VIDEO Misterioasa dispariție a unei adolescente, în urmă cu 36 de ani: Două morminte deschise de Vatican s-au dovedit goale
Mormintele a două prințese moarte în secolul al XIX-lea, deschise joi în speranța de a găsi rămășițele unei adolescente misterios dispărute în Roma acum 36 de ani, sunt complet goale, a anunțat Vaticanul, într-un comunicat, potrivit AFP.
La cererea familiei adolescentei dispărute, Emanuela Orlandi, Vaticanul a autorizat deschiderea, joi dimineață, a două morminte într-un bucolic cimitir german din Cetatea Vaticanului.
„Căutările au avut un rezultat negativ: niciun rest uman, nicio urnă funerară nu au fost găsite”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Alessandro Gisotti.
Mormântul prințesei Sophie von Hohenlohe (moartă în 1836) a dezvăluit o vastă cameră subterană complet goală. Iar mormântul lui Charlotte Friederike de Mecklenburg (moartă în 1840) nu conținea oseminte.
Emanuela Orlandi, 15 ani, a fost văzută ultima oară în 22 iunie 1983 când ieșea de la un curs de muzică la Roma.
Această misterioasă dispariție nu a încetat să pasioneze italienii, pe fondul teoriilor unui complot în care ar fi fost implicată lumea interlopă și Vaticanul.
„Căutați în locul spre care arată îngerul”
„Nu era nimic”, a afirmat, foarte dezamăgit, Pietro Orlandi, fratele lui Emanuela, care a asistat la deschiderea mormintelor. Acest fost angajat al Băncii Vaticanului acuză în mod regulat „omerta” Sfântului Scaun.
Dar Sfântul Scaun a afirmat joi că și-a arătat întotdeauna „apropierea” față de familia Orlandi, în special față de mama adolescentei, în vârstă de 88 de ani și care trăiește în Vatican.
Vara trecută, avocatul familiei Orlandi a primit un mesaj pe care scria „Căutați în locul spre care arată îngerul”, alături de fotografia unui mormânt. Un înger sculptat în marmură, alături de inscripția „Odihnește în pace” se află în Cimitirul teuton din Vatican.
Familia a depus o cerere de verificare a mormântului. Vaticanul a decis să deschidă două morminte, unul lângă celălalt, pentru a înlătura orice îndoială legată de locul indicat de statul îngerului.
Sfântul Scaun a furnizat înregistrări video cu operațiunile de căutare în cimitirul teuton, enclavă a teritoriului italian accesibilă doar din interiorul celui mai mic stat din lume.
Cimitirul a fost construit pe locul circului împăratului roman Nero, teatru al martiriului pentru numeroși creștini.
În încercarea de a desluși acest mister, justiția italiană a deschis în 2012 într-o biserică din Roma, mormântul lui Enrico de Pedis, fostul lider al bandei Magliana, care a terorizat Roma în anii 1970-1980. Mormântul nu conținea însă decât rămășițele acestuia, ucis în 1990 într-o reglare de conturi.
Mormântul „bosului”, suspectat că a avut legături cu mafia, loja masonică P2 și sectoare financiare ale Vaticanului, a fost transferat în același an în biserică, un privilegiu rar facilitat de un preot pe care l-a cunoscut în închisoare. O fostă amantă a interlopului le spusese anchetatorilor că Enrico de Pedis o răpise pe fată, cadavrul său fiind ulterior turnat în beton.
Potrivit unor teorii, adolescenta fusese răpită de o grupare criminală pentru a recupera un împrumut primit de fostul președinte al Băncii Vaticanului (IOR), Paul Marcinkus.
Alte teorii afirmă că a fost răpită pentru a obține eliberarea lui Mehmet Ali Agca, turcul care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1981. Niciuna nu a fost însă vreodată dovedită.