VIDEO Diplomatii romani, constransi la reduceri: bilete de avion low cost, reducerea consumului la utilitati cu 10%, abonamente telefonice drastic reduse, salarii mai mici
MAE va reusi, prin diminuarile salariale si de personal facute, sa reduca masa salariala cu 35%, nu cu 25% asa cum prevad masurile de criza adoptate de Guvern. Diferenta este expresia reducerii salariilor in valuta ale diplomatilor si personalului tehnic din strainatate, a explicat ministrul Teodor Baconschi. MAE se afla in plin proces de restructurare, iar diplomatii romani din strainatate trec la conditii de austeritate.
„Am facut diverse simulari pentru a vedea cum putem reduce personalul si masa salariala fara sa inchidem ambasade si consulate”, a spus ministrul de externe Teodor Baconschi la prezentarea bilantului a 6 luni de mandat. A reiterat apoi ca incercarea lui, reflectata in masurile care se vor lua, este sa „nu puna sistemul pe butuci”.
Seful diplomatiei a vorbit despre o noua organigrama a MAE, care va fi aprobata de Guvern saptamana viitoare, o organigrama „cu mai putine functii de conducere, cu doar trei secretari de stat”. In prezent, MAE are 5 secretari de stat, sau 5 portofolii, un post fiind eliberat de plecarea lui Bogdan Mazuru, secretar de stat pe afaceri europene, ambasador la Paris.
In prezent, Bogdan Aurescu este secretar de stat pe afaceri strategice, Doru Costea – afaceri globale, Anton Niculescu – afaceri interinstitutionale, Calin Radu-Ancuta – pentru exporturi, precum si portofoliul vacant pentru afaceri europene.
Potrivit noii organigrame, vor exista secretari de stat pentru afaceri europene, afaceri globale – care vor cuprinde organizatiile internationale si spatiul non-european – si pentru afaceri interinstitutionale si relatia cu Parlamentul.
Ministrul n-a putut preciza cate posturi din MAE vor fi desfiintate sau cati oameni restructurati, argumentand ca inca se lucreaza la organigrama. Insa anticipeaza o depasire a baremului de 25% reduceri de masa salariala cu 10 puncte procentuale. MAE ajunge in 2010 la o reducere de 35% in lei, surplusul fiind realizat din reducerile salariale ale diplomatilor din strainatate care sunt platiti in valuta.
Noua organigrama are in vedere un standard de minima functionalitate a sistemului, atat a departamentelor din Centrala, cat si a misiunilor din strainatate.
Austeritatea simtita de diplomati
In prealabil insa, MAE a operat niste reduceri de personal si de cheltuieli materiale. Ministrul a vorbit despre urmatoarele masuri:
- reduceri cu 20% a cheltuielilor pentru bunuri si servicii in misiunile din strainatate in 2010 – care au dus la o economie de 1.273.459 de dolari sau 564.772 de euro
- la spatiile inchiriate ale caror contracte de inchieiere expira in 2010 sau ale caror chirii sunt recalculate pe anul acesta vom urmari inchirierea unor spatii mai putin costisitoare sau diminuarea chiriilor
- am trecut si vom generaliza pe cat posibil achizitionarea biletelor de avion de la companiile low cost; in acelasi timp si compania Tarom a venit cu preturi de criza mult mai rezonabile, deci reducem si cheltuielile de deplasare, importante pentru MAE
- vom diminua si am inceput deja sa facem asta, dar din septembrie trecem pe un sistem stabil de abonamente de comunicare telefonica prin internet; mai avem cateva chestiuni legate de infrastructura, dar stiti foarte bine ca genul acesta de convorbire e aproape gratuit
- abonamentele la telefonie fixa si mobila ale diplomatilor din misiunile straine se vor reduce drastic, atat ca formula negociata cu providerul, cat si ca numar
- am redus cu 10 pana la 20% consumul de utilitati, apa, energie electrica, inclusiv la locuintele inchiriate
- masinile folosite de ambasade sunt trecute din „parcul activ in parcul rece”, adica nu mai sunt folosite, pentru a reduce consumul de carburanti
Seful diplomatiei sustine ca a reusit – insa nu stie daca peste tot – aplicarea unei reguli normale, prezente pe hartie, ca „ambasadele noastre sa nu mai faca servicii gratuite de taximetrie pentru numeroasele delegatii romane care se deplaseaza in strainatate”.
„Din motive dictate de circumstantele economico-financiare, fiecare delegatie, indiferent de institutia care le trimite, va trebui sa-si plateasca deplasarile auto si sa nu se mai bazeze pe parcul auto al ambasadelor romane”, a spus Teodor Baconschi.
Fara inchideri de ambasade, doar consulatele ineficiente vor fi inchise
Ne inscriem in reducerile de personal si reducerea masei salariale chiar mai bine decat alte structuri, pentru ca reducerile de valuta vor duce la economii de 35% pana la sfarsitul acestui an.
„Am incercat sa acomodam aceste reduceri de posturi, de conducere si cheltuieli materiale, cu obiectivul de interes national de a nu reduce sfera de actiune globala a Romaniei prin inchiderea insuficient evaluata a unor misiuni diplomatice”, a spus ministrul.
Teodor Baconschi a adaugat ca a inaintat primului ministru o nota in care „punea pe o lista neagra niste misiuni diplomatice si consulare”. „Cred ca singura reducere rezonabila, fara costuri politice mari, o reprezinta cateva consulate, nici nu sunt multe, care costa statul roman mai mult decat incaseaza din taxe, deci nu se pot autosustine”, este criteriul stabilit de conducerea MAE privind restructurarea misiunilor diplomatice din strainatate.
Ministrul de externe a explicat ce inseamna inchiderea unei ambasade si care ar fi consecintele politice si economice ale unei astfel de decizii: Daca inchizi o misiune, inchizi o relatie cu un stat, cu piata unui stat, cu sustinerea acelui stat in organizatiile internationale. Angajezi, prin decizia de inchidere, o serie de cheltuieli suplimentare imediate legate de restrangerea activitatii, vinderea unor active, iesirea din contracte, deplasarea efectelor si bunurilor din inventarul misiunii fie prin vindere, fie prin trimiterea in tara.
Si te angajezi, in acelasi timp, ca dupa iesirea din criza sa faci cheltuieli mult mai mari peste doi ani sau cand s-ar lua decizia redeschiderii acelei relatii bilaterale, pe un fond de rezerva fata de Romania, pentru ca niciun stat nu e bucuros sa il anunti ca nu te mai intereseaza relatia cu el. Si, tinand cont de cresterea preturilor pe piata imobiliara, presupune cheltuieli mult mai mari de redeschidere. Cand revii, peste 5 ani, nu e o surpriza sa constati ca inchirierea unei cladiri te costa mult mai mult.
Pe de alta parte, statul roman e si proprietar de imobile in strainatate. E pacat sa vinzi o proprietate, pentru ca ii diminuezi averea si e cu atat mai pacat sa o faci in conditii de criza economico-financiara, cand poti obtine un pret mediocru.
„Deci incercam, din responsabilitate nationala, sa nu afectam reteaua noastra externa si, in acelasi timp, sa operam aceste reduceri de personal si cheltuieli materiale, pentru a ne inscrie in linia de austeritate necesara iesirii din criza”, a conchis ministrul tema restructurarii si reducerii cheltuielilor din MAE.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/6cf455d6b68ee80089b1ce1fb6628644/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));