Sari direct la conținut

VIDEO Forțele NATO de menținere a păcii păzesc patru primării din Kosovo de sârbii furioși pe edilii albanezi care au câștigat alegerile după o prezență la vot de 3,5%

HotNews.ro
Soldați americani din trupele KFOR păzind o primărie din Leposavic, Kosovo, Foto: Marjan Vucetic / AP / Profimedia
Soldați americani din trupele KFOR păzind o primărie din Leposavic, Kosovo, Foto: Marjan Vucetic / AP / Profimedia

Soldații forțelor de menținere a păcii ale NATO au format luni cordoane de securitate în jurul a patru primării din Kosovo pentru a-i ține la distanță pe sârbii care protestează față de primarii de etnie albaneză care au preluat funcția într-o zonă cu majoritate sârbă, după alegerile pe care aceștia le-au boicotat, transmite Reuters.

În Zvecan, unul dintre aceste orașe, poliția de stat din Kosovo – al cărei personal este format în întregime din etnici albanezi, după ce toți sârbii au părăsit forțele de ordine anul trecut – a pulverizat gaze cu piper pentru a respinge o mulțime de sârbi care au depășit o baricadă de securitate și au încercat să intre cu forța în clădirea municipalității.

În Leposavic, în apropiere de granița cu Serbia, trupele americane de menținere a păcii îmbrăcate în echipament antirevoltă au plasat sârmă ghimpată în jurul clădirii municipalității pentru a o proteja de sutele de sârbi furioși care s-au adunat în apropiere.

Forțele NATO de menținere a păcii păzesc patru primării din Kosovo

„În această dimineață, misiunea KFOR condusă de NATO și-a sporit prezența în patru municipalități din nordul Kosovo, ca urmare a ultimelor evoluții din zonă”, se arată într-un comunicat al KFOR.

„În conformitate cu mandatul său, KFOR este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a asigura un mediu sigur într-o manieră neutră și imparțială”, se arată în comunicat, adăugând că cei din comandantul KFOR se află în contact strâns cu organele de securitate din Kosovo și Serbia.

Trupele KFOR au acționat, de asemenea, pentru a proteja primăriile din Zubin Potok și Mitrovica de Nord de posibile amenințări.

Edilii albanezi care au câștigat alegerile după o prezență de 3,5%

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declarația de independență față de Serbia din 2008 și consideră în continuare că Belgradul este capitala lor la mai bine de două decenii de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb.

De asemenea, Serbia a refuzat să recunoască independența Kosovo. Etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populația întregului Kosovo, însă sârbii din nordul țării cer punerea în aplicare a unui acord negociat de zece ani de către UE pentru crearea unei asociații de municipalități autonome în zona lor.

Sârbii au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, iar candidații etnici albanezi au câștigat primăriile din patru municipalități cu majoritate sârbă, cu o prezență la vot de 3,5%.

Sârbii au cerut guvernului kosovar să înlăture primarii de etnie albaneză din primării și să permită administrațiilor locale finanțate de Belgrad să revină la atribuțiile lor.

Vineri, trei din cei patru primari au fost escortați în birourile lor de către poliția kosovară, care a fost atacată cu pietre și a răspuns cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari.

NATO acuză Kosovo de escaladarea tensiunilor

Statele Unite și aliații lor, care au susținut cu tărie independența Kosovo, au reproșat vineri Pristinei escaladarea tensiunilor cu Serbia, afirmând că utilizarea forței pentru instalarea primarilor în zonele majoritar sârbești subminează eforturile de normalizare a relațiilor.

Duminică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la guvernul kosovar să reducă tensiunile cu Serbia. „Pristina trebuie să de-escaladeze și să nu ia măsuri unilaterale, destabilizatoare”, a afirmat Stoltenberg pe Twitter.

După o convorbire telefonică cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, prim-ministrul kosovar Albin Kurti a scris pe Twitter: „Subliniez că primarii aleși vor oferi servicii tuturor cetățenilor.”

Dar ministrul sârb de externe Ivica Dacic a declarat pentru televiziunea de stat RTS că „nu este posibil să avem primari care nu au fost aleși de sârbi în municipalitățile cu majoritate sârbă”.

Forțele de menținere a păcii ale NATO au fost desfășurate în Kosovo după campania de bombardamente a alianței din 1999, care a alungat forțele de securitate sârbe din provincia sârbă din sudul Serbiei de atunci, punând capăt unei campanii brutale de contrainsurgență.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro