Sari direct la conținut

VIDEO Incendiu de vegetaţie scăpat de sub control în Maramureş: Sunt amenințate mai multe sate, localnici evacuați / Arafat a cerut ajutorul MApN, care a trimis două avioane

HotNews.ro
Incendiu de vegetaţie masiv în Maramureş

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins, sâmbătă după-amiază, la casele din apropiere, fiind afectate şapte gospodării şi un rezervor de motorină, informează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş.

„Având în vedere viteza de propagare a flăcărilor, favorizate de vegetaţia uscată, temperaturi ridicate, umiditate redusă şi intensificări ale vântului, incendiul s-a propagat la şapte case şi un rezervor de motorină”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Oana Alexa Gonczi, potrivit Agerpres.

Incendiul a cuprins 500 de hectare

„La acest moment, forţele de intervenţie conlucrează eficient în scopul localizării unui singur focar, celelalte 2 fiind deja în curs de lichidare. La această acţiune de stingere intervin 250 subofiţeri şi 12 ofiţeri de la ISU MM, 40 subofiţeri din judeţele limitrofe, împreună cu forţe ale MAI – IJJ 25 subofiţeri şi 2 ofiţeri, IPJ 20 subofiţeri şi 3 ofiţeri, ale Ministerului Apărării Naţionale (cu 2 aeronave Spartan), reprezentanţi ai Ocolului Silvic etc.”, a arătat IGSU.

Potrivit sursei citate, incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de circa 500 de hectare.

Pompierii militari maramureşeni intervin cu 15 autospeciale de stingere, tehnică suplimentată cu alte 8 maşini alocate în sprijin din judeţele Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Cluj si Sălaj.

MApN a trimis două avioane

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) confirmă într-un comunicat că aeronave ale Forțelor Aeriene Române au fost trimise pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație uscată și pădure din județul Maramureș.

  • „Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat intervenția Forțelor Aeriene Române cu două aeronave C-27J Spartan, sâmbǎtǎ, 7 septembrie, pentru stingerea incendiilor de fond forestier produse pe o suprafață de circa 100 hectare în județul Maramureș.
  • Misiunea aeriană se desfășoară la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, având în vedere că există riscul de propagare la alte suprafețe de pădure și zona afectată este inaccesibilă mijloacelor terestre de stingere a incendiilor”.

Aeronavele C-27J Spartan pot transporta până 6.000 de litri de apă (maximum șase containere) la fiecare trecere. Aeronavele de acest tip ale Forțelor Aeriene Române au acționat, din 2017 și până în prezent, pentru stingerea a mai multor incendii de pădure din țara noastră – în județele Mehedinți, Alba, Hunedoara, Buzău și Bacău. De asemenea, în anii precedenți, Forțele Aeriene Române au executat misiuni pentru stingerea incendiilor de pădure din Franța, Slovenia, Grecia și Macedonia de Nord.

Arafat: Este o benzinărie în zonă, dar departe

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunţă că un avion al Ministerului Apărării a plecat în Maramureş, în zona unde are loc incendiul de vegetaţie.

El a menționat că în zonă se află şi o benzinărie, dar că „flăcările sunt încă departe” de aceasta.

„Este chiar o benzinărie, dar încă erau flăcările departe de benzinărie şi pompierii aveau şi această sarcină să protejeze, să nu se ajungă acolo. Iar avionul care a plecat de la Ministerul Apărării este direcţionat exact în zona în care să arunce apă în cantitate mare să limiteze răspândirea incendiului în zona respectivă. Tocmai acestea este şi motivele care stau la baza evacuării primelor 90 de persoane. Noi sperăm să nu mai trebuiască să evacuăm alte persoane, dar, la nevoie, normal că o să o facem pentru siguranţa oamenilor şi, bineînţeles, când totul este sub control, se întorc acasă”, a declarat Arafat la postul Digi 24, citează Agerpres.

Cel puțin 90 de localnici evacuați

Potrivit IGSU, preventiv, au fost evacuate aproximativ 90 de persoane, atât din locuinţele aflate pe o rază de aproximativ 500 de metri, cât şi de la o pensiune aflată în proximitate.

„Până la acest moment nu au fost înregistrate victime”, a precizat sursa citată.

Se acţionează pe mai multe sectoare de lucru pentru limitarea extinderii flăcărilor.

Peste 150 de pompieri intervin la incendiu

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informează că pentru stingerea incendiului s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale, fiind chemaţi şi pompierii aflaţi în turele libere, precum şi colegi din judeţele învecinate, iar numărul total de pompieri militari care acţionează este de peste 150.

„Pentru gestionarea optimă a situaţiei de urgenţă s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere. Astfel, efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj , pentru a veni în sprijinul forţelor ISU Maramureş, în zonă fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), numărul total de personal operativ fiind în creştere”, menţionează informarea transmisă de IGSU.

Totodată, conform sursei citate, dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinţi în scopul limitării incendiilor de vegetaţie din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată măsură de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor şi în alte zone.

Intervin zeci de pompieri, s-a cerut și sprijin aerian

Conform sursei citate, la locul evenimentului acţionează peste 75 de pompieri, cu 16 maşini de stingere din cadrul ISU ale judeţelor Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, precum şi trei cisterne din cadrul unui serviciu privat pentru situaţii de urgenţă. La efortul de stingere a incendiului participă şi voluntari ai SVSU din Recea, Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure.

„Pentru protecţia populaţiei, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Până la acest moment nu sunt victime. A fost solicitat în sprijin şi o resursa aeriană”, a adăugat Oana Alexa Gonczi.

Jandarmii ajută la evacuarea locuinţelor din zona de pericol

Anterior, s-a anunțat că aproximativ 75 de pompieri intervin pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie izbucnit în judeţul Maramureş și care a cuprins o suprafaţă foarte mare şi ameninţă să se extindă în trei localităţi, a relatat News.ro. Pompierii şi jandarmii evacuează persoanele din mai multe locuinţe aflate în zona de pericol.

Incendiul de vegetaţie a izbucnit în apropierea localităţilor Arieşu de Pădure, Lăpuşel şi Coltău.

Traficul pe DN 1C este oprit, în zona localităţii Lăpuşel, pentru a permite intervenţia pompierilor.

„Intervin 75 de pompieri militari şi s-a solicitat sprijin din judeţele limitrofe. Este pericol ca focul să se extindă la case. Arde pe o suprafaţă foarte mare, în trei localităţi”, au transmis reprezentanţii ISU Maramureş.

Jandarmii îi ajută pe pompieri să evacueze locuinţele din zona de pericol.

„În aceste momente acordăm sprijin colegilor pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş pentru evacuarea unor locuinţe care sunt puse în pericol de incendiul de vegetaţie izbucnit la Arieşul de Pădure. Un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil aflat la o acţiune în colaborare cu Ocolul Silvic Şomcuta Mare s-a deplasat de urgenţă în zona indicată. Totodată au fost solicitate în sprijin forţe suplimentare din cadrul Jandarmeriei Maramures care se deplasează în zonă”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Maramureş.

Reprezentanţii Jandarmeriei Maramureş au declarat pentru News.ro că, până la ora transmiterii acestei ştiri, jandarmii au evacuat 12 persoane din două locuinţe. De asemenea, jandarmii au intervenit şi la un restaurant aflat în apropierea incendiului, însă nu a fost nevoie de evacuare, localul fiind gol. La acţiune participă 27 de ofiţeri şi subofiţeri jandarmi.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, pe DN 1C, în localitatea Lăpuşel, s-a produs un incendiu de vegetaţie puternic, care este în extindere. Circulaţia rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers, pentru intervenţia pompierilor, valorile de trafic fiind în creştere.

INTERVIURILE HotNews.ro