Sari direct la conținut

VIDEO O statuie a lui Evgheni Prigojin, dezvelită la mormântul său din Sankt Petersburg

HotNews.ro
Statuie a lui Evgheni Prigojin, dezvelită la mormântul său din Sankt Petersburg, Foto: Dmitri Lovetsky / AP / Profimedia
Statuie a lui Evgheni Prigojin, dezvelită la mormântul său din Sankt Petersburg, Foto: Dmitri Lovetsky / AP / Profimedia

O statuie din bronz a fostului lider al grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, mort într-un accident aviatic în august 2023, la două luni după o revoltă eşuată în Rusia, a fost dezvelită sâmbătă la mormântul său din Sankt Petersburg.

Zeci de susţinători ai defunctului miliardar au fost văzuţi în faţa impunătoarei statui a lui Prigojin, care îl reprezintă în picioare, unii depunând buchete de flori, a constatat un jurnalist al agenției France-Presse. Câţiva dintre ei erau îmbrăcaţi în uniformă militară, cu feţele acoperite.

Evgheni Prigojin, care a făcut avere la începutul anilor 2000 datorită unor contracte cu cantinele armatei ruse, a fondat grupul Wagner în 2014, responsabil iniţial de treburile murdare ale Kremlinului în Africa şi Orientul Mijlociu, iar mai apoi fiind mobilizat pe frontul din Ucraina începând din februarie 2022, amintesc AFP și Agerpres.

Considerat anterior un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin a căzut în dizgraţie în ochii liderului de la Kremlin după ce a ordonat oamenilor săi să mărşăluiască spre Moscova în iunie 2023, preluând în special controlul asupra cartierului general al armatei de la Rostov pe Don, în sud, fără să întâmpine rezistenţă.

Prigojin acuza comandamentul armatei ruse de incompetenţă în Ucraina şi de corupţie, precum şi că i-a ascuns lui Putin realitatea de pe teren.

Deşi el şi oamenii săi au renunţat în cele din urmă să ajungă în capitala Rusiei după câteva ore de confuzie, acest episod rămâne cel mai periculos moment în cei 25 de ani de putere a lui Vladimir Putin, notează AFP.

Două luni mai târziu, în august 2023, Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion între Moscova şi Sankt Petersburg. Kremlinul a negat responsabilitatea pentru accident.

La rândul său, Vladimir Putin a vorbit public despre un bărbat „talentat” care a făcut „greşeli”.

Mulţi dintre luptătorii Wagner au fost ulterior integraţi în armata rusă sau în alte structuri.

La Moscova, în centrul oraşului, foarte aproape de zidurile roşii ale Kremlinului, este instalat de câteva luni un memorial improvizat în cinstea Wagner, a lui Evgheni Prigojin şi a fidelului său adjunct, Dmitri Utkin, care a murit împreună cu el.

Fostul şef Wagner, care era foarte popular în rândul comunităţii adepţilor războiului din Rusia, ar fi împlinit sâmbătă 63 de ani.

La jumătatea lui mai, Vladimir Putin l-a demis pe ministrul apărării Serghei Şoigu, care ocupa această funcţie din 2012 şi care fusese ţinta predilectă a criticilor lui Prigojin, iar în cadrul acestui proces mai mulţi ofiţeri superiori au fost arestaţi, fiind acuzaţi de corupţie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro