Sari direct la conținut

VIDEO „Dacă le punem pe toate discipline, cum doresc unii, nu încap într-o zi”. Ce spune ministrul Educației despre regândirea programei școlare

HotNews.ro
Elevi în timpul unui examen. Foto: Dreamstime
Elevi în timpul unui examen. Foto: Dreamstime

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat, vineri, la emisiunea HotSpot, că materii precum educația juridică, sexuală sau pentru democrație ar trebui să fie introduse ca discipline opționale, nu obligatorii, în învățământul preuniversitar. Despre predarea religiei în școli, ministrul spune că ar trebui ca materia să conțină elemente de etică, de morală și discuții despre extremismul religios.

Întrebat dacă introducerea educației juridice, economice sau media în învățământul preuniversitar înseamnă mai puține ore de fizică sau chimie, Daniel David a spus că e vorba despre cum sunt gândite disciplinele și despre cum sunt predate.

„Depinde cum le gândim, vedeți? Dacă le punem pe toate discipline, cum doresc unii, nu încap într-o zi. Eu le vreau, fiindcă sunt teme importante. La învățământul preuniversitar trebuie să ținem un echilibru între știință, pe de o parte, religie, între elemente de cultură națională și o componentă de pregătire pentru viață”, a explicat ministrul.

El a vorbit și despre cum pot fi introduse materiile precum educația sexuală sau cea pentru democrație în orarul elevilor:

„Acele elemente de educație juridică, educație pentru democrație și așa mai departe le-aș vedea în două modalități. Iarăși, un curriculum național, din care unele unități de învățare le ducem în discipline obligatorii, că nu văd de exemplu de ce nu pot să discut, de exemplu, despre educație pentru democrație la sociologie. Încep să fiu interesat de această temă și îmi plac aceste conținuturi, voi avea o disciplină care se va numi așa dar va fi opțională, pe care copilul o poate alege sau nu. Dar nu le pot pune pe toate obligatorii”.

Daniel David a mai spus că nu sunt destule ore într-o zi câte discipline ar trebui să fie introduse dacă ar încerca să fie satisfăcute toate solicitările:

„Ducem conținuturi obligatorii în disciplinele pe care le avem mai clasice, iar dacă le predai bine și îi faci pe copii să fie interesați, le lăsăm ca discipline obligatorii, cu acel nume: educație juridică, pentru sănătate și așa mai departe ca să fie alese de către copii atunci când școala le face o serie de oferte de disciplină”.

Predarea religiei în școli

Un ascultător al emisiunii a întrebat cum se face că o materie precum educația sexuală este considerată încărcată ideologic, dar religia nu este: „E strigător la cer să predăm religie în școli în secolul XXI”.

Daniel David a răspuns spunând că, în opinia sa, religia este importantă dacă știi să o predai bine, mai ales având în vedere că societatea și cultura europeană au fost construite pe doi piloni, știința și religia.

„Eu vă spun care e părerea mea, societatea, cultura europeană s-a construit pe doi piloni, nu putem să nu recunoaștem acest lucru, știința și religia. Religia este importantă dacă știi să o predai bine și vom lucra la conținuturile respective. Fiindcă religia predată în școală nu poate să fie catehism”, spune el.

Ministrul Educației spune că, pe lângă prezentarea religiei în sine, materia trebuie să conțină și elemente de etică și morală sau chiar discuții despre extremismul religios.

„Religia trebuie să promoveze și elemente de etică, de morală. La disciplina de religie aș vrea să văd că se discută extremismul religios. Este cel mai bine să vorbească despre extremismul religios cei din zona respectivă, care trebuie să se protejeze și atunci nu sunt sub semnul întrebării. Sigur, ai întotdeauna și partea de catehism, că în zona de teologie ortodoxă vei preda într-un fel față de zona catolică de exemplu. Dar trebuie să ai și aceste elemente de etică morală, de extremism religios. Și să nu uităm până la urmă că dacă părintele nu dorește își poate retrage copiii”, explică Daniel David.

INTERVIURILE HotNews.ro