Sari direct la conținut

VIDEO Defilare fără probleme la Paris, cu prilejul zilei naţionale a Franţei, sub privirile lui Macron şi Modi

HotNews.ro
Emmanuel Macron și Narendra Modi, Foto: Francois Pauletto / AFP / Profimedia
Emmanuel Macron și Narendra Modi, Foto: Francois Pauletto / AFP / Profimedia

Tradiţionala defilare militară de 14 iulie, ziua naţională a Franţei, s-a derulat fără probleme vineri, la Paris, în prezenţa lui Emmanuel Macron şi a premierului indian Narendra Modi, invitat de onoare la ceremonii, organizate în acest an într-un climat de securitate tensionat.

Un dispozitiv excepţional de 45.000 de poliţişti şi jandarmi a fost mobilizat în întreaga ţară cu prilejul acestei zile. Mai multe oraşe şi-au anulat festivităţile şi vânzările de petarde şi artificii au fost interzise pentru a preveni un nou episod de violenţă, relatează agențiile AFP și Agerpres.

La sfârşitul lunii iunie mai multe episoade de revoltă urbană au cuprins ţara, provocând pagube considerabile, după moartea unui adolescent împuşcat mortal de un poliţist în timpul unui control rutier.

La Paris, festivităţile de 14 iulie, dată a cuceririi Bastiliei la începutul Revoluţiei franceze în 1789, au început ca în fiecare an cu o paradă militară pe bulevardul Champs-Elysées, în centrul capitalei.

Înainte de defilare, Palatul Elysée a anunţat că Emmanuel Macron i-a decernat joi seară şefului guvernului indian Narendra Modi marea cruce a Legiunii de onoare, cea mai înaltă distincţie franceză, pentru „a saluta rolul prim-ministrului în excelenta relaţie de prietenie şi încredere care uneşte Franţa şi India”.

Liderul Indiei, criticat de Stânga franceză

Parisul şi New Delhi celebrează în acest an a 25-a aniversare a parteneriatului lor strategic, pe care Franţa doreşte să-l întărească în zona Asia-Pacific, deşi India este acuzată de ONG-uri de derivă autoritară.

Stânga franceză a criticat această vizită, care „onorează un autocrat fascinant”, potrivit liderului socialiştilor Olivier Faure. Liderul Franţei nesupuse (La France insoumise, stânga radicală), Jean-Luc Mélenchon, a denunţat o înţelegere între doi lideri „ambii marcaţi de violenţe autoritare”.

De la venirea la putere a lui Modi, în 2014, India „nu a încetat să regreseze în lupta împotriva sărăciei, împotriva inegalităţilor, ca şi în termeni de drepturile omului şi de libertăţi fundamentale”, au comentat ecologiştii.

Și aplauze, dar și huiduieli

Înainte de defilare, şeful statului francez a parcurs prestigiosul bulevard Champs Elysées la bordul unui vehicul militar în faţa unei mulţimi compacte, adunând atât aplauze cât şi câteva huiduieli.

După trecerea a nouă avioane de luptă din Patrula Franţei, care au colorat cerul parizian în albastru-alb-roşu, defilarea a fost deschisă de 240 de membri ai forţelor armate indiene, dintre care unii purtau turbane.

În total, ediţia 2023 a adunat 6.500 de participanţi, dintre care 5.100 în picioare. Peste 60 de avioane, între care aparate de zbor străine, 28 de elicoptere, 157 de vehicule şi 62 de motociclete au defilat prin faţa spectatorilor, alături de 200 de cai din Garda republicană.

Pentru a face trimitere la ajutorul militar francez trimis Ucrainei, tunuri Caesar şi blindate AMX10-RC, de tipul celor trimise Kievului, s-au perindat prin faţa parizienilor.

India va cumpăra 26 de noi avioane Rafale și trei submarine franceze

Defilarea s-a încheiat cu interpretarea imnului naţional, „La Marseillaise”. Emmanuel Macron s-a întreţinut mult timp cu familiile militarilor, după care şi-a oferit o baie de mulţime pe unul dintre cele mai celebre bulevarde din lume, potrivit AFP.

Prezenţa la Paris a premierului indian va fi ocazia de a discuta despre modalităţile de cumpărare a 26 de noi avioane Rafale de la Dassault Aviation pentru portavionul indian, precum şi a trei submarine, o achiziţie pentru care New Delhi şi-a dat joi acordul de principiu.

Festivităţile de 14 iulie de la Paris se vor încheia vineri seară cu un concert şi un foc de artificii în apropiere de Tour Eiffel, sub supravegherea a circa 10.000 de membri ai forţelor de ordine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro