VIDEO Daniel Morar: Am decis sa pun capat carierei mele in fruntea Ministerului Public/ Cand presedintele si premierul iti spun ca esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci
Daniel Morar a anuntat vineri, la centrul de presa din sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca renunta la functia de prim-adjunct al procurorului general si in acest sens va cere Consiliului Superior al Magistraturii sa revoce detasarea sa in aceasta functie. „Nu am nici o indoiala cu privire la procedura de detasare a mea in fruntea Ministerului Public. Insa in momentul in care presedintele si premierul iti spun ca e o mare problema de constitutionalitate sau ca esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci,” a spus Morar.
HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile:
- Aceasta nu este o conferinta de presa, e doar o declaratie
- In 2005, cind am fost selectat de Monica Macovei pentru a deveni procurorul sef al DNA, nu mi-am inchipuit ca situatia este atit de complicata.
- Am realizat insa destul de repede cum stau lucrurile si ca trebuie o atitudine radical schimbata fata de cea a predecesorilor mei pentru a putea opera schimbari in ceea ce inseamna lupta anticoruptie si atutudinea anticoruptie a organelor judiciare.
- Am actionat in toata aceasta perioada dupa inalte standarde morale, dupa inalte niveluri de exigenta si acelasi lucru l-am cerut si colegilor mei. Am judecat drept toti, i-am judecat la fel pe cei cu care am venit in contact, indiferent ca erau jos sau la varful ierarhiei, ca erau saraci sau bogati, ca erau prieteni sau ne-prieteni, ca erau in opozitie sau la putere.
- Am vrut sa schimbam atitudini, regulile, am vrut sa aratam societatii romanesti ca se poate face si altceva. Am vrut sa schimbam ideea societatii romanesti despre justitie, am vrut sa aratam, noi procurorii DNA, ca orice persoana care corupe sau se lasa corupta ajunge la inchisoare si trebuie sa plateasca pentru acest lucru.
- Masura in care am reusit, dupa 7 ani, o apreciati fiecare dintre dvs pe baza datelor publice pe care le aveti.
- La expirarea celui de-al doilea mandat, in februarie 2012, am decis sa ramin in fruntea DNA pentru un singur motiv: sa protejez dosarele grele care se aflau in lucru si procurorii care le instrumentau de orice influenta din afara.
- Am acceptat sa preiau interimatul la Parchetul General pentru acelasi motiv: sa protejez dosarele in lucru, sa le dau incredere colegilor, sa se bata in instanta pentru condamnari.
- In acelasi timp, in Romania era o intensa dezbatere despre numele persoanelor care vor conduce de aici incolo Ministerul Public.
- In aceasta mare de incertitudine, a aparut la un moment dat o certitudine: oricine poate fi procuror general, oricine mai putin Daniel Morar. Desi in principiu aceasta atitudine e una criticabila, am acceptat-o. Am acceptat-o pentru ca venea de la vocile cele mai importante din statul roman – a spus-o fostul ministru de justitie, premierul, presedintele Senatului.
- Prin urmare, am decis, pentru a nu crea probleme, sa ma retrag din aceasta cursa. I-am spus presedintelui Traian Basescu decizia mea, iar dupa numirea la Curtea Constitutionala trebuia sa fi devenit evident pentru oricine ca nu mai am o miza personala in ocuparea vreuneia din cele doua functii mult discutate.
- Am renuntat la aceasta competitie pentru ca am vrut sa-i dau presedintelui Basescu dreptul si limitele si marja de a negocia cu ministrul Justitiei si a obtine pentru varful DNA, pentru varful Ministerului Public, oamenii cei mai buni.
- Singura mea miza a ramas ca in fruntea DNA sa fie cei mai buni oameni. Nu cei buni, nu cei medii. Oamenii medii si buni genereaza performante medii si bune. Doar oamenii foarte buni sunt cei care fac diferenta, doar ei sunt cei care conteaza la acest nivel.
- Prin urmare, in aceasta cheie trebuie inteleasa declaratia mea din aceasta saptamana in care mi-am manifestat opinia ca in fruntea DNA trebuie sa fie un procuror din DNA. Sunt oameni validati, foarte bine pregatiti profesional, sunt printre cei mai buni.
- Nu am intentionat – si nici nu aveam cum – sa incalc dreptul premierului de a nominaliza pe cine vrea si nici pe cel al presedintelui de a numi pe cine vrea in aceste pozitii. Era doar o atitudine.
- Am vazut insa aseara ca nu avem dreptul la aceasta atitudine. Ni s-a spus ca desemnarea si numirea procurorilor sefi este o intelegere exclusiv intre actorii politici si ca nu conteaza ce spun magistratii, procurorii si judecatorii.
- Tot zilele trecute, inclusiv aseara, am aflat ca sint pe cale sa generez o problema constitutionala, sa declansez un conflict intre puterile statului. Pare un lucru serios si nu vreau sa fac asta.
- Acesta este motivul pentru care am decis sa pun capat carierei mele in fruntea Ministerului Public, nu inainte de a va spune ca ceea ce au facut procurorii DNA in aceasta perioada a fost un lucru extraordinar, ca ceea ce au facut judecatorii care au instrumentat dosarele noastre a fost de asemenea extraordinar, pentru care eu le sunt profund recunoscator.
- Le cer acestor magistrati sa-si pastreze aceeasi atitudine, in masura in care pot, va cer dvs sa-i ajutati cand si cum puteti si cer Comisiei Europene sa manifeste aceleasi standarde de exigenta, aceleasi criterii de apreciere a justitiei romane ca si pana acum.
- Nu am nici o indoiala cu privire la legalitatea procedurii de detasare a mea in fruntea Ministerului Public. Exista o lege, exista un text expres si foarte clar, exista o procedura validata, verificata si folosita si pana acum.
- Insa in momentul in care cei mai importanti oameni din stat – atat presedintele cat si premierul – iti spun ca este o problema mare de constitutionalitate, si iti spun tie Morar ca, ramanand acolo, impiedici numirile in Ministerul Public sau ca esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci. Eu am venit aici sa rezolv probleme si nu sa creez unele.
- Prin urmare, voi solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa revoce, sa inceteze detasarea mea in cadrul Parchetului General, in functia de prim-adjunct al procurorului general.
- Intrebat daca ramine la CCR, unde a fost numit prin decret de presedintele Basescu, Morar a spus „Da”
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/92cf699177b002bd260abc8688b6b139/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Presedintele Traian Basescu a afirmat joi seara ca exista „un conflict” in ceea ce priveste detasarea lui Daniel Morar la conducerea Parchetului general si s-a intrebat de ce nu detaseaza direct CSM magistrati la conducerea parchetelor pe trei ani.
„Aici e clar un conflict, nu spun ca actiunea CSM e ilegala, dar s-ar putea ca legea sa fie neconstitutionala”, a spus seful statului, intrebat cum comenteaza declaratiile premierului Victor Ponta, care afirmase deschis ca Daniel Morar nu mai are „nicio baza legala sa mai conduca Ministerul Public”.
„Nu ma pot pronunta, nu sunt jurist, am vazut controversa intre CSM si Guvern, probabil ca o actiune in constatare pentru clarificarea legii la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ar fi necesara, pentru ca totusi desemnarea procurorului general adjunct, a primului adjunct, e un atribut al presedintelui. Daca mergem la nesfarsit cu detasari eu ma intreb de ce CSM nu detaseaza acum un procuror general pentru trei ani. (…) De ce nu-i detaseaza pe trei ani si am terminat toata discutia?”, se intrebase presedintele Basescu.
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca in privinta numirii procurorilor-sefi a aplicat legea, intrucat mandatul lui Daniel Morar a expirat pe 3 aprilie. „Eu am aplicat legea pe baza careia a fost numit si dl Morar”, a spus Ponta, insistand totodata ca actualul prim-adjunct al procurorului general „nu mai are nicio baza legala ca sa mai conduca Ministerul Public”.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a precizat tot miercuri, intr-o scrisoare transmisa premierului Victor Ponta, ca detasarea lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general, incepand din 2 aprilie, nu constituie o „prelungire” a mandatului interimar si corespunde cerintelor de legalitate, Ministerul Public avand asigurata conducerea.
Procurorul general interimar Daniel Morar a declarat marti seara, la Romania TV, ca nu il intereseaza intelegerile intre actorii politici si ca i se pare inadmisibil sa fie propusa la sefia DNA o persoana care nu a lucrat in DNA, fie ea si dna Kovesi. Fostul sef al DNA a precizat ca in sedinta de marti din CSM s-a aprobat o hotarare in care sunt stabilite anumite standarde de evaluare a celor care candideaza pentru functiile de procuror general, procuror sef al DNA si pentru sefia DIICOT.