Sari direct la conținut

VIDEO „Este foarte greu să respiri”. Incendiul de vegetație de lângă Atena a ajuns la Observatorul Național / A fost activat mecanismul de protecție civilă al UE

HotNews.ro
Oameni fugind de flăcări în Nea Penteli lângă Atena / FOTO: COSTAS BALTAS / AFP / Profimedia
Oameni fugind de flăcări în Nea Penteli lângă Atena / FOTO: COSTAS BALTAS / AFP / Profimedia

Incendiul imens de la periferia Atenei a ajuns luni la Observatorul Național din Penteli, în timp ce mecanismul UE de protecție civilă a fost activat la cererea autorităților elene, relatează Ekathimerini și AFP.

Autorităţile au ordonat luni evacuarea mai multor zone din nordul Atenei, în timp ce uriaşul incendiu izbucnit duminică în zona Varnava din nord-estul Atenei continuă să facă ravagii.

Uniunea Europeană a anunțat luni că patru țări membre vor trimite pompieri în Grecia pentru a lupta împotriva unui incendiu violent în suburbiile capitalei, la cererea Atenei.

„Mecanismul UE de protecție civilă a fost activat la cererea autorităților elene”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Balazs Ujvari, într-un comunicat, precizând că Italia, Franța, Cehia și România au trimis întăriri.

Un elicopter Super Puma este așteptat mâine din Franța, o aeronavă Canadair din Italia și 75 de pompieri împreună cu 25 de vehicule din Cehia. Se așteaptă și asistență din partea Spaniei și Turciei.

Autorităţile de la Bucureşti au informat dimineață că şi pompierii români aflaţi în Grecia acţionează pentru stingerea acestui incendiu de vegetaţie uscată şi pădure, în apropierea localităţii Varnava, situată în prefectura Attica.

„La acest eveniment intervin toate mijloacele tehnice alocate acestei misiuni: trei maşini de stingere incendii de pădure, o maşină de stingere de mare capacitate (10.000 l apă), precum şi o cisternă de 30.000 litri”, a precizat un comunicat DSU, citat de News.ro.

Franța va trimite luni 180 de pompieri și salvatori de securitate civilă, 55 de camioane și un elicopter în Grecia, unde incendiul care a pornit duminică se apropie rapid de Atena, a anunțat Gérald Darmanin.

„Am decis să trimitem un elicopter, 180 de personal de securitate civilă – pompieri – și 55 de camioane care pleacă astăzi spre Grecia”, a anunțat luni ministrul demisionar de Interne, precizând că operațiunea nu lasă Franța fără protecție, și că „suntem pe deplin capabili să răspundem la incendiile forestiere care pot izbucni în weekendul din 15 august” în Franța.

Contingentul francez este format din „pompieri” și „salvatori”, precum și „un elicopter cu apă” care „se află deja în tranzit”, a precizat securitatea civilă pentru AFP.

Această desfășurare are loc în cadrul unui mecanism de protecție civilă al Uniunii Europene creat în 2001.

Unde intervin pompierii români

Pompierii români aflaţi în misiunea în Grecia intervin, luni, pentru protejarea locuinţelor şi stingerea incendiilor de vegetaţie uscată şi pădure care se manifestă în apropierea localităţii Kapandriti. Intervenţia este extrem de dificilă din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens şi a vântului puternic, potrivit News.ro.

”Componenţii modulului naţional de stins incendii de pădure continuă misiunile, la solicitarea omologilor eleni, în apropierea localităţii Kapandriti. Intervenţia colegilor noştri constă în protejarea zonelor locuite şi stingerea incendiilor care se manifestă la vegetaţie uscată şi pădure. Intervenţia este una extrem de dificilă, derulată în condiţii extreme, din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens şi a vântului care bate cu putere”, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit Hărţii de Previziune a Riscului de Incendiu (civilprotection.gov.gr), pentru luni, riscul de incendiu este unul extrem (categoria de risc 5) în multe zone din Grecia, inclusiv în regiunea unde modulul naţional îşi desfăşoară activitatea.

Flăcările au ajuns la Observatorul Național 

Locuitorii din Nea și Palaia Penteli, Patima Halandri, Patima Vrilissia și zona Krasa din Ano Vrilissia au primit un mesaj de urgență 112 pentru a evacua spre Halandri și Vrilissia. 

La scurt timp, locuitorii din suburbia Dionysos au primit și ei un ordin de evacuare în Kifissia, potrivit Ekhatimerini.

Potrivit rapoartelor, incendiul arde în prezent case din Penteli, Vrilissia și Halandri. Flăcările au ajuns și în curtea Observatorului Național din Atena.

Potrivit unei postări pe rețeaua de socializare a serviciului meteorologic al observatorului (meteo.gr), incendiul a pătruns în incinta Observatorului și amenință instalații importante.

„Din păcate, marele incendiu de pădure tocmai s-a răspândit la facilitățile Observatorului Național din Atena de pe dealul Koufos din Penteli, amenințănd facilități importante, tehnologii și ani de eforturi de cercetare. În imaginea de mai jos de la camerele noastre de la instalațiile Observatorului Național din Atena, este evident că incendiul a pătruns în incintă”, se arată în comunicat.

Potrivit Hărții de predicție a riscului de incendiu, emisă de Protecția Civilă, pentru mâine, marți, 13 august, este prognozat un risc foarte mare de incendiu (categoria de risc 4) pentru regiunile Attica și Grecia Centrală.

„Foarte greu să respiri”

„Este foarte greu să respiri când ești acolo”, a declarat un jurnalist grec pentru BBC .

„În unele zone aerul este sufocant și poți vedea fum negru din jurul caselor și cartierelor”, spune Ioannis Papadopoulos, reporter la ziarul Kathimerini.

Locuitorii din apropierea incendiului i-au spus lui Papadopoulos că „trăiesc cu frică”.

„În fiecare vară își fac griji că ar putea izbucni un nou incendiu și că ar putea fi în pericol”, spune el.

„Într-un incendiu, ceea ce este crucial este primul răspuns, cât de repede ajung echipele de pompieri la fața locului pentru a încerca să stingă incendiul”, spune Papadopoulos.

În timp ce pompierii au ajuns la focul inițial în doar cinci minute, Papadopoulos spune că „ceea ce putem vedea este că nu a fost suficient”.

„Cred că problema este atunci când echipele noastre de pompieri trebuie să se ocupe de două sau trei incendii în același timp în diferite părți ale Greciei”, adaugă el.

Autoritățile elene au anunțat luni evacuarea de noi localități din suburbiile din nord-estul Atenei, după cea a orașului Marathon cu o zi înainte, în fața unui incendiu violent care se extinde rapid spre capitală.

Un total de 670 de pompieri și 183 de vehicule au fost desfășurați, iar 32 de avioane survolează zona, potrivit ministrului grec al Protecției Civile, Vassilis Kikilias.

Condițiile meteorologice extreme sunt de așteptat să fie dificile pe tot parcursul săptămânii. Iar fumul acoperă acum o parte a Atenei. Temperaturi de 39°C și vânturi care depășesc 50 km/h sunt așteptate luni în regiune, potrivit serviciilor meteo.

Grecia este deosebit de vulnerabilă la incendiile forestiere din această vară, după o iarnă deosebit de secetoasă. Iunie și iulie au fost cele mai calde luni de la începutul înregistrărilor în 1960.

Incendiul a dus deja la evacuarea duminică seara a opt sate și a orașului istoric Marathon, la 40 km nord-est de Atena, care are peste 7.000 de locuitori.

Acest incendiu reînvie amintirile despre dezastrul incendiului de la Mati, zona de coastă de lângă Marathon unde 104 persoane au murit în iulie 2018 într-o tragedie pusă pe seama întârzierilor și erorilor de evacuare.

INTERVIURILE HotNews.ro