Sari direct la conținut

VIDEO Israel: nouă soldați arestați pentru presupusa maltratare a unui deținut în Gaza / Protest al extremei drepte

HotNews.ro
VIDEO Israel: nouă soldați arestați pentru presupusa maltratare a unui deținut în Gaza / Protest al extremei drepte
Proteste pentru eliberarea soldaților reținuți (foto: captură video X)

Armata israeliană a anunțat luni că nouă soldați au fost arestați în cadrul unei anchete privind presupusele maltratări ale unui deținut într-un centru de detenție în care palestinieni din Gaza sunt reținuți de la începutul războiului, la 7 octombrie, potrivit AFP.

Un purtător de cuvânt al armatei a confirmat pentru AFP că nouă soldați au fost „luați pentru interogatoriu” în legătură cu acest caz.

Potrivit presei israeliene, deținutul este un palestinian care ar fi fost maltratat în centrul de detenție Sde Teiman din deșertul Negev, în sudul Israelului.

În timp ce poliţia militară sosea în tabără, o serie de protestatari civili, inclusiv parlamentari de extremă dreaptă, s-au adunat afară, denunţând anchetarea soldaţilor despre care spun că îşi fac datoria. Unii au încercat să pătrundă în bază. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării Yoav Gallant au denunţat aceste tentative de efracţie, potrivit News.ro.

Generalul-locotenent Herzi Halevi, şeful Statului Major al armatei, a condamnat protestele şi a apărat ancheta, despre care a spus că a apără onoarea armatei israeliene. „Suntem în mijlocul unui război, iar acţiunile de acest tip pun în pericol securitatea statului”, a declarat Halevi într-un comunicat referitor la încercarea protestatarilor de a intra în tabără. „Tocmai aceste investigaţii îi protejează pe soldaţii noştri în Israel şi în lume şi păstrează valorile IDF”, a punctat Halevi, citat de Reuters.

INTERVIURILE HotNews.ro