Sari direct la conținut

VIDEO „Karma”: Ce a pățit un soldat rus care i-a trimis un mesaj sfidător președintelui Volodimir Zelenski de pe front

HotNews.ro
Soldati ucraineni aratand daunele suferite de un vehicul Bradley, Foto: Andre Luis Alves / AFP / Profimedia Images
Soldati ucraineni aratand daunele suferite de un vehicul Bradley, Foto: Andre Luis Alves / AFP / Profimedia Images

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de către militarii ucraineni arată că un soldat rus care luna trecută se lăuda cu capturarea unui vehicul de luptă Bradley, adresându-i un mesaj sfidător președintelui Volodimir Zelenski, a fost capturat.

„Ne trimitem salutările lui Pan Zelenski. Mulțumim pentru această mașinărie frumoasă. Vom chema un [blindat] MTLB și vom tracta acest rahat”, afirmă unul dintre soldații ruși care s-au filmat alături de Bradley-ul american, acesta afirmând de asemenea că face parte din Unitatea „Kerci” a armatei ruse.

A doua parte a înregistrării arată că acesta a fost capturat de ucraineni, moment în care are o atitudine mult mai modestă.

„Băieți, am 19 ani”, le spune el celor care l-au luat prizonier. „Stai liniștit, n-o să te atingă nimeni”, îi răspund militarii ucraineni.

Prima parte a înregistrării, cea cu soldații ruși alături de vehiculul de luptă Bradley american, face parte dintr-o filmare distribuită de soldații ruși pe rețelele de socializare luna trecută, în jurul datei de 12 iulie. Militarii Moscovei evocau la momentul respectiv capturarea Bradley-ului primit de ucraineni din partea armatei americane în timpul luptelor din jurul satului Robotîne.

Însă mai mulți cunoscuți observatori ai războiului din Ucraina, inclusiv administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, au contestat atunci afirmațiile acestora, amintind că, pentru a fi considerat capturat, un vehicul de luptă trebuie și tractat înspre pozițiile proprii.

Soldații ruși s-au lăudat cu un Bradley pe care nu l-au capturat de fapt

Altfel spus, soldații ruși au fost bănuiți că doar și-au făcut fotografii și s-au filmat cu blindatul Bradley, dar că nu au avut și mijloacele să îl aducă la pozițiile lor. Cu toate acestea, ei s-au filmat în mai multe ipostaze cu vehiculul american, arătând și „bunătățile” pe care le-au găsit în interiorul acestuia.

Oryx, site-ul independent care monitorizează pierderile suferite de ambele armate ale războiului din Ucraina, nu a confirmat până acum capturarea vreunui vehicul Bradley de către ruși. Cu toate acestea, ucrainenii au pierdut nu mai puțin de 51 de vehicule de acest tip: 25 distruse, 21 avariate și 5 abandonate după ce au fost avariate.

Se crede că vehiculul văzut în această înregistrare este unul dintre cele abandonate de militarii ucraineni după ce a fost avariat în timpul luptelor. Statele Unite au anunțat în mod oficial că vor trimite în jur de 110 vehicule Bradley americane, ceea ce înseamnă că rata pierderilor suferite de ucraineni a depășit foarte probabil 50% (Oryx contabilizează doar pierderile confirmate prin fotografii, înregistrări video sau prin alte surse deschise).

Trupele ucrainene au reușit să elibereze satul Robotîne din sudul regiunii Zaporojie marțea aceasta, după mai bine de o lună de lupte. El se află pe axa ofensivă către orașul Melitopol din apropierea Mării Azov, despre care se crede că este principalul obiectiv al ofensivei declanșate de Ucraina în luna iunie.

Urmărește ultimele evoluții din a 548-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro