VIDEO Noi descinderi la Sintești, unde au loc arderi ilegale de deșeuri. Ministrul Mediului, în control și el, alături de televiziuni: Aceste incendii, una dintre cauzele poluării
Peste 100 de angajați ai Gărzii Naţionale de Mediu, Poliţiei şi Jandarmeriei au descins joi la Sintești, în Ilfov, unde sunt arse ilegal deşeuri precum componente auto. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că aceste arderi reprezintă una dintre cauzele poluării, mai ales pe timpul nopţii, și că trebuie luate măsuri dure și înăsprită legislația penală. „Fumul de la un astfel de incendiu poate ajunge în câteva zeci de minute în mijlocul Bucureștiului”, a spus el.
Ministrul Mediului a fost și el la Sintești, unde au fost chemate televiziunile. Fechete a făcut declarații lângă un morman de deșeuri, totul fiind transmis live pe pagina de Facebook a ministerului.
El a spus că la Sintești sunt 11 echipaje ale Gărzii Naţionale de Mediu care, alături de Jandarmerie şi de Poliţie, verifică legalitatea depozitelor de deşeuri din curțile localnicilor.
- „Cu siguranţă, arderile ilegale de deşeuri sunt una dintre cauzele care participă la depăşirea poluanţilor, mai ales pe timpul nopţii. Dacă avem condiţii atmosferice care să favorizeze lipsa dispersiei poluanţilor, un astfel de incendiu – şi aici puteţi observa zeci de metri pătraţi de pământ incendiat, ceea ce înseamnă că s-au ars ilegal deşeuri – poate contribui cu siguranţă.
- (…) Aici nu vorbim doar de mediu, pentru că, după cum aţi observat, problemele sunt mult mai grave. Vorbim, probabil, de grupări infracţionale organizate, despre evaziune fiscală, despre exploatarea copiilor şi a persoanelor defavorizate care sunt obligate să ardă deşeuri şi ziua, şi noaptea. Cred că este o chestiune care depăşeşte cu mult atribuţiile Ministerului Mediului şi tocmai din acest motiv sunt foarte bucuros de această coordonare între instituţiile statului, respectiv Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Poliţia Română şi Jandarmeria”, a afirmat Fechet.
El a mai spus că amenzile în cazul arderilor ilegale de deşeuri sunt eficiente până la un punct şi că, probabil, este nevoie de o înăsprire a legislaţiei.
- „Ziua și noaptea se ard deșeuri nepericuloase, dar și deșeuri periculoase. Avem plastice, deșeuri din construcții, sute sau poate mii de tone de astfel de deșeuri care, odată incendiate, nu fac altceva decât să pună sănătatea populației în pericol. Avem o problemă reală de poluare a aerului din București.
- Pe lângă poluarea de la trafic sau de la încălzirea rezidențială pe timpul iernii, suplimentar, din pricina arderilor ilegale, bucureștenii sunt nevoiți să suporte aceste consecințe”, a adăugat ministrul Mediului.
Controalele din Sinteşti nu sunt primele din acest an. Cel mai recent control a avut loc în 25 octombrie, când Garda de Mediu a anunţat că a identificat posibila sursă de poluare ce a dus la înregistrarea unor valori peste medie ale poluanţilor în zona București-Ilfov, şi anume o topitorie care nu funcţiona în perioada controlului, dar pentru care fusese aplicată anterior o sancţiune.
Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului – airly.eu – a înregistrat și sâmbătă noapte depășiri de peste 1.700% pentru PM2,5 și aproape 1.400% pentru PM10 la câțiva dintre senzorii din regiunea București Ilfov. Cea mai mare depășire a fost înregistrată în Sintești, lângă București, 1.700% pentru PM2,5 și aproape 1.400% pentru PM10 – o zonă cunoscută pentru faptul că se ard ilegal deșeuri, respectiv cabluri ca să se scoată metalul din ele, Ministerul Mediului dând și în primăvară amenzi acolo. Poluare majoră s-a înregistrat și în Berceni – peste 1.000% pentru PM 2,5 și peste 700% pentru PM 10. Depășiri s-au înregistrat și în zona de centru – Sud a Capitalei, circa 400% pentru PM 2,5 și 300% pentru PM10. Depășiri similare s-au înregistrat în Ghencea și Drumul Taberei, potrivit senzorilor independenți.