Sari direct la conținut

VIDEO Mărturia tulburătoare a mamei soldatului executat de ruși după ce a spus „Slavă Ucrainei!”: A fost un strigăt din străfundul inimii sale

HotNews.ro
Soldat executat, Foto: Twitter - Legiunea georgiana
Soldat executat, Foto: Twitter - Legiunea georgiana

​Mama lui Oleksandr Matsievskyi, soldatul ucrainean executat de militarii ruși după ce a spus „Slavă Ucrainei!”, a povestit momentul tulburător în care a descoperit că fiul ei a fost ucis în captivitate.

„A fost seara, am deschis Facebook și mă uitam la o înregistrare video și este Sașa, e o filmare îngrozitoare a execuției. Mă uitam și am țipat: ‘Șasa!’. A fost un șoc! Sașa! Filmarea se termină și m-am uitat din nou. Mă uit, acesta e Sașa, Sașa al meu”, le-a relatat femeia pe nume Praskovyia jurnaliștilor de la Bild.

Ea a relatat că și-a sunat apoi nora, soția lui Oleksandr, și că i-a trimis un link cu înregistrarea video pe aplicația de mesagerie Viber.

„Ea s-a uitat la el și a spus ‘Este Sașa al nostru’. Mișa [fiul lui Oleksandr] a confirmat și el: ‘Este tatăl nostru!’. A făcut o criză. ‘Bunico, ăsta e tatăl nostru!’. M-a sunat a doua zi: ‘Este tatăl nostru! L-am recunoscut după cum fumează, după cum stă în picioare, este tatăl nostru!. A fost un strigăt din străfundul inimii sale’. El a plâns mult, a plâns la telefon”, a relatat femeia conversația.

Oleksandr Matsievskyi a fost identificat joi de familia sa și forțele armate ucrainene, după ce inițial acestea au precizat un alt nume pentru soldatul din înregistrarea video care a șocat opinia publică internațională.

Cine a fost soldatul executat de ruși pentru că a strigat „Slavă Ucrainei”

Înainte de izbucnirea războiului, Oleksandr Matsievskyi a lucat ca electrician în capitala ucraineană Kiev. După declanșarea invaziei rusești, el s-a oferit voluntar pentru Forțele de Apărarea Teritorială a orașului Nijin din regiunea Cernihiv, una dintre zonele cruciale pentru ruși în planurile lor de a cuceri rapid Kievul.

El nu a putut însă fi înrolat imediat, așa că a ajutat la construirea de fortificații, a supravegheat punctul de control, a pregătit sticle cu cocktail-uri Molotov și s-a întors insistent la centrul de recrutare. La 11 martie, a fost înrolat în Batalionul de apărare teritorială din Nijin.

Pe 29 martie Ministerul rus al Apărării a anunțat „reducerea drastică” a activității militare din regiunile Kiev și Cernihiv, abandonând practic planurile de a cuceri capitala Ucrainei.

În decembrie, când batalionul era pe punctul de a fi desfășurat în est, Oleksandr nu i-a spus mamei sale că va merge în zona de luptă activă, deoarece nu voia ca aceasta să se îngrijoreze. Când și-a luat la revedere de la mama sa, i-a mulțumit pentru că l-a născut.

El a sunat-o însă pe femeie pe 29 decembrie, când au vorbit pentru ultima oară. Praskovyia a relatat joi că și-a dat seama că fiul ei este pe front după ce i-a spus la telefon: „Mamă, nu mă voi preda niciodată!”.

În vârstă de 42 de ani, Oleksandr Matsievskyi s-a născut în Republica Moldova, unde mama sa a fost detașată în perioada comunistă să lucreze ca tehnolog la o fabrică de încălțăminte din Chișinău.

Acolo, Oleksandr a absolvit mai târziu liceul și o facultate de inginerie electrică. Familia s-a întors ulterior la Nijin, în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 380-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro