Sari direct la conținut

VIDEO „Performanță” rușinoasă pentru România: Cum motivează Avioane Craiova că nu a modernizat niciun avion IAR-99, deși trebuia să livreze deja cinci

HotNews.ro
Avion IAR 99, Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com
Avion IAR 99, Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Industria militară din România bifează un eșec usturător: după trei ani de la semnarea contractului, cu banii alocați și cu un război la graniță, Fabrica Avioane Craiova nu a reușit să modernizeze niciunul din avioane IAR-99 ale Armatei, deși până acum trebuiau să fie gata cel puțin cinci aparate. În total contractul prevede modernizarea a 10 avioane militare de antrenament ale MApN la standardul IAR-99 Standard Modernizat (SM), costul alocat este de 55 de milioane de euro, dar contractul a rămas mult în urmă.

Întârzierea uriașă din contractul de modernizare a avioanelor IAR-99. Motivul? Pandemia și Războiul

După trei ani de contract, compania de la Craiova trebuia să livreze gata modernizate cinci aparate IAR-99 SM, dar în realitate fabrica nu are gata nici măcar modelul de test.

Motivul? Compania dă vina pe pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, care ar fi împiedicat-o să procure aparatura de bord ce urmează să fie montată pe avioanele armatei, transmite TVR într-un reportaj semnat de Adelin Petrișor.

Din acest motiv, întârzierea este văzută ca un caz de forță majoră, potrivit unui răspuns transmis TVR, iar MApN a acceptat luna trecută invocarea clauzei de forță majoră și a semnat un act adițional cu Avioane Craiova.

Astfel, termenele de livrare au fost decalate pentru anul 2024, iar Forțele Aeriene trebuie să primească în luna februarie toate cele 10 avioane IAR-99 SM, pentru care au plătit 55 de milioane de euro.

Contract pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 în România, la Craiova: termen 4 ani, dar cu o întârziere uriașă deja…

Contractul pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 la nivelul SM (Standard Modernizat) a fost semnat în august 2020 și avea termen patru ani pentru realizarea întregului lot.

Vorbim de cele 10 aeronave școală IAR-99 Standard (în configurația de bază, clasică de la nivelul anului 1989) din dotarea MApN.

Armata mai are şi 11 aeronave IAR-99 Şoim (modernizate cu sistem de avionică la nivelul anului 1996, folosite pentru a facilita instruirea pe aeronavele MiG-21 LanceR).

Aviația Magazin scria în luna iunie că Avioane Craiova a preluat până la acel moment 6 avioane IAR-99 Standard pentru modernizare, dar că nu a reușit până acum, la trei ani de la semnarea contractului, să termine modernizarea pentru niciunul dintre ele.

Valoarea contractului este de 275 de milioane de lei, plus TVA (327,25 milioane de lei în total), iar durata de 48 de luni pentru livrarea tuturor celor 10 aparate modernizate. Din această sumă, compania Avioane Craiova a încasat în avans două tranșe, 51.775.400 lei în 2020 și 46.398.600 lei în 2021.

Surpriza din rapoartele oficiale: în doi ani jumate nu s-a lucrat la upgrade la niciun avion

„Surpriza mare a venit recent, în momentul în care Avioane Craiova a declarat rezultatele financiare pe anul 2022. În Raportul Consiliului de Administrație pe anul 2022 se admite destul de clar că până la 31 decembrie 2022, deci timp de 2 ani și 4 luni, nu s-a lucrat la upgrade!”, scria în luna iunie Aviația Magazin.

Potrivit sursei amintite, „Avioane Craiova a făcut timp de aproape doi ani jumate ”activități pentru evaluarea stării tehnice și executarea operațiunilor de fiabilizare a sistemelor și echipamentelor” sau ”aplicarea de buletine de service”.

Modernizare efectivă nu avea cum să se facă din moment ce laboratorul de sol pentru sistemele de avionică era încă în execuție. Ori nu ai cum să instalezi pe avion echipamente pe care nu le-ai testat la sol și care nu sunt optimizate. De aici rezultă că, până la 31 decembrie 2022, niciun avion IAR-99 nu a primit upgrade-ul”.

Sursă foto: ©Cateyeperspective | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro