renunța la o serie de restricții pe tema unor subiecte precum imigrația și genul, care sunt pur și simplu în afara discursului principal” și „va colabora cu președintele Trump pentru a răspunde guvernelor din întreaga lume care vizează companiile americane și fac presiuni pentru a cenzura mai mult”.
El a citat Europa ca fiind un loc cu „un număr tot mai mare de legi care instituționalizează cenzura și îngreunează construirea oricărui lucru inovator”.
„Țările din America Latină au tribunale secrete care pot ordona companiilor să dea jos lucruri în liniște”, a mai spus el.
Anunțul lui Zuckerberg a venit la câteva zile după ce Nick Clegg, fostul vicepremier britanic, a anunțat că se retrage din funcția de președinte al Meta pentru afaceri globale, urmând să fie înlocuit de proeminentul republican Joel Kaplan.