Sari direct la conținut

VIDEO Google o sărbătorește astăzi pe românca Elisa Zamfirescu, prima femeie inginer din lume, dar strada care îi poartă numele în orașul său natal abia acum este asfaltată

HotNews.ro
Google Doodle, Foto: captura Google
Google Doodle, Foto: captura Google

Elisa Leonida Zamfirescu, născută la Galați, pe 10 noiembrie 1887, este unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume. A fost șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. A fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare.

După terminarea liceului, s-a înscris la Școala de Poduri și Șosele din București (Politehnica de astăzi), dar a fost respinsă din cauza prejudecăților vremii, care refuzau dreptul femeilor de a urma o astfel de facultate.

În anul 1909, pleacă la Berlin și se înscrie la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind prima femeie studentă a acestei universități.

S-a stins din viaţă la 86 de ani, pe 25 noiembrie 1973.

Un premiu cu numele său este decernat anual unei personalităţi feminine pentru merite în domeniul ştiinţei şi tehnicii. Din 1993, strada din Bucureşti pe care a locuit îi poartă numele. O stradă cu numele Elizei Leonida Zamfirescu există şi la Galaţi.

Astăzi se fac 131 de ani de la nașterea ei, de la nașterea primului inginer femeie din lume, dar strada din Galați care îi poartă numele abia este în curs de modernizare.

Strada botezată cu acest nume din cartierul gălățean Micro 17 a arătat mai mult ca o uliță până recent. Licitația pentru modernizarea străzii a fost lansată abia în ianuarie 2017 și, deși, lucrarea trebuia finalizată până pe 25 septembrie 2018, modernizarea străzii nu e gata nici acum.

Poze cu strada în lucru, acum patru luni. Foto: Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. De subliniat este că acum lucrările se află într-o fază înaintată, dar tot nu sunt gata, potrivit Viața Liberă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro