Sari direct la conținut

VIDEO Țara care a introdus de la 1 iulie parteneriatele civile pentru persoanele de acelaşi sex. Primul cuplu și-a oficializat relația imediat după miezul nopții

HotNews.ro
Letonia a adoptat în mod oficial legislația în noiembrie anul trecut, în urma unei acțiuni în justiție câștigate de 46 de cupluri de același sex care solicitau recunoașterea ca unități familiale.
VIDEO Țara care a introdus de la 1 iulie parteneriatele civile pentru persoanele de acelaşi sex. Primul cuplu și-a oficializat relația imediat după miezul nopții
Fotografie ilustrativă / Participanți la parada gay pride din Riga, 9 iunie 2018. Grupuri LGBT din Estonia, Letonia și Lituania s-au adunat la parada Baltic Pride 2018. Sursa foto: Ilmars ZNOTINS / AFP / Profimedia

Maksims Ringo și Janis Locs au scris istorie luni, devenind primul cuplu leton de același sex care și-a înregistrat parteneriatul civil imediat după miezul nopții de duminică, odată cu intrarea în vigoare a noii legi care recunoaște astfel de uniuni, relatează Euronews.

Legislația permite acum tuturor cuplurilor, inclusiv cuplurilor de același sex, să își înregistreze oficial relațiile.

„Așteptăm această zi de mult timp – din ziua în care legea a fost adoptată”, a spus Locs. „Există un pic de stres, desigur, dar este o bucurie că vom fi în sfârșit văzuți în fața țării”, a adăugat el.

Cei doi s-au cunoscut la începutul anului 2019 și au început să locuiască împreună la sfârșitul aceluiași an.

În conformitate cu noua lege, un parteneriat civil poate fi stabilit între doi adulți care se prezintă în fața unui notar și certifică relația lor personală apropiată, gospodăria comună și angajamentul reciproc de a se sprijini și îngriji unul pe celălalt.

O lungă luptă pentru recunoaștere

Notarul Aigars Kaupe a subliniat semnificația legii, afirmând că este esențial ca societatea letonă să „recunoască faptul că oamenii sunt diferiți, relațiile sunt diferite și toate sunt valoroase și trebuie protejate”.

Parlamentul leton a adoptat în mod oficial legislația în noiembrie, în urma unei acțiuni în justiție câștigate de 46 de cupluri de același sex care solicitau recunoașterea ca unități familiale.

Această schimbare înseamnă că mai există doar cinci țări UE în care cuplurile de același sex nu se pot înregistra pentru uniuni civile: România, Bulgaria, Lituania, Polonia și Slovacia.

Ministrul leton al justiției, Inese Libina-Egnere, a recunoscut că „drumul nu a fost ușor” și i-a lăudat pe cei care au deschis calea pentru progresele viitoare.

„Am avut norocul să terminăm în așa fel încât următorii să poată judeca și să se gândească la ce se mai poate face”, a spus Libina-Egnere.

Kaspars Zalitis, liderul mișcării „Life Partners” („Parteneri de Viaţă”), a declarat că a fost o luptă îndelungată de 25 de ani pentru această recunoaștere în Letonia. „Cred că acesta este momentul pe care îl putem sărbători. Acesta este momentul în care istoria se întâmplă și acești doi tipi au scris în cartea de istorie ceva ce nu a existat niciodată și anume iubirea”, a adăugat Zalitis.

„Acest moment aşteptat multă vreme va schimba în bine vieţile multor oameni”, a mai spus el.

Un parteneriat civil va fi înregistrat dacă persoanele nu sunt căsătorite, nu sunt rude directe, nu sunt frați sau frați vitregi și nu au înregistrat un alt parteneriat.

Cu toate acestea, noua lege, care rămâne controversată în Letonia, nu face din parteneriatul civil un echivalent al căsătoriei, după cum s-a precizat foarte clar în lege în momentul adoptării amendamentului legislativ.

Constituţia letonă defineşte în continuare căsătoria ca o uniune între un bărbat şi o femeie, notează agențiile DPA și Agerpres.

Preşedintele leton Edgars Rinkevics, care a anunţat public în 2015 că este gay, şi prim-ministrul ţării, Evika Silina, au salutat această modificare legislativă prin intermediul unor mesaje publicate pe reţeaua de socializare X.

INTERVIURILE HotNews.ro