Sari direct la conținut

VIDEO Parașutiștii ucraineni au primit transportoarele moderne „Husky” din Marea Britanie

HotNews.ro
Parasutisti ucraineni la bordul unui „Husky”, Foto: Captura video
Parasutisti ucraineni la bordul unui „Husky”, Foto: Captura video

Membrii Forțelor Aeropurtate ale Ucrainei au acum în dotare și vehiculele tactice de suport „Husky” primite din Marea Britanie, acestea fiind unele dintre cele mai moderne transportoare de trupe primite de militarii ucraineni din Occident.

Înregistrarea video publicată de forțele armate ucrainene a fost redistribuită de administratorii contului Ukraine Weapons Tracker, aceștia notând că vehiculul are o turelă Browning M2 cu un calibru de 12,5 milimetri și că vehiculele sunt cunoscute pentru fiabilitatea și versatilitatea lor.

Dezvoltate de compania americană Navistar Internațional și intrate în serviciul forțelor armate britanice în 2009, transportoarele „Husky” au o capacitate de 10 militari la care se adaugă șoferul vehiculului.

Armata britanică a cumpărat în total 351 de vehicule „Husky” care au o autonomie operațională de aproximativ 640 de kilometri.

Militarii ucraineni au tot mai multe transportoare blindate în dotare

Cel mai recent, soldații Kievului au început să folosească vinerea trecută și transportoarele blindate VAB (Véhicule de l’Avant Blindé) care au văzt acțiune în practic toate conflictele la care Franța a participat în ultima jumătate de secol.

Date în folosință în 1974, ele au trecut prin mai multe modernizări de-a lungul anilor însă Franța a promis Kievului un număr semnificativ de VAB-uri în condițiile în care se pregătește să înlocuiască aceste transportoare cu unele mai moderne.

O înregistrare video apărută pe platformele social media luna trecută arată de asemenea că militarii ucraineni au început să folosească și transportoarele blindate M113A3.

Cu o capacitate de transport de 11-13 militari în funcție de model, în jur de 80.000 de transportoare M113A3 au fost construite în Statele Unite între 1961 și 2007, ele fiind poreclite „calul de bătaie” al armatei americane.

Luna trecută Spania a anunțat la rândul său că va trimite transportoare blindate Ucrainei însă situația acestora este incertă dat fiind faptul că Madridul s-a răzgândit săptămâna aceasta în privința livrării tancurilor „Leopard” pe care le anunțase concomitent cu furnizarea blindatelor.

Guvernul spaniol și-a motivat decizia prin starea „complet nesatisfăcătoare” în care se află tancurile de fabricație germană.

Urmărește ultimele evoluții din a 160-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro