Sari direct la conținut

VIDEO Premieră pe câmpul de luptă, anunțată de armata ucraineană: Rar obuzier nord-coreean Koksan M-1978, distrus în Luhansk

HotNews.ro
VIDEO Premieră pe câmpul de luptă, anunțată de armata ucraineană: Rar obuzier nord-coreean Koksan M-1978, distrus în Luhansk
Obuzier M-1989 Koksan SPG de 170 mm. Coreea de Nord, 1 ianuarie 2013. Sursa foto: not supplied / WillWest News / Profimedia

Forțele ucrainene au lovit și au distrus un obuzier autopropulsat nord-coreean Koksan pe frontul de est al războiului cu Rusia, care durează de aproape trei ani, a anunțat marți armata ucraineană, potrivit Reuters și Ukrainska Pravda.

Gruparea de forțe Hortiția („Est”), responsabilă cu defensiva pe acest front, afirmă că este prima dată de la începutul conflictului când un obuzier nord-coreean М-1978 Koksan a fost lovit de o dronă ucraineană.

„În regiunea Luhansk, luptătorii regimentului 412 separat de drone Nemesis au lovit un vehicul de artilerie autopropulsat nord-coreean M-1978, foarte rar, care are un calibru de tun de 170 mm”, scrie într-un comunicat publicat pe aplicația de mesagerie Telegram de gruparea Hortiția.

„Acest sistem autopropulsat are o rază de acțiune de până la 43 de kilometri, cu obuze cu fragmentare (…) și de până la 54-60 de kilometri cu proiectile asistate de rachete. Are o cadență de tragere de două proiectile la cinci minute și este operat de un echipaj format din opt persoane (un șofer, un comandant, un artilerist și cinci manipulatori de muniție)”, a precizat gruparea ucraineană de forțe.

Postarea este însoțită de o înregistrare video care arată cum o țintă militară – identificată drept un obuzier nord-coreean M-1978 – este aruncată în aer.

Forțele ucrainene precizează că obuzierele nord-coreene Koksan au fost observate pentru prima dată în război în luna octombrie 2024. Reuters menționează că nu a putut confirma în mod independent veridicitatea informațiilor.

Regiunea Luhansk, ocupată în cea mai mare parte a ei de către forțele ruse, este una dintre cele patru provincii anexate oficial de Rusia în 2022, anexări pe care Kievul și aliații săi internaționali nu le-au recunoscut.

Experții militari ucraineni și occidentali spun că până la 12.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați în regiunea Kursk din sudul Rusiei, alături de forțele ruse, și au raportat, de asemenea, utilizarea pe frontul de luptă a unor echipamente militare trimise Phenian.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat săptămâna trecută că Rusia ia în calcul să trimită alți 3.000 de soldați nord-coreeni în regiunea Kursk, acolo unde forțele ucrainene dețin o parte din acest teritoriu, după mai bine de șase luni de când au lansat incursiunea transfrontalieră care a luat prin suprindere armata rusă.

Într-un interviu publicat luni în presa sud-coreeană, șeful serviciului ucrainean de informații militare (HUR), generalul Kirilo Budanov, a afirmat că Phenianul participă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru a dobândi experiență de luptă și pentru a-și moderniza tehnologia militară.

Până la 12.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați în regiunea Kursk toamna trecută pentru a sprijini forțele ruse în vederea contracarării incursiunii militare ucrainene lansate la începutul lunii august 2024.

„În ciuda pierderilor grele, forțele nord-coreene rămân angajate activ în operațiuni efectuate în comun cu trupele ruse”, a declarat Budanov.

Numărul pieselor de artilerie nord-coreenă pe câmpul de luptă a crescut, iar rachetele nord-coreene au devenit mai precise, potrivit lui Budanov.

„Inițial, precizia lor era puternic defectuoasă, cu o marjă de eroare de 500 până la 1.500 de metri”, a spus șeful spionajului militar ucrainean. „Dar experții ruși în rachete au făcut modificări tehnice, rezolvând problema. Rachetele (nord-coreene) sunt acum semnificativ mai precise și reprezintă o amenințare mult mai mare”, a precizat generalul.

„Coreea de Nord folosește acest război pentru a câștiga experiență de luptă și a-și moderniza tehnologia militară”, a punctat Budanov.

Kievul a estimat pierderile suferite de trupele nord-coreene la 4.000 de morți și răniți. Cu toate acestea, Budanov a avertizat că Phenianul ia în calcul să trimită în curând întăriri Rusiei, și anume unități de artilerie cu tunuri (obuziere) și rachete.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro