Sari direct la conținut

VIDEO Prabusirea avionului Germanwings: De ce nu a mai putut pilotul sa intre in cabina? Procedurile stricte adoptate dupa atentatele de la 11 septembrie

HotNews.ro
Piloti, Foto: Captura YouTube
Piloti, Foto: Captura YouTube

Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, accesul la cabina de pilotaj a fost supus unor restrictii severe: usa blindata si cod de intrare, noteaza AFP. „Cockpitul este echipat cu o usa blindata”, au confirmat purtatorii de cuvant ai companiei Germanwings. „Exista un sistem de supraveghere video in fata usii, care permite persoanei din interiorul cabinei de pilotaj sa vada cine vrea sa intre. Doar pilotul din interiorul cabinei poate debloca usa”, au precizat acestia.

Potrivit unui specialist, prinicipiul acestei restrictii este inviolabilitatea usii cabinei pilotaj: concret, se poate intra in cabina doar atunci cand pilotul din interior autorizeaza deschiderea usii.

Aceste masuri au fost adoptate „dupa atentatele din 11 septembrie 2001” la cererea autoritatilor aeronautice pentru a impiedica intrarea in cabina cu forta sau prin constrangere.

„Sistemele sunt diferite in functie de avion, iar companiile nu au un standard comun tocmai pentru ca teroristii sa nu stie cum functioneaza fiecare dupa companie sau avion”, a adaugat specialistul.

Potrivit acestuia, avioanele folosesc un cod secret diferit in functie de companie, care activeaza un sunet in cabina de pilotaj.

In cazul in care pilotul din interiorul cabinei nu reactioneaza, usa se deblocheaza automat dupa un minut.

Dar, accesul in cabina poate fi interzis dupa ce trece un minut daca pilotul din unitate simte ca exista un pericol in acel moment. Un sistem video ii permite acestuia sa vada ce se intampla in spatele usii.

Pilotul sau co-pilotul care se afla in interior „are un comutator cu care poate refuza accesul in cabina de pilotaj”, „tocmai pentru a preveni actiunile ilegale”, a confirmat Daphné Desrosiers, pilot al unui avion Boeing 737.

Un al doilea cod PIN de urgenta, operat prin intermediul codului, poate activa o alta sonerie in cabina. Dar daca pilotul sau co-pilotul care se afla in interior nu face nimic, nu este posibil ca altcineva sa intre.

„Sistemele sunt diferite si pot fi personalizate” in functie de dorintele companiilor si „nimeni nu poate, pentru moment, sa explice firul evenimentelor” care a dus la prabusirea avionului A320 al companiei Germanwings, spune specialistul.

Lufthansa a confirmat ca deschiderea usii cabinei este comandata printr-un cod insa, totusi, deblocarea sa nu poate sa fie autorizata decat din interiorul cockpitului, prin apasarea unui buton.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro