VIDEO Haos cu ridicarea restricțiilor COVID: Formularul digital PLF este încă obligatoriu la intrarea în România, în ciuda a ce a anunțat Rafila
Formularul digital de localizare a pasagerilor (PLF) va fi în continuare obligatoriu de completat la intrarea în România, în condițiile în care ordonanța de urgență care a instituit această obligație este în vigoare, a declarat miercuri Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
- “În privința formularului digital de localizare a pasagerilor (n.a PLF), până când nu va fi abrogată OUG 129/2021, acesta va rămâne necesar, deci pentru cei care intră în România va trebui completat.”, a declarat miercuri Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a făcut apel la români să completeze în continuare aceste formulare.
- “După cum știți introducerea PLF în România a apărut ca urmare a unui context european în care tot mai multe state au introdus acest formular pentru a veni în sprijinul celor în risc de a fi infectați cu SARS-Cov-2.
- În acest moment din câte am fost informat există demersuri de a renunța și România la un astfel de document. Până când însă nu se va întâmpla acest lucru, pe toată perioada de valabilitate a acestui act normativ – OUG 129/2021 – rămâne în vigoare.
- Deci facem un apel la cetățenii români să continue să completeze și să proceseze aceste formulare până când actul normativ în vigoare va fi abrogat.”, a spus Dan Cărbunaru.
Cărbunaru îl contrazice astfel pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus în urmă cu o zi că Guvernul a decis ridicarea stării de alertă începând cu data de 9 martie, ceea ce înseamnă că toate restricțiile – purtarea măștii, certificatul verde, formularul PLF – sunt ridicate începând cu această dată.
Certificatul verde și prezentarea unor teste negative nu vor mai fi obligatorii la intrarea în România
Pe de altă parte, Dan Cărbunaru a mai anunțat miercuri la finalul ședinței de Guvern că nu vor mai fi necesare certificatul verde și prtezentarea unui test negativ la intrarea în țară.
- “În privința certificatului verde și a altor condiții de intrare în țară în urma hotărârii CNSU de ieri care ridica starea de carantină pentru persoanele care nu prezentau certificatul verde sau teste negative la intrarea în țară, ca o consecință a acestei hotărâri, nicio persoană care va pătrunde pe teritoriul României fără să aibă certificat verde sau un astfel de test nu va avea nevoie de carantină.
- Ca atare rămâne util ca document pe care cetățenii români îl pot utiliza călătorind în alte țări care au menținut această formulă – necesitatea certificatului verde – dar nu necesar pentru a intra în România fără să intri în carantină.
- Valabilitatea certificatelor verzi eliberate de autoritățile române până în prezent rămâne conform OUG 68/2021 până la 31 decembrie 2021, dar repet, consecința directă a deciziei CNSU este că nu va duce pe nimeni în carantină dacă nu va prezenta un certificat verde la intrarea în Romînia. De asemenea nici testarea nu se va include între condițiile pe care cei care intră în România le vor avea de îndeplinit pentru evitarea carantinării.”, a spus Dan Cărbunaru.
Necompletarea formularului PLF se pedepsește cu amendă între 500 de lei și 3.000 de lei / Sancțiunile aplicate până acum depășesc 360 milioane de lei
Amintim faptul că Guvernul a adoptat joi, 3 februarie 2022, o Ordonanță de urgență prin care a adus schimbări importante la cadrul legal de implementare a formularului digital de intrare în România (PLF), în urma problemelor apărute în aplicarea acestui mecanism, foarte mulți români acuzând că au fost amendați pe nedrept.
Astfel, Executivul a decis ca anumite persoane să poată completa o singură dată formularul digital (PLF) de intrare în România, nu de fiecare dată ca acum, călătorii vor putea completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară, față de 24 până acum, iar pragul minim al amenzii a fost redus de la 2.000 la 500 de lei.
Luna trecută, Ministerul Sănătății a transmis la solicitarea HotNews.ro situația amenzilor aplicate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) celor care nu au respectat obligația de a completa formularul digital de intrare în România în maxim 24 de ore de la intrarea în țară, aspect care constituie contravenție și care până recent era pedepsit cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 de lei. În data de 3 februarie 2022, Guvernul a introdus excepții la formularul PLF și a redus amenzile, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.
Potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății, în perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 au fost aplicate un număr de 149.560 amenzi, iar valoarea acestor amenzi a fost în cuantum de 360.991.000 lei.