Sari direct la conținut

VIDEO Mobilizare impresionantă de tancuri în Varșovia în contextul tensiunilor cu Belarus

HotNews.ro
Tancuri pregatite pentru parada militara din Varsovia, Foto: Pawel Supernak / PAP / Profimedia
Tancuri pregatite pentru parada militara din Varsovia, Foto: Pawel Supernak / PAP / Profimedia

O înregistrare video distribuită de forțele armate poloneze arată o coloană impresionantă de tancuri și alte vehicule de luptă pe străzile Varșoviei, acestea fiind pregătite pentru cea mai mare paradă militară din Polonia de după căderea comunismului.

Pe lângă tancuri în înregistrare mai pot fi observate obuziere autopropulsate, lansatoare de rachete, transportoare blindate, vehicule de mobilitate a infanteriei și alte echipamente de luptă.

Acestea vor defila pe străzile Varșoviei marți, 15 august, când Polonia sărbătorește ziua forțelor sale armate.

Jacek Piotrowski, reprezentantul de presă al Brigăzii 1 Blindate a armatei poloneze, a declarat că parada de anul acesta va fi cea mai mare de după 1989, urmând să includă 2.000 de militari, 200 de piese de luptă și 90 de avioane.

Printre tancurile care vor defila se numără modele Abrams americane și K2, un tanc principal de luptă sud-coreean. Site-ul de specialitate Global Firepower evaluează că Polonia are a 20-a armată a lumii în ceea ce privește efectivele totale ale tuturor ramurilor forțelor sale armate.

Parada militară de anul acesta are loc în contextul accentuării tensiunilor dintre Polonia și Belarus după ce mercenari Wagner au sosit în țara-satelit a Rusiei pentru ceea ce dictatorul Alexandr Lukașenko afirmă că sunt exerciții de instruire militară.

Lukașenko a vorbit despre trimiterea unor mercenari în Polonia

Pe 20 iulie Belarus a anunțat că va desfășura o parte a mercenarilor Wagner la granița cu Polonia pentru „exerciții militare”. Alexandr Lukașenko a făcut ulterior mai multe declarații belicoase la adresa țării vecine, afirmând de exemplu că Polonia ar trebui să fie „recunoscătoare” regimului său fiindcă îi ține în frâu pe mercenari.

Polonezii „ar trebui să se roage că noi îi ținem (pe mercenarii Wagner) și le oferim cazare. Altfel, fără noi, ei s-ar fi scurs prin [graniță] și ar fi distrus Rzeszowul și Varșovia”, a declarat dictatorul bielorus în comentarii făcute la începutul acestei luni.

„Deci ei (polonezii) n-ar trebui să îmi facă reproșuri, ar trebui să îmi spună ‘mulțumesc’”, a adăugat el. Rzeszow este un oraș aflat în sud-estul Poloniei, în apropierea graniței cu Ucraina.

Luna trecută el a afirmat pe un ton glumeț că o parte a luptătorilor Wagner sunt entuziasmați să înainteze în Polonia și să „meargă într-o excursie la Varșovia și Rzeszow”.

Polonia a trimis mii de soldați suplimentari la granița sa cu Belarusul pentru a răspunde unei eventuale amenințări și acuză regimul lui Lukașenko că încearcă să destabilizeze flancul de est al NATO. Guvernul de la Varșovia acuză de asemenea Rusia și Belarusul că orchestrează o nouă criză a migranților la granița estică a Uniunii Europene.

Vinerea trecută Lukașenko a declarat că a ordonat guvernului său să reia contactul cu partea poloneză, pe care o acuză de escaladarea tensiunilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 537-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro