Sari direct la conținut

VIDEO Maia Sandu, după exploziile din Transnistria: Intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei / Măsurile decise de Consiliul de Securitate

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: Facebook Maia Sandu
Maia Sandu, Foto: Facebook Maia Sandu

​Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău convocate în urma exploziilor care au avut loc luni și marți în Transnistria că datele pe care le are la acest moment arată că intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei. „Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a spus Maia Sandu, arătând că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit de la ora 13.00, iar după ședință, de la ora 15.30, Maia Sandu a susținut declarații de presă, anunțând deciziile luate.

Răspunzând unei întrebări, ea a spus că la acest moment nu are planificată vreo discuție cu Vladimir Putin.

Principalele declarații ale Maiei Sandu:

  • Am convocat Consiliul Suprem de Securitate pe tema incidentelor din Transnistria
  • Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în regiunea transistreană este o escaladare a tensiunilor
  • Vă amintesc că timp de mai multe săptămâni în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale
  • Au urmat exploziile de ieri, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de comunicații
  • Analizele noastre, la acestă oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației
  • Acest lucru vulnerabilizează regiunea transistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova
  • Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară
  • Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean
  • Consiliul de Secutitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice:
  • creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate
  • creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul R Moldova și la frontieră
  • creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică
  • creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și scurității
  • Este o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți și vom lua toate măsurile pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor
  • Trebuie să fim calmi, să ne informăm doar din surse sigure și să evităm distribuirea de informații publice
  • Solicităm instituțiilor media, formatorilor de opinie să se comporte cu maximă responsabilitate, să distribuie doar informații verificate
  • Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de către autoritățile de la Chișinău, dar acest teritoriu este al R Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri
  • Republica Moldova nu planifică și nu desfășoară o bl,ocare a regiunii transnistrene
  • Rămânem deschiși la un dialog pentru rezolvarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat pe cale diplomatică

Întrebări: Sunt confirmate informațiile privind atacarea aerodromului de la Tiraspol?

  • Este o informație despre o explozie, dar nu cunoaștem încă sursa acestei explozii

Din partea cui vin atacurile?

  • Din informațiile noastre, intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei

Există riscul să aibă loc provocări și în dreapta Nistrului?

  • Tocmai pentru a evita aceste riscuri am făcut mai multe recomandări în ședința CSAT
  • Acesta este și un mesaj la calm – monitorizăm situația și vom informa cetățenii de câte ori considerăm că există un risc

Aveți planificată vreo discuție cu Kremlinul?

  • Nu am planificată o discuție cu Vladimir Putin

––––––––

Reamintim că autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist” a avut loc asupra unei unități militare din apropierea Tiraspolului, capitala regiunii controlate de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova.

Presupusa explozie de la unitatea militară din apropierea Tiraspolului este a treia raportată de autoritățile din Transnistria de la începutul săptămânii după ce luni acestea au acuzat că în apropierea Ministerului Securității de Stat din Tiraspol au avut loc mai multe explozii care au avariat clădirea în care se află acesta.

Republica Moldova a denunțat incidentul, afirmând că obiectivul acestuia este de a crea tensiuni legate de situația de securitate din regiunea transnistreană.

Presa de stat de la Moscova a scris marți dimineața că o a doua explozie a distrus un centru radio din Transnistria care difuza programe în limba rusă. Ministerul rus de Interne a afirmat că „persoane necunoscute” s-ar afla în spatele atacului.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirmă că exploziile sunt rezultatul unor operațiuni de tip steag fals („false flag”) menite să atragă forțele din Transnistria, o regiune învecinată cu Ucraina, în războiul declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Seria de explozii vine după ce vinerea trecută un general rus a anunțat „etapa a doua” a „operațiunii militare speciale” din Ucraina, aceasta vizând controlarea Donbasului și a sudului Ucrainei.

„Acest lucru va asigura un coridor terestru spre Crimeea, precum și influența asupra infrastructurii vitale a economiei ucrainene, porturile de la Marea Neagră prin care sunt livrate produse agricole și metalurgice”, a declarat generalul Rustam Minnekaiev.

Generalul rus a mai spus că, prin controlarea sudului Ucrainei, Rusia va avea un alt coridor spre Transnistria, o republică separatistă pro-rusă de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale spre Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația vorbitoare de limbă rusă este oprimată”, a susținut Minnekaiev la o întâlnire în regiunea Sverdlovsk din centrul Rusiei.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus de la Chișinău pentru discuții după declarațiile făcute de generalul rus.

La începutul lunii martie autoritățile separatiste de la Tiraspol au cerut recunoașterea independenței Transnistriei ca răspuns la anunțul făcut de Chișinău că va cere aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro