Sari direct la conținut

România participă din 2025 cu militari la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO: Am trimis în Slovacia sisteme moderne cu rachete antitanc

HotNews.ro
România participă din 2025 cu militari la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO: Am trimis în Slovacia sisteme moderne cu rachete antitanc
Vehicule URO Vamtac cu sistem de rachete antitanc Spike LR / Sursă foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

România și-a extins prezența începând cu luna ianuarie a anului 2025, cu efective și tehnică militară la încă două grupuri de luptă ale NATO care funcționează în țările aliate de pe Flancul Estic, anunță MApN.

Armata română a trimis un detașament antitanc la grupul de luptă NATO din Slovacia și un detașament de cercetare la grupul de luptă NATO din Bulgaria.

În același timp, Armata continuă participarea la grupul de luptă din Polonia cu un detașament de apărare antiaeriană cu vehicule blindate Gepard.

Rachete antitanc Spike pe vehicule URO Vamtac, trimise de România în Slovacia

În Slovacia, detașamentul trimis de România este dotat cu sisteme moderne de rachete antitanc Spike-LR montate pe șasiuri de vehicule militare URO VAMTAC, au precizat pentru HotNews.ro surse din minister.

Grupul de luptă din Slovacia este coordonat de Spania și include militari din Cehia, Portugalia, România și Slovenia.

În Bulgaria, unde România a trimis un detașament de cercetare, grupul de luptă este condus de Italia, cu contribuții din Albania, Croația, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Turcia și Statele Unite ale Americii.

În Polonia, la grupul de luptă NATO condus de SUA, România participă din 2017, prin rotație, cu un detașament de militari și tehnică de apărare antiaeriană. Armata a fost prezentă în Polonia fie cu instalații de tunuri Oerlikon, fie cu blindate cu tunuri antiaeriene Gepard.

„Prezența României cu peste 150 de militari și tehnică la grupurile de luptă ale Alianței Nord-Atlantice reflectă angajamentul ferm al țării noastre pentru consolidarea apărării colective pe flancul estic”, transmite MApN.

Și în România există un grup de luptă NATO, condus de națiunea-cadru Franța în baza și poligonul de la Cincu.

„În prezent, România contribuie la menținerea securității regionale și globale cu peste 1.000 de militari. Țara noastră participă și la misiuni și operațiuni ale Uniunii Europene, unde deține comanda misiunii UE de Instruire a Forțelor Armate din Republica Centrafricană (EUTM RCA), urmând să preia și pe cea a EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina, în cadrul căreia este cel mai important contributor”, mai transmite MApN.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro