Sari direct la conținut

VIDEO Poziție de artilerie rusească, rasă de pe fața pământului de ucraineni / Cel puțin 13 vehicule distruse într-un singur atac

HotNews.ro
Pozitia de artilerie ruseasca distrusa de bombardamentele ucrainenilor, Foto: Captura video
Pozitia de artilerie ruseasca distrusa de bombardamentele ucrainenilor, Foto: Captura video

O nouă înregistrare video distribuită pe Twitter arată anihilarea completă a unei poziții de artilerie a armatei ruse, aceasta fiind rasă de pe fața pământului de bombardamentele ucrainenilor care distrug cel puțin 13 vehicule în urma atacului.

Înregistrarea a fost distribuită de administratorii contului Ukraine Weapons Tracker, aceștia notând că bombardamentul a fost efectuat de a 40-a Brigadă de Artilerie a armatei ucrainene și că printre vehiculele distruse se numără 6 lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad (M1964) și camioane de aprovizionare.

Internauții au geocalizat poziția de artilerie distrusă ca fiind lângă Synychyne, o localitate de pe malul râului Doneț aflată în regiunea Harkov, la 120 de kilometri vest de Severodonețk și 24 kilometri sud de Izium.

Noua înregistrare a apărut la doar câteva zile după o alta care a surprins distrugerea completă a unui depozit de muniție folosit de armata rusă pentru ofensiva sa din regiunea Zaporojie.

Poziție de artilerie distrusă în apropierea Izium, unde ofensiva rusească a fost blocată

Avansarea pe axa Izium-Sloviansk a fost încă de la începutul lunii aprilie, înainte de retragerea trupelor rusești din regiunile Kiev și Cernihiv în vederea redesfășurării lor pentru noua ofensivă din estul Ucrainei, unul dintre obiectivele armatei ruse.

Lupte grele se dădeau aici cu câteva săptămâni înainte de declanșarea noii ofensive generale din Donbas în noaptea zilei de 18 aprilie, analiștii militari notând că axa Izium-Sloviansk face parte din planurile comandamentului militar de la Moscova de a încercui trupele ucrainene ce luptă în estul țării.

În evaluarea sa de pe 7 mai privind războiul din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite (ISW) nota că, în pofida forțelor semnificative aruncate în luptă, forțele armate rusești nu au reușit să avanseze pe axa Izium.

Doar o săptămână mai târziu, pe 14 mai, forțele ucrainene au declanșat în zona Izium cea mai mare contraofensivă a lor de la izbucnirea războiului, agenția Reuters notând la momentul respectiv că un succes al acesteia ar putea compromite campania Rusiei de a cuceri Donbasul.

Într-o altă evaluare de pe 25 mai, ISW nota că forțele rusești au abandonat în mare parte operațiunile din jurul Izium pentru a se concentra asupra orașelor cheie de pe linia frontului precum Severodonețk.

În cea mai recentă evaluare privind luptele din această zonă, Ministerul britanic al Apărării nota joi că Grupul de forțe de est al Rusiei (EGF) și-a intensificat probabil și eforturile de a avansa la sud de Izium.

„Progresul Rusiei pe axa Izium a rămas blocat din aprilie, după ce forțele ucrainene au folosit bine terenul pentru a încetini avansul Rusiei”, amintea Ministerul Apărării de la Londra în urmă cu 3 zile.

O armată a rușilor, făcută praf în pădurile din Izium din cauza incompetenței comandanților

ISW nota pe 4 iunie că, în urmă cu o zi, un blogger militar rus a publicat un mesaj lung, în care susținea că aproape întreaga Armată 35 de Arme Combinate a fost distrusă în Izium din cauza comandanților ruși incompetenți.

Sub pseudonimul Boytsovyi Kot Murz, acesta a afirmat că comandanții ruși nu au luat în calcul provocările luptei în pădurile din Izium, ceea ce a dus la pierderi semnificative în Brigăzile 64 și 38 de pușcași motorizați ai Gărzii Separate, care, potrivit acestuia, au acum mai puțin de 100 de militari în total.

Boytsovyi Kot Murz a spus că comandanții ruși nu au furnizat echipamentul necesar unităților care luptă în terenul împădurit, nu au reparat artileria grea rusă în timp util și că centrele de comandă nu au avut o comunicare eficientă cu trupele de pe teren, bazându-se pe mesageri din cauza lipsei telefoanelor criptate.

Bloggerul a mai acuzat că lipsa de comunicare între unitățile și comandanții ruși a permis forțelor ucrainene să lovească pozițiile avansate rusești cu drone și că mercenarii grupului Wagner au refuzat să participe la luptă din aceste motive.

De altfel, o altă înregistrare video apărută pe platformele social media săptămâna aceasta arată cum avioanele ucrainene Su-25 au atacat pozițiile rusești aflate la sud de Izium. Imaginile sunt cu atât mai remarcabile întrucât au surprins momentul atacului de la nivelul avioanelor ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 108-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro