Sari direct la conținut

VIDEO O navă a Flotei ruse din Marea Baltică a suferit „avarii majore”, spune spionajul militar ucrainean / Dragorul Alexander Obukhov are „o gaură misterioasă într-o conductă de gaz”

HotNews.ro
Dragorul rus de mine Alexander Obukhov FOTO: Alexei Druzhinin/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia
Dragorul rus de mine Alexander Obukhov FOTO: Alexei Druzhinin/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Dragorul de mine aparținând Flotei Baltice a Rusiei Alexander Obukhov a fost scos din uz datorită unei operațiuni de sabotaj a serviciilor de informații militare ale Ucrainei, a anunțat agenția pe 7 octombrie, relatează Reuters și Kyiv Independent

GUR nu a oferit nicio dată pentru operațiune, spunând pe Telegram că motorul a suferit avarii, iar nava se afla în reparații majore după incident.

Nava, cu baza în orașul rusesc de coastă Baltiysk din exclava Kaliningrad, a „a suferit avarii grave”, după ce apa s-a scurs în motor din cauza „apariției misterioase a unei găuri într-o conductă de gaz”.

Acesta este al doilea caz de sabotare a unei nave de război rusești în exclavă, care se află între Polonia și Lituania, la aproximativ 400 de kilometri de granița de nord-vest a Ucrainei.

Nava care trebuia trimisă în misiune este acum în curs de reparații majore, deoarece motorul M-503 avariat este un echipament rar, a menționat agenția. Eforturile de reparare a navei vor fi probabil „dificile și costisitoare din punct de vedere tehnic”, potrivit GUR.

Agenția a publicat un videoclip presupus din interiorul navei rusești, unde o persoană neidentificată arată și descrie consecințele sabotajului care ar fi avut loc pe 30 septembrie.

GUR nu a precizat cum a avut acces la vas pentru a efectua sabotajul.

Nava care a fost victima sabotajului face parte din clasa Alexandrit, dragoare costiere capabile să efectueze atât misiuni de dragare a minelor cât și misiuni de vânătoare de mine.

Într-un alt incident din 8 aprilie, nava rusă Serpukhov, purtătoare de rachete, a fost incendiată în timp ce se afla exclava Kaliningrad.

Ulterior, Ucraina a dezvăluit că un membru activ al Forțelor Armate Ruse a ajutat la operațiunea de sabotaj.

Kyiv Independent scrie că forțele armate ale Kievului au reușit să scoată din uz aproximativ o treime din flota rusă de la Marea Neagră cu atacuri cu drone și rachete, subminând dominația navală a Rusiei pe mare.

INTERVIURILE HotNews.ro