VIDEO. Europarlamentar român, despre propunerea CE împotriva mașinilor pe benzină: Eu nu văd nicio diferență între a muri din cauza climei sau a muri de foame
Europarlamentarul român Marian Jean-Marinescu (PNL/PPE) a criticat pachetul legislativ de protecție a mediului, „Fit for 55”, propus recent de Comisia Europeană, care prevede, printre altele, ca din anul 2035 să nu mai poată fi vândute în UE mașini noi pe benzină sau motorină.
Într-o întâlnire online cu cititorii HotNews.ro și StartupCafe.ro, zilele trecute, el a arătat că pachetul de regulamente și directive europene propus de Comisia Europeană pentru a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră ale UE cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, nu ține cont suficient și de necesitatea de a apăra locurile de muncă ale angajaților din industria auto.
„Gândiți-vă că un motor electric are 400-500 de piese, pe când un motor cu combustie internă are 3-4 mii de piese. Deci deja aici discutăm de locuri de muncă foarte, foarte multe. Opiniile celor care sunt foarte, foarte verzi sunt că locurile de muncă se vor crea în alte zone. Nu am văzut până acum un studiu în acest sens. În studiul pentru ținta de 55%, cuvântul job este menționat de 15-20 de ori în acest studiu de 400 de pagini” -a spus Marinescu.
Europarlamentarul, membru al Comisiei de transport din Parlamentul European, consideră că propunerile Comisiei Europene nu au un echilibru între obiectivele ecologice și cele economice.
„Și eu cred că trebuie să facem neapărat ceva pentru a diminua efectele schimbărilor climatice, însă trebuie, în același timp, să păstrăm un echilibru în ceea ce privește economia. Eu nu văd nicio diferență între a muri din cauză de temperatură sau a muri de foame, că nu ai un loc de muncă. Deci până la urmă trebuie să avem grijă de oameni, de noi. Aici nu e vorba de ținte (de reducere a poluării – n.r.), e vorba de oameni. Și trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm viața oamenilor. E ușor să spui reducem tot, inclusiv energia atomică. Sunt multe voci care vor acest lucru, să nu mai utilizăm combustibilii fosili, dar nu știu cu ce ne încălzim. Este foarte ușor de spus, dar greu de pus în practică” – a explicat Marian-Jean Marinescu.
Taxa pe încălzirea de la bloc
El a atras atenția și asupra eventualei introduceri a centralelor de încălzire a locuințelor în sistemul european de tranzacționare a certificatelor verzi (ETS).
„Acest ETS însemană, de fapt, o taxă pusă pe combustibilul utilizat. Deci fiecare furnizor de combustibil va primi niște ceritifcate la fel ca în industrie, parte din ele gratuit, parte din ele plătind. Și acel furnizor, bineînțeles, le va urca pe consumator. Începe din 2026, treptat, cu procente. Și prețul carbonului probabil va crește treptat” – a explicat deputatul european PNL.
„Cred că nu este numai România în cauză. Am un coleg care este coordonator la Comisia de Mediu a PE, care este german. I-am spus că un ETS pentru sistemele de încălzire va crea mari probleme cetățenilor europeni, dar nu numai în estul Europei. Să se uite și la el în Germania, sunt foarte multe locuințe care se încălzesc cu păcurină, un combustibil care va dispărea.
Nimeni nu vorbește despre efectele colaterale ale schimbării sistemelor de încălzire de pe combustibili fosili pe electric. Cred că vă imaginați ce se va întâmpla dacă astăzi un cartier de blocuri își schimbă centralele de pe gaz pe electric. Este evident că rețeaua nu va rezista. Deci acolo sunt costuri, e nevoie de eforturi pentru a schimba toată rețeaua de energie electrică, pentru a furniza puterea necesară unor astfel de centrale. Deci aceste lucruri se vor lua în calcul în discuțiile din toamna aceasta” – a mai spus Marian Jean Marinescu.
Statele membre UE nu au primit foarte bine propunerile CE
Transportul este, însă, cel foarte afectat, după părerea lui Marinescu. „Sunt foarte multe prevederi pentru transport, transportul este sub mare presiune, pentru că are o cotă mare de emisii. Și, din cauza creșterii traficului în toate modurile de transport, au cresut și emisiile, chiar dacă, individual, și la avioane, la mașini și la transportul feroviar, emisiile au scăzut”.
În Comisia Europeană, comisar european pentru Transport este Adina Vălean, fost eurodeputat PNL, propusă de guvernul liberal din România și susținută de PPE. Europarlamentarul PNL/PPE Marian Jean Marinescu i-a luat, însă, apărarea lui Vălean, precizând că ea nu a avut un cuvânt greu de spus în Comisia Europeană față de acest pachet legislativ, care privește și transportul.
„Din păcate, DG Move (condusă de comisarul european român Adina Vălean, de la PNL -n.r.), adică partea de Transport din Comisia Europeană, nu are nicio implicare în acest regulament (privind emisiile auto n.r.). Aceste prevederi sunt propuse de partea de Industrie și Piață Internă. Acest regulament (privind mașinile – n.r.) va merge în Comisia de Mediu a PE, din păcate” – a mai afirmat Marinescu.
În schimb, el i-a reproșat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este tot de la PPE, că nu a imprimat în cadrul CE mai mult politica popularilor-europeni.
„În ceea ce o privește pe președinta Comisiei Europene, i-am spus direct, într-o întâlnire cu Grupul Popular, nu văd venind dinspre Comisie decât propuneri de la dl. Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, foarte verde, este socialist dar foarte, foarte verde, cu un șef de cabinet fost șef la Greenpeace. Și nu văd poziția PPE foarte mult, ceea ce cred că în perioada următoare va avea destul de multe efecte”, a mai declarat Marian-Jean Marinescu, la întâlnirea online cu cititorii HotNews și StartupCafe.
Pachetul legislativ Fit for 55 al Comisiei Europene are nevoie de acceptul Parlamentului European și al Consiliului UE (miniștrii statelor membre).
„Va fi o luptă foarte mare în Parlament între comisiile de mediu, transport și industrie, pentru că, din păcate, există această ambiție a Comisiei de mediu de a face tot ce înseamnă emisii, iar acolo există o direcție care nu cred că este cea mai bună pentru această perioadă. Apoi, după ce Parlamentul va adopta un text, vor începe negocierile cu Consiliul UE, unde, după opinia mea, va dura foarte mult până va ieși o poziție a statelor membre.
Acest pachet nu a fost primit foarte bine la prezentare în Consiliul COREPER (reprezentanțele statelor membre la UE- n.r.), de către statele membre, din câte am înțeles, sunt foarte multe voci care își exprimă nemulțumirea cu privire la unele prevederi, în special la cele referitoare la ETS – comerțul cu emisii pentru clădiri și drumuri” – a mai explicat eurodeputatul Marinescu.
Not: Marian-Jean Marinescu (68 ani) este europarlamentar din partea PNL, în cadrul grupului Partidului Popular European, membru al Comisiei de transport din Parlamentul European. Este, de profesie, inginer de aeronave.
Foto: Dreamstime