Sari direct la conținut

VIDEO Incendiu izbucnit în curtea Spitalului de copii „Nicolae Robănescu” din Bucureşti / 110 copii și aparţinători au fost evacuați și duși la „Marie Curie” / Nu sunt victime / Cum s-a produs incidentul

HotNews.ro
Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu, Foto: Agerpres
Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu, Foto: Agerpres

Un incendiu a izbucnit marţi seară la un transformator din curtea Centrului de recuperare neuropsihomotorie pentru copii Dr. Nicolae Robănescu din Capitală, peste 100 de pacienţi fiind evacuaţi și transferaţi la Spitalul Marie Curie, aflat în imediata apropiere.

Incendiul, izbucnit după ce un transformator aflat în curtea spitalului a explodat, s-a extins la două maşini, manifestându-se cu flacără violentă şi fum.

„Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la un post trafo (transformator) cu propagare la două autoturisme în strada D. Minca (în curtea Spitalului Robănescu). Incendiul se manifestă cu flacără violentă şi degajari de fum, în acest moment acţionăm pentru localizarea acestuia şi limitarea propagării la spital”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

Sursa citată a precizat că spitalul a fost evacuat, inclusiv copiii, aceştia fiind transferaţi la Spitalul Marie Curie din apropiere. Potrivit pompierilor, au fost evacuaţi 110 copii şi aparţinători.

00:30În urma incendiului produs în curtea Spitalului Robănescu, au fost afectate „două autoturisme, transformatorul şi izolaţia de pe faţada clădirii”, a informat ISU Bucureşti-Ilfov. Pompierii au precizat că mai multe autospeciale vor rămâne peste noapte pentru a supraveghea zona.

00:22Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, transmite că „situaţia este sub control din punct de vedere medical”.

 • „Toţi copiii au fost evacuaţi în siguranţă. Colegii de la Marie Curie au ţinut legătura cu cei de la Robănescu, au organizat preluarea acestor copii, au suplimentat personalul la Unitatea de Primiri Urgenţe, cât să poată să facă triajul şi repartiţia copiilor în secţii.
 • Cele două spitale se află foarte aproape, e vorba practic de o traversare a străzii, atât. Nu e niciun fel de problemă să îi găzduiască pe toţi, sunt suficiente locuri.
 • În momentul de faţă situaţia este sub control din punct de vedere medical. Cred că lucrul acesta este cel mai important şi noi ţinem legătura, mai ales că este vorba despre copii.
 • Sunt copii cu afecţiuni neurologice, degenerative. E un spital foarte special din punctul acesta de vedere. Un spital foarte bun, de altfel. Şi impactul emoţional e foarte mare. Sunt copii mulţi dintre ei cu afecţiuni foarte serioase. Mă bucur că nu există niciun fel de victime.
 • A fost o bună şansă într-un fel, pentru că directorul medical al spitalului era de gardă şi ţine şi locul managerului, care e în concediu de maternitate.
 • E totuşi ciudată această explozie a unui transformator, care am înţeles că nu era vechi. Era un transformator relativ nou. În momentul în care a fost realimentată zona, pentru că a fost o pană de curent acolo şi a durat mai mult de o oră, iar spitalul a funcţionat prin intermediul generatorului, s-a produs această explozie, în momentul în care energia electrică a revenit în reţea” – a afirmat ministrul Alexandru Rafila la Antena 3.

00:05Premierul Marcel Ciolacu va vizita miercuri dimineaţă Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Sklodowska Curie”, anunţă Guvernul.

23:31 Reprezentanții ISU Bucureşti-Ilfov anunță că incendiul a fost stins.

 • „Alarma s-a dat în jurul orei 22:10. Au fost alertate opt autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, descarcerarea, detaşamentul special de salvatori, CBRN, autospecială cu azot şi două ambulante SMURD.
 • În acest moment incendiul este lichidat, centrul medical nu mai este inundat cu fum, practic pericolul nu mai este.
 • Decizia evacuării copiilor a fost luată ca măsură de precauție, pentru că era deja fum și exista posibilitatea ca incendiul să se propage la acest centru.
 • Până în acest moment, din informațiile pe care le avem, nu au fost raportate victime, nici măcar atacuri de panică” – a precizat Ana Covașniuc, purtător de cuvânt ISU București-Ilfov.

23:18 Andrada Mirea, directorul medical al Spitalului Nicolae Robănescu:

 • „A fost o pană de curent de vreo oră și jumătate și când a revenit curentul a explodat transformatorul, care era nou, și în acea zonă era și țeava de la gaze.
 • Primul gând a fost la pacienți, să-i evacuăm cât mai repede. Toți pacienții și aparținătorii au fost evacuați în primele 5-6 minute de când am observat explozia.
 • Avem susținerea Spitalului Marie Curie, care ne primește și ne găzduiește în această seară.
 • Sunt copii cu afecțiuni neuromotorii. Nu se pot deplasa singuri. Sunt cărați pe targă sau cu fotolii rulante. Unii dintre ei sunt ventilați 24/24.
 • Am încercat să mai evacuăm și din niște probe pe care le avem în laboratorul de genetică și care sunt deosebit de importante și trebuie să stea la o anumită temperatură.”

Cum s-a produs incidentul: „A avut loc o pană de curent. În momentul revenirii energiei electrice, transformatorul a explodat”

23:10 Precizările Ministerului Sănătății:

 • „În urma incidentului care a dus la explozia unui transformator la spitalul de copii Robănescu nu s-au înregistrat victime.
 • Toți cei 110 de copii au fost transferați în siguranță la Spitalul Marie Curie, aflat în apropiere. În momentul de față toți copiii sunt repartizați pe secții.
 • În această seară a avut loc o pană de curent în zona din jurul Spitalului de recuperare pentru copii Robănescu, motiv pentru care spitalul a fost alimentat de generator mai mult de o oră. În momentul revenirii energiei electrice în rețea transformatorul a explodat, provocând incendierea a două mașini din apropiere.
 • Personalul a luat imediat măsuri pentru oprirea instalațiilor de gaze din incinta spitalului și a procedat la evacuarea în siguranță a copiilor internați, a aparținătorilor acestora.
 • Operațiunea s-a desfășurat sub coordoarea directorului medical dr. Andrada Mirea, care era de gardă în momentul respectiv.
 • Ministrul Sănătății este în legătură permanentă cu conducerile celor două spitale pentru asigurarea transferului în siguranță al pacienților la Marie Curie, care a alocat resurse umane suplimentare în zona de primiri urgențe până la rezolvarea situației. Vom reveni cu alte detalii mâine dimineață”.

Raed Arafat: „Nu există victime”

23:04 Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat într-o intervenție televizată că nu există victime sau persoane care să necesite îngrijiri medicale și că, după stingerea incendiului, copiii vor reveni la Centrul de recuperare Dr. Nicolae Robănescu.

 • „110 copii și personalul au fost evacuați la Spitalul Marie Curie. Sunt în siguranță.
 • Cel mai important este că copiii sunt în siguranță. A fost o explozie a unui transformator din curtea spitalului care a dus la incendierea a două autoturisme parcate în zonă. Pompierii vor lichida incendiul, sperăm cât mai repede, urmând să se decidă când se întorc copiii.
 • Nu avem victime și nici persoane care să necesite îngrijiri medicale. Au început prima dată să se autoevacueze, după care pompierii au căutat în toate încăperile spitalului pentru a se asigura că nu e nimeni în interior. Au fost căutate toate încăperile.
 • Nu am fost informat să existe pericol la fața locului” – a declarat șeful DSU la Digi24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro