Sari direct la conținut

VIDEO Ilie Bolojan: Fără un sistem judiciar funcțional, independent și eficient democrația noastră ar putea deveni și mai fragilă / Magistraţii ar trebui să poată vorbi deschis despre ceea ce trebuie îmbunătăţit, fără teamă de consecinţe

HotNews.ro
Președintele interimar Ilie Bolojan și președinta ÎCCJ Corina Corbu la ședința de bilanț pe anul 2024 a ÎCCJ, la Banca Nationala a României, 24 martie 2025. Inquam Photos / Mălina Norocea
Președintele interimar Ilie Bolojan și președinta ÎCCJ Corina Corbu la ședința de bilanț pe anul 2024 a ÎCCJ, la Banca Nationala a României, 24 martie 2025. Inquam Photos / Mălina Norocea

Președintele interimar al României a spus, luni, la prezentarea raportului de activitate pe anul 2024 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că independenţa, eficienţa şi integritatea justiţiei sunt pilonii unei democraţii solide, iar întărirea lor nu este doar o obligaţie constituţională, ci şi o datorie morală faţă de fiecare cetăţean care îşi pune încrederea în statul român.

El a spus că, în ultimii ani, magistrații s-au confruntat cu provocări constante, precum volumul mare de activitate al instanțelor, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă și lipsa de claritate a unor legi.

„Societatea așteaptă de la magistrați să fie repere morale și profesionale”

„O justiție eficientă nu presupune doar instituții funcționale, legi sau proceduri clare. Marile sisteme publice sunt formate din oameni aflați în slujba țării noastre. România are mulți magistrați profesioniști, cu integritate. Deoarece le revine misiunea de a stabili adevărul judiciar, societatea așteaptă de la magistrați să fie repere morale și profesionale. Le sunt recunoscător tuturor magistraților, care prin ceea ce fac sunt un reper și pentru celelalte sisteme publice, dar mai ales pentru cetățeni, garantându-le că drepturile și libertățile lor sunt protejate”, a declarat Bolojan.

El a spus că fără încrederea într-un sistem de bază al unei democraţii, menit să limiteze puterea prin drept sau să sancţioneze încălcarea legilor, ţara noastră este mai vulnerabilă.

„O justiţie modernă, eficientă, care respectă legea şi cetăţenii şi le garantează protecţia drepturilor fundamentale nu este un deziderat pe care să şi-l asume doar sistemul judiciar sau doar o parte a clasei politice. Este un obiectiv comun, care necesită voinţă politică, profesionalism şi mai presus de toate, o raportare corectă la interesul public, un efort de a duce sistemul de justiţie mai aproape de cetăţeni, în slujba acestora”, a mai spus Bolojan, citat de News.ro.

„Magistraţii ar trebui să poată vorbi deschis despre ceea ce trebuie îmbunătăţit în sistemul judiciar, fără teamă de consecinţe”

Președintele interimar a mai spus că „o justiţie modernă, funcţională şi eficientă este una în care integritatea, meritocraţia şi profesionalismul sunt valori de bază”:

„De aceea, selecţia, promovarea şi evaluarea magistraţilor trebuie să fie un proces exigent şi imparţial, de natură să ofere şanse egale celor care doresc să avanseze în sistemul judiciar. Garanţia profesionalismului este dată şi de funcţionarea imparţială a Inspecţiei Judiciare, căreia îi revine rolul de a sancţiona abatele disciplinare, atunci când este cazul, în acord cu legea şi cu Constituţia ţării. Cred, de asemenea, că magistraţii ar trebui să poată vorbi deschis despre ceea ce trebuie îmbunătăţit în sistemul judiciar, fără teamă de consecinţe. Ridicarea mecanismului de Cooperare şi verificare sau existenţa unor noi legi ale justiţiei nu înseamnă că eforturile pentru un sistem judiciar modern sunt suficiente”.

În opinia sa, „fiecare judecător sau procuror, fiecare avocat, fiecare grefier, participant la actul de justiţie sau funcţionar din sistemul judiciar are un rol în asigurarea unui act de justiţie care să fie nu doar corect, ci şi perceput ca atare de societate”.

„Independenţa, eficienţa şi integritatea justiţiei sunt pilonii unei democraţii solide. Întărirea lor nu este doar o obligaţie constituţională, ci şi o datorie morală faţă de fiecare cetăţean care îşi pune încrederea în statul român”, a adăugat Ilie Bolojan.

INTERVIURILE HotNews.ro