Sari direct la conținut

VIDEO Hezbollah, care promite să riposteze împotriva Israelului, își dezvăluie capacitățile militare

HotNews.ro
VIDEO Hezbollah, care promite să riposteze împotriva Israelului, își dezvăluie capacitățile militare
Lansator de rachete într-un tunel al Hezbollah sursă: captură video YouTube

Hezbollah din Liban și-a rafinat tacticile de luptă în zece luni de confruntări transfrontaliere cu Israelul și, vineri, și-a dezvăluit unele dintre capacitățile militare într-o înregistrare video care arată tunelurile sale care adăpostesc lansatoare de rachete, potrivit AFP.

De la războiul din 2006 cu Israelul, puternica mișcare pro-iraniană și-a consolidat considerabil capacitățile militare.

La 8 octombrie, la o zi după începerea războiului din Fâșia Gaza, ea a deschis un front în sudul Libanului împotriva Israelului, în sprijinul Hamas în teritoriul palestinian.

Vineri, a difuzat o înregistrare video în care membrii săi se deplasează prin tuneluri mari, luminate, săpate în stâncă, în care camioanele par să transporte rachete uriașe. AFP nu a fost în măsură să verifice autenticitatea acestor imagini.

Imaginile sunt difuzate într-un moment în care negocierile pentru o încetare a focului în Gaza au loc la Doha, iar eforturile diplomatice sunt intensificate în Liban pentru a evita o escaladare.

„Aceasta este cea mai explicită înregistrare video difuzată vreodată de Hezbollah, care arată dimensiunea tunelurilor sale (…), care sunt suficient de mari pentru a găzdui camioane și lansatoare de rachete”, a declarat pentru AFP expertul militar Riad Kahwaji.

 Acesta arată „pentru prima dată ceea ce par a fi (…) rachete balistice”, a adăugat Kahwaji, care consideră că Hezbollah a difuzat probabil acest videoclip pentru a „descuraja” Israelul să lanseze o ofensivă majoră împotriva sa.

Temerile legate de un război regional sunt numeroase după ce Hezbollah a jurat să răzbune asasinarea șefului său militar Fouad Chokr, ucis într-un atac israelian lângă Beirut la sfârșitul lunii iulie.

Israelul a declarat că se află la un „nivel foarte ridicat” de pregătire pentru orice scenariu, „atât defensiv, cât și ofensiv”.

Mișcarea șiită a publicat în trei rânduri imagini surprinse de dronele sale de supraveghere de cealaltă parte a frontierei, în special deasupra orașului Haifa, al treilea oraș ca mărime al Israelului, văzut ca o o țintă potențială în cazul unui război total.

INTERVIURILE HotNews.ro