Sari direct la conținut

VIDEO Mircea Geoană acuză o operațiune de „kompromat” împotriva sa, „cu proveniență externă și execuție internă”. Reacție după dezvăluirile legate de Rareș Mănescu

HotNews.ro
VIDEO Mircea Geoană acuză o operațiune de „kompromat” împotriva sa, „cu proveniență externă și execuție internă”. Reacție după dezvăluirile legate de Rareș Mănescu
Mircea Geoană Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Mircea Geoană, candidat independent la președinția României, susține că împotriva sa a fost declanșată o campanie de compromitere, cu proveniență externă, el indicând faptul că Rusia ar fi deranjată de candidatura unui fost înalt oficial al NATO. Afirmațiile sale sunt o reacție la o investigație internațională realizată The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, în care se spune că un coordonator al campaniei lui Geoană, Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a fost partener de afaceri cu un propagandist rus.

„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă din partea unui fost înalt oficial NATO va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate. O adevărată operațiune de kompromat este în derulare, îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus, împreună cu secretarul general, Alianța Nord-Atlantică”, susține Geoană, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Din acest motiv, fostul președinte al PSD face un apel către instituțiile statului român „pentru a veghea și a proteja democrația românească”.

„Interferențe din exterior, acțiuni de compromitere a unui candidat independent și fost înalt oficial al NATO sunt de neacceptat și de aceea fac un apel către cetățenii noștri, către jurnaliștii noștri să știe să facă diferența între dezinformare și informație jurnalistică. Asistăm la o operațiune de compromitere și dezinformare cu proveniență externă și execuție internă”, a conchis Mircea Geoană.

În mesajul său video, cu o durată de 1:24 minute, Mircea Geoană nu dă un răspuns punctual la informațiile publicate de Context.ro și nici nu vine cu probe care să arate că ancheta ar fi o operațiune de compromitere orchestrată din Rusia.

Rareș Mănescu, partener de afaceri cu un propagandist rus

Un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională.

Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului. Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.

Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.

Mănescu a refuzat să răspundă la întrebări privind activitățile de propagandă ale partenerului său de afaceri în Ucraina. A precizat succint că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, adică prin mai.

Registrul Comerțului din România a înregistrat primul document de constituire a companiei lui Kozlov și Mănescu pe 31 mai, potrivit informațiilor oficiale primite de Context.ro. Era vorba de o cerere prin care se verifica dacă numele viitoarei companii Beluga Ventures e disponibil.

În dosarul de înființare al SRL-ului românesc a fost inserat și un proces-verbal din 24 aprilie 2024 al consiliului de administrație al companiei lui Kozlov din Estonia. Noua sa afacere din România urma să fie înregistrată cu ajutorul firmei sale din Tallinn. Documentul care a ajuns în România menționează că planul de afaceri pentru România data încă din 13 ianuarie 2022. Nici Mănescu și nici Kozlov nu au dorit să ne spună când au început să facă afaceri și dacă relația lor s-a suprapus cu perioada în care a fost șef de campanie pentru Geoană.

Un e-mail intern de la organizația lui Geoană, care a fost obținut de reporteri, îl numește pe Mănescu drept coordonator al campaniei pe București. E-mailul respectiv este datat 5 aprilie.

Geoană a declarat că „nu a existat nicio campanie electorală înainte de 11 septembrie 2024”. E contrazis însă de mailurile interne care menționează rolul lui Mănescu în campania din aprilie. Chiar și Mănescu a confirmat reporterilor că exista o campanie încă din mai. În plus, o conversație internă scursă presei spune același lucru, adică faptul că, cel puțin din mai, exista o campanie.

Cine este Rareș Mănescu

Rareș Mănescu a fost primar al Sectorului 6 din partea PNL în perioada 2012-2016. În 2012, el a fost desemnat șef al campaniei PNL pentru alegerile parlamentare din acel an. El este soțul Ramonei Mănescu, fost europarlamentar și fost ministru al Transporturilor.

Relatia de prietenie dintre Crin Antonescu, președintele PNL din acea vreme, și Rares Mănescu a fost confirmată de Antonescu într-o emisiune la B1 TV, unde a declarat ca a fost împreună în vacanță cu Mănescu la Monaco.

Mănescu era cunoscut ca făcând parte din „grupul de la Monaco”, grup alcătuit din oameni de afaceri cu legături în mai multe partide. Printre membrii acestuia se aflau Puiu Popoviciu, Ion Țiriac, Elan Schwarzenberg, frații Constantin și Bogdan Buzăianu, Dragoș Dobrescu ș.a.

Dragoș Dobrescu a fost acuzat de către DNA într-un dosar în care era menționat și Rareș Mănescu, pe atunci primar. Dobrescu ar fi cerut bani de la șeful Astaldi pentru ca primăria sectorului 6 să acorde rapid avizele pentru începerea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei.

„În contextul desfășurării unor lucrări în București la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), în perioada 20-26 iunie 2013, unul dintre oamenii de afaceri ar fi pretins de la celălalt om de afaceri suma de 1.000.000 euro (plătibili în decursul a patru ani), în schimbul exercitării influenței pe care a pretins că o are asupra unui primar de sector din București (n.r. – primarul de atunci al Sectorului 6, Rareș Mănescu), pentru obținerea cu ușurință a avizelor necesare execuției lucrărilor respective.

Mănescu nu a avut nicio calitate procesuală în acest dosar, procesul fiind încheiat în mai 2023, în urma prescrierii faptelor

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro